Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Hartz Kaplers: AFR - i sandhed en utrolig løgn

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Morten Hartz Kaplers har skabt stor opmærksomhed omkring sin stærkt kontroversielle film, AFR - i sandhed en utrolig løgn, der hovedsageligt består af dokumentariske tv-klip, som er stykket sammen til en historie om mordet på statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I lighed med en række øvrige politikere »spiller« statsministeren således »sig selv«, mens rollen som hans homoseksuelle elsker, der anklages for mordet, på mere »traditionel« vis spilles af instruktøren. Udvalgte dokumentar-klip blandes altså med helt fiktive scener, der er indspillet til lejligheden.

AFR vandt en VPRO Tiger Award på den ansete Rotterdam Film Festival i år og er ifølge foromtalerne en satirisk film - eller måske mere præcist en såkaldt mockumentary, der bevidst udvisker skellet mellem fiktion og fakta (som f.eks. Peter Jacksons Forgotten Silver eller Sacha Baron Cohens Borat).

Som begrundelse for prisen udtalte juryens direktør, Piers Handling: »Denne raffinerede polemiske film kommenterer sløringen af grænsen mellem virkelighed og fiktion. Den komplekse fortællestil er opnået ved en exceptionel klipning, som fører til en provokerende analyse af moderne medier og politikeres måde at manipulere offentligheden på.«

Politikens Kim Skotte, der så filmen på festivalen i Rotterdam, var forbeholden og skrev bl.a.:

Når ’mockumentary’ er et alt andet end ufarligt redskab, er årsagen helt fundamentalt menneskelig. De færreste tænker ’det er selvfølgelig fup alt sammen’. Man er mere tilbøjelig til at tænke, at der ikke er røg uden en brand. At der nok er noget om snakken. At fortælleren har en mening med sin fortælling. Sådan er vi skruet sammen. Så hvad skal vi mene om det, når Pia Kjærsgaard i filmen åbenbart siger, at det jo var åbenlyst for enhver, at han var bøsse? Bare trække på skuldrene og konstatere, at Pia Kjærsgaard er mere frisk på det hele, end vi troede? Eller skal man prøve at regne ud, hvem denne ’han’ er, som Pia Kjærsgaard har udtalt sig om i anden kontekst?

Morten Hartz Kaplers lægger selv op til, at filmen vil være en lakmusprøve på, om ytringsfriheden nu også gælder begge veje i Danmark. Det behøver han forhåbentlig ikke være overdrevent bekymret for. Men skal ytringsfriheden gælde begge veje, må henstillingen om, at man også meget gerne må benytte ytringsfriheden med omtanke, også gælde begge veje. For mit eget vedkommende må jeg sige, at jeg føler et sikkert lettere atavistisk ubehag ved, at man slår nulevende navngivne personer ihjel på film.

Hartz Kapler vil også gerne diskutere mediernes manipulation af virkeligheden. På det punkt er der ingen tvivl om, at det, vi bliver præsenteret for som virkeligheden, i mange tilfælde er en redigeret og politisk afvejet version. Nyheder og ’virkelighed’ er alle vegne hele tiden, men muligheden for at skelne skæg fra snot bliver stadig mere uigennemskuelig.

Kim Skotte
Politiken, 3.2.2007

I alle tilfælde tager filmen fat på Anders Fogh Rasmussens egen udlægning af satirens vidtstrakte legitimitet og rækkevidde, sådan som den kom til udtryk under karikaturkrisen. Her fastslog statsministeren:

»En af grundene til, at vores samfund har oplevet så enorme fremskridt ikke bare i det seneste århundrede, men i flere århundreder, er, at der har været mennesker, der har haft modet til at provokere. Nogle blev oven i købet kaldt kættere, og det kostede livet for andre. Men det er da befriende, at der var nogle, som turde påtage sig den kætterske opgave at fastholde, at Jorden ikke var flad, men rund. Det handler helt grundlæggende om, at oplyste og frie samfund kommer længere end uoplyste og ufrie samfund, netop fordi nogle tør provokere og kritisere autoriteter, hvad enten det er politiske eller religiøse autoriteter.« (Jyllands-Posten, 30.10.2005).

Bortset fra den ahistoriske fortalelse, at det har været forbundet med særlige problemer at fastholde jordens kugleform (kendt og accepteret siden antikken - i modsætning til f.eks. det heliocentriske system), så serverer statsministeren her selv oplægget til filmen AFR - hvilket det da også fremgår af afslutningen på filmens trailer, som delvist citerer herfra.

AFR - i sandhed en utrolig løgn får premiere i de danske biografer den 20. april 2007. Traileren til filmen kan nu ses via TV Humanisme.dk eller på filmens officielle hjemmeside: AFR.

Mere herom på Humanisme.dk efter premieren.

Rune Engelbreth Larsen
18. marts, 2007