Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Hans Engell vil have »kød, blod, sex«

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Kulturjournalist Gregers Dirckinck-Holmfeld har sagt sit job op på Ekstra Bladet efter en email-udveksling med avisens administrerende chefredaktør, Hans Engell.

Siden Engell tiltrådte som chefredaktør er kulturstoffet gradvis blevet reduceret, men dråben, der fik bægeret til at flyde over, kom for nylig, da han afviste et interview med Lone Hertz.

Interviewet, der skulle have været bragt over en dobbeltside i slutningen af januar, var færdiglayoutet og klar til tryk, men Hans Engell sendte en email til Dirckinck-Holmfeld og forklarede, hvorfor det røg ud:

Vi er ikke interesseret i lange forløb omkring det professionelle – hvad hun mener med den rolle, hun spiller her og nu, generelle teaterpolitiske vurderinger eller udenomssnak, som ikke forholder sig til det væsentlige og det, folk vil vide noget om ... Det er ugebladshistorier vi vil have -– kød og blod, sex og sorger, gæld og formue, kærlighed og frygt, sygdom og død, børn og fraskilte -– ikke det finere franske.

Hans Engell Til Gregers Dirckinck-Holmfeld
Citeret efter Politiken, 9.2.2007

Ved en tidligere lejlighed brokkede Engell sig over et interview med Erik Wedersøe, fortæller Dirckinck-Holmfeld til Politiken: »Et interview, jeg lavede med Erik Wedersøe, blev trykt, og her fortæller han om, at han faktisk er blevet invalid, at han slingrer, fordi han har noget med balancenerven. Nu er han holdt op med at gå ud, fordi han frygter, at folk skal begynde og hviske og tiske, at han er beruset, og det skrev jeg. Og i en mail til mig skrev Hans, at Ekstra Bladet skal skrive om 'kød og blod frem for gamle minder og folk, der ikke kan gå'.«

Hans Engell er som bekendt tidligere konservativ partileder og justits- og forsvarsminister - hans politiske karriere standsede imidlertid brat, da han kørte sin bil ind i en betonpille på Helsingørmotorvejen med en alkoholpromille på 1,37. Ifølge overlæge Finn Hardt fra Alkohol-enheden Rigshospitalet, må Hans Engell have drukket i omegnen af tyve genstande, og hans promille har været betydeligt højere, da han ved midnatstid forlod resturant Queen Victoria: »Da har han nok haft en promille på 2,0 - det er endda et forsigtigt skøn.« (Berlingske Tidende, 24.2.1997).

I en meget omtalt biografi om Hans Engell fra 2005, giver journalisten Birgit Eskholm et billede af chefredaktørens fortid, der hævder, at det ikke var spritkørsel, men magtfuldkommenhed, der fældede ham som partileder. Herom skrev Ritzaus Bureau bl.a.:

Én af Hans Engells skolekammerater fra kostskoletiden på Sorø Akademi i starten af 1960'erne fortæller, at allerede da den 33-årige daværende konservative pressechef blev forsvarsminister i 1982, besluttede han at tage bladet fra munden, hvis Hans Engell nogensinde nærmede sig statsministerposten. Årsagen var, at Hans Engell ikke alene havde haft en hang til nazismen og fascismen. Den senere partiformand og statsministerkandidat mobbede ligefrem elever af jødisk herkomst. (...)

Ifølge biografien var det i løbet af de fem år, Hans Engell regerede i Forsvarsministeriet, at han begyndte at udvikle de træk af magtfuldkommenhed, som mange af hans partifæller senere kom til at lide under, og i forsvaret oplevede man en politiker, der ville frem, og som ikke skyede nogen midler for at feje sine modstandere af banen. (...)

Folketingsgruppens medlemmer oplevede, at Hans Engell tog beslutninger hen over hovedet på dem, at de ikke blev taget på råd, og at partiformanden nedgjorde dem efter forgodtbefindende. Hans Engell var humørsyg og skulle hele tiden bekræftes. Det ene øjeblik var han glad og positiv, det næste øjeblik var der ingen af dem, der duede til noget. Et fremtrædende gruppemedlem siger, at Hans Engell var »som Dr. Jekyll og Mr. Hyde, og det mener jeg alvorligt«. (...)

Biografien beskriver, hvordan Hans Engell på vejen først havde sat sin daværende sekretær og elskerinde (og nuværende hustru) af, og helt til det sidste prøvede at løbe fra det personlige og politiske ansvar for ulykken.

Modsat Hans Engells oprindelige forklaring ringede han således ikke selv til 112 på sin mobiltelefon. I stedet ringede Hans Engell den nat til Falck, hvilket han havde gjort før, blandt andet halvanden år tidligere, da han også havde et uheld på Helsingørmotorvejen. Derfor vidste Hans Engell, at hvis han ringede til Falck, ville de komme og køre ham hjem og tage bilen med sig, og at politiet ikke ville blive involveret.

Denne nat var Hans Engell bare så uheldig, at mens han stod på motorvejen ved siden af sin Mazda 626 og ventede på Falck, kom en politipatrulje tilfældigt forbi.

Ritzaus Bureau, 19.11.2005

Flere (u)artige sager har Engells ex-kone beskrevet om den tidligere toppolitiker, der på et tidspunkt i 1990erne ellers var det mest populære bud på en statsminister ifølge meningsundersøgelser.

Hvorfor rippe op i alt det ovenstående? Af én eneste grund:

Gad vide, hvad en journalist på Ekstra Bladet, der skulle interviewe avisens chefredaktør, mon ville fokusere på?

Ifølge Engells egen journalistiske gribbe-logik, måtte det naturligvis være chefredaktørens uansvarlige spritkørsel hin skæbnesvangre aften på Helsingørmotorvejen, hans nazistiske flirt, hans magtfuldkommenhed og karakter som Dr. Jekyll og Mr. Hyde osv.

Det er jo »kød og blod, sex og sorger, gæld og formue, kærlighed og frygt, sygdom og død, børn og fraskilte,« Hans Engell vil have, ikke sandt?

Dét interview med Hans Engell ser vi frem til - i Ekstra Bladet.

Rune Engelbreth Larsen
9. februar, 2007