Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Til TV2’s seerredaktør: OK at vise sur Lykketoft, men ikke sur Haarder?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Som det ikke kan være forbigået nogens opmærksomhed, gik sundhedsminister Bertel Haarder for nylig amok på DR-journalist Kristian Sloth, der forsøgte at stille ham et kritisk spørgsmål, som ministeren ikke var foreberedt på.

TV2's seerredaktør Lars Bennike mener imidlertid ikke, at præmissen for at bringe indslaget holder, fordi det ikke handler om ministerens forsøg på at styre pressen:

- Selvfølgelig burde Bertel Haarder have vidst, at han havde overruled en arbejdsgruppe. Det er sundhedsministeriet selv, der fredag eftermiddag melder ud, at man strammer op på retningslinjerne, og så må han også have haft tid til at sætte sig ind i processen, inden han stiller op til interview. Men det er lovlig meget at gøre ud af det, når man gør hans opførsel til en historie om, at politikerne forsøger at styre pressen.

- Rent faktisk stiller manden jo op, han bliver bare sur undervejs, fordi der åbenbart er en eller anden forventningsafstemning, der er gået skævt. Men det er jo ikke et forsøg på at smyge sig udenom, og det er ikke et kalkuleret spinforsøg. Det er et eksempel på en mand, der bliver hidsig, og det må man kunne tåle som journalist.

Berlingske.dk, 21.12.2010

For det første holder Bennikes kritik af DR ikke, for det andet er den i lodret modstrid med TV2's egen praksis.

1) Naturligvis skal en journalist kunne tåle, at en politiker kan blive hidsig, og naturligvis er det helt i orden at blive hidsig, hvis man er ude for en journalistisk svinestreg. Det behøver man ikke ville 'styre pressen' for. Det behøver medierne heller ikke referere, hvad enten det sker på tryk eller i levende billeder. At vise en politiker i det røde felt, kun fordi vedkommende er i det røde felt, er ren Se og Hør-journalistik. Alt dette er indlysende - men Bertel Haarders eksempel er et andet.

Allerede Bennikes egen indledende bemærkning er grund til at bringe indslaget: »Selvfølgelig burde Bertel Haarder have vidst, at han havde overruled en arbejdsgruppe. Det er sundhedsministeriet selv, der fredag eftermiddag melder ud, at man strammer op på retningslinjerne ...«

Og Per M. har en pointe, når han i en kommentar til det foregående blog-indlæg påpeger:

Har lige genset interviewet i sin fulde længde. Det er IKKE korrekt, at Bertel Haarder flipper ud over et spørgsmål, han er blevet stillet mange gange. Han bliver spurgt om der er en forbindelse til overbetalingssagen, og at udspillet skulle være et angreb på privathospitalerne. Dette spørges der om tre-fire gange, også for at få et kort og fyldestgørende svar. Det lykkes til sidst. Det er først, når den varme kartoffel med de 'to' udvalg kommer op, at han flipper ud. FØRSTE gang han bliver spurgt om lige netop det! Han føler sig taget med alle parader nede, selvom han selvfølgelig er blevet briefet om det af sin spindoktor, dog nok med et råd om at sparke den til hjørne ved at henvise til at det er et spørgsmål om 'proces' og ikke politik, og at han ikke blander sig i processen.

Er der nogen, der vil købe det argument? Hvorfor blev pressemeddelelsen sendt ud sent fredag eftermiddag, når ministeren ikke kunne blive oplyst om sagen fordi alle var gået på week-end? Jeg tror 'nogen' havde regnet med at sagen døde over week-enden - men 'nogen' blev nødt til at tage et lille 'let' interview om sagen for endeligt at lægge den helt ned.

Kristian Sloth tilbyder tilmed selv at afbryde interviewet, men Haarders raseri fortsætter. Det er Haarder, som cykler ud af tangenten og bliver ved med at hidse sig op.

Han bliver ikke 'kun' hidsig i syv minutter, han tilsviner og overfuser en journalist, som venligt forsøger at få ham til at svare på et relevant spørgsmål - og Haarder forsøger helt åbenlyst at true ham på plads:

- Du skal fandemene ikke be' mig om at blive interviewet en anden gang. Det skal du ikke. Nu kan det simpelthen være nok. Nu kan det simpelthen være nok.

- Røvhul. Dumme svin. Du behandler mig som lort.

- Jeg har ikke fået de spørgsmål! Nu kan du rende og hoppe, jeg vil ikke snakke med dig. Og jeg klager over det. Jeg klager over det.

Så jo, det handler også om at styre pressen. Og af alle disse grunde er det vigtigt, at det offentliggøres - hvor lidt eller meget, der også skal vises direkte i TV-Avisen er så en anden sag, men forbigås bør det bestemt ikke.

2) For det andet har TV2 ikke tidligere haft spor skrupler ved at vise oppositionspolitikere gå amok, som også en anden opmærksom læser, Steffen Nielsen, har påpeget her på bloggen.

Det skete dengang Naser Khader gik amok i 2007, fordi Se og Hør-redaktør Henrik Qvortrup havde beskyldt ham for at få udført sort arbejde (Khader var dengang formand for Ny Alliance). Og det skete dengang Mogens Lykketoft gik amok i 2005 i forbindelse med et børnehave-indslag til TV2 (Lykketoft var dengang formand og statsministerkandidat for Socialdemokraterne).

Bemærk i det første indslag Henrik Qvortrups forargelse over, at Khader har kaldt ham svin, og betænk lige engang, hvad Qvortrup sagde dengang: »Jeg tør næsten ikke tænke på, hvordan Naser Khader vil reagere, hvis han bliver minister, eller han kommer i Folketinget og får en eller anden nøgleposition og kommer ud i en eller anden presset situation. Altså, hvis jeg skal kaldes 'svin' fire gange, hvad skal journalister så kaldes næste gang, at Khader står med et problem?«

Dengang var Henrik Qvortrup chefredaktør på Se og Hør. Han er tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, og i dag er han politisk redaktør på TV2.

Summa summarum: TV2's seerredaktørs forargelse over, at DR viser indslaget om Haarder, som helt utvetydigt intimiderer en journalist og truer med at klage og lægge ham på is, står i klar kontrast til TV2's egen praksis over for oppositionspolitikere under et folketingsvalg.

RETTELSE

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at TV2 ikke har vist klippet med Mogens Lykketoft (det stammer fra dokumentarfilmen 'Lykketofts finale'). Som det fremgår, er det en oplysning, jeg havde fra en læser, der havde anført det i en kommentar til bloggen - men jeg burde have dobbelttjekket det. Det beklager jeg. Det ændrer naturligvis intet ved argumentationen for det rette i, at DR har offentliggjort Bertel Haarders raserianfald, eller ved uholdbare reservationer over for Haarder-indslaget, men parathed til at lave et indslag ud af Khader i det røde felt. REL.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 22.12.2010Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 103

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 103

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 103

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 107

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 107

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101222.php on line 107