Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Carsten og Malene Fenger-Grøndahl om romaer

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

... Ægteparret Malene og Carsten Fenger-Grøndahl (tidl. hhv. Grøndahl og Fenger-Grøn) har skrevet og bidraget til en række særdeles betydningsfulde bøger de senere år, som ikke alene, men ikke mindst tematiserer og analyserer emner med relation til udlændinge- og integrationspolitikken.

Carsten (der ud over at være forfatter er forlagssouschef på Aarhus Universitetsforlag) og Malene (som desuden er freelance-journalist) står også begge bag rejsebøgerne Turen går til Jordan & Syrien og Turen går til Tyrkiet, og de har efter en lang række rejser et imponerende detailkendskab til den islamiske verden, som ikke mindst kommer læseren til gode i bøgerne Muslim (2002) og Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004 (2004).

Flygtningenes danmarkshistorie Endvidere er de medforfattere til antologien Når du strammer garnet (2003), der er redigeret af Fenger-Grøn i samarbejde med Tøger Seidenfaden og Kamal Qureshi. Det er uden sammenligning den uundværlige, samlede kritiske fremstilling og dokumentation af diskrimination af flygtninge og indvandrere i Danmark.

Carsten er dog også qua idéhistoriker medredaktør og bidrager til Kritik af den økonomiske fornuft, mens Malene bl.a. har skrevet Dansk udviklingsbistand (2004) og sammen med Torben Rugberg Rasmussen og Kirstine Sinclair har skrevet bogen Hizb ut-Tahrir i Danmark (2003).

Når du strammer garnet I de sidste par år har ægteparret sammen arbejdet på endnu en omfangsrig bog, denne gang om romaerne i Europa - eller som de hedder i folkemunde: sigøjnerne. Undervejs er det blevet til flere artikler, som kaster lys over en befolkningsgruppe, som igennem århundreder har været forfulgt og forhadt og udsat for omfattende folkedrab uden tilnærmelsesvist samme opmærksomhed og solidaritet, som er blevet andre marginaliserede befolkningsgrupper til del.

På sproget romani betyder roma »menneske«, og de ca. 10-12 millioner romaer i Europa udgør verdensdelens største etniske minoritet. Et indblik i romaernes aktuelle problemer får vi bl.a. i Fenger-Grøndahls kronik »Europas største integrationsproblem?« fra Information:

Med jævne mellemrum dukker overskrifter som disse op i danske aviser : 'Tiggere køres ind i busser', 'Organiseret tiggeri på strøget'. I artikler og notitser kan man læse om sigøjnere, der lever af at »tigge i skiftehold på Strøget«. En dansk provinsavis lancerede sågar sidste sommer en artikel-serie om den tiggerbande af sigøjnere, der havde »invaderet« byens gågade.

En reporter havde holdt tiggerbanden under observation og beskrev i malende vendinger, hvordan tiggerne tjente gode penge på at spille et par enkelte numre på deres harmonikaer eller ved at sætte sig med bøjet hoved og en tom skål holdt appellerende frem foran sig. Kun sjældent har journalisterne talt med tiggerne, og endnu sjældnere er deres tilstedeværelse i Danmark kædet sammen med det faktum, at sigøjnerne - eller romaerne, som de foretrækker at blive kaldt - er Europas største etniske minoritet og udgør et væsentligt fælles-europæisk anliggende.

Endnu sjældnere gør journalisterne noget forsøg på at afdække, hvorfor romaerne dukker op i Danmark, og danske politikere står heller ikke ligefrem i kø for at kommentere romaernes situation og EU's ansvar over for kontinentets største etniske minoritet. Men det er på tide, at romaerne kommer på dagsordenen.

(...)

Efter EU's østudvidelse i 2004 er ca. syv millioner EU-borgere, og mange romaer har derfor - i hvert fald i større omfang end før - mulighed for at rejse over grænserne. Øst- og Centraleuropas roma-ghettoer er rykket tættere på, og det bliver vanskeligere at fortrænge det faktum, at Europas største etniske minoritet også er den mest marginaliserede.

Romaerne kan spore deres oprindelse til Indien, men har været en del af den europæiske virkelighed siden Middelalderen. Stort set lige så længe har de været udsat for forfølgelse og diskrimination. Resultatet er, at mange lever et liv på kanten af samfundet - eller helt uden for det.

(...)

En rapport fra FN's Udviklingsprogram (UNDP) fra i fjor slog bl.a. fast, at op mod 70 pct. af romaerne i Rumænien lever i såkaldte fattigdomslommer - enklaver, hvor indbyggerne klarer sig for under fire dollar (28 kr.) om dagen - og lige så mange rumænske romaer må klare sig uden vand og kloakering.

I Slovakiet viser regeringens egne tal, at halvdelen af landets anslået 320.000 romaer lever i isolerede ghettosamfund. Over 80 pct. af ghettoerne har intet kloaksystem, næsten 60 pct. har ikke gas, og over 35 pct. har ikke en gang rindende vand. Enkelte ghettoer i det østlige Slovakiet er uden nogen form for infrastruktur; ikke en gang en grusvej fører ud til deres ulovligt opførte skure.

I ghettoerne er arbejdsløsheden ofte over 90 pct., og indbyggerne taler nostalgisk om tiden under kommunismen, hvor alle var sikret en fast indtægt. Eller om tiden lige efter Murens fald, da Tjekkoslovakiets daværende præsident, Vaclav Havel, talte romaernes sag. Under et besøg i en af de mest isolerede ghettoer udtalte Havel i 1993, at romaernes forhold »ikke er Europa værdigt«. I dag har den pågældende ghetto fået installeret én vandpumpe til 700 mennesker, men er stadig uden el og gas.

(...)

Romaerne truer ikke med voldelig opstand eller erklærer krig mod den vestlige civilisation; de ønsker blot at blive en del af de europæiske velfærdssamfund med samme rettigheder og muligheder som flertallet. Men det ønske ignoreres over en bred kam, og man fristes til at spørge, om romaerne skal sprænge en bombe på en fyldt banegård eller sætte ild til ghettoerne, før EU tager sit største integrationsproblem alvorligt? Forhåbentlig er de nøgne fakta nok - måske kombineret med en forpost af 'tiggerbander' på gågaderne i Europas hovedstæder.

Siden romaernes første verdenskongres i 1971 har man gjort den 8. april til international roma-dag, og i samme anledning bragte P1 et 2½-times radiotema om romaerne (med genudsendelse onsdag den 12. april): »Sigøjnerliv - på kanten af Europa« af Malene Fenger-Grøndahl og Mads Hvitved Grand. Udsendelsen kan desuden findes online på P1.

Rune Engelbreth Larsen
9. april, 2006
(redigeret 13. marts 2007)