Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Café-penge eller rugbrøds-almisser?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

"Café-penge" og "fjumreår" er nogle af de hævdvundne ord, der hyppigt bringes i anveldelse om de studerendes vilkår, og som dækker over et års ekstra studietid og SU til hjemmeboende.

Dermed er det politiske slag jo nærmest vundet på forhånd, og mediernes ureflekterede velvilje i forhold til at spille med på spin-begreber, sætter allerede en politisk dagsorden, som fremmer regeringens prioriteringer.

Der er utallige af lignende eksempler i pressedækningen af den politiske debat. F.eks. "reformer". Hvad betyder det i dag? Det betyder nedskæringer i ydelser til mennesker uden for arbejdsmarkedet. Det lyder bare bedre at kalde nedskæringer for "reformer", ikke sandt?

Man taler ikke så gerne om at "skære i uarbejdsdygtige menneskers ydelser", men om "reformer, så vi kan bevare velfærden". Oversat: at barbere velfærden med det påskud, at det gavner velfærden.

Tænk også på spin-begrebet "ghetto", som er twistet til moderne ahistorisk brug, kun med grimme associationer i behold. Men så er det sagt, ikke? Væk med skidtet.

Jo, spin handler om betydningsskabende ord ned i den mindste detalje. Liberal Alliance vil f.eks. gerne kalde topskatten for en "misundelsesskat". Det er ikke slået igennem endnu, men det kommer måske?

Tænk hvis man vendte spin-begreberne om? Mod-spin.

Hvorfor ikke slet og ret kalde topskatten for "solidaritet"? Det er en gammel dyd helt tilbage fra antikkens Grækenland, at de rigeste finansierer offentlige udgifter i højere grad end den jævne borger. Selvfølgelig da.

Tænk hvis "fjumreår" blev kaldt "erfaringshøst", "horisont-udvidelse" eller "åndehul"?

Tænk hvis medierne kaldte nedskæringer i dagpenge og efterløn for "social slagtning" i stedet for det uskyldige "reformer"? Tænk, hvis "café-penge" blev kaldt "havregrødspenge" eller "rugbrøds-almisser"? Det er vanskeligere at fjerne "rugbrøds-almisser" end "café-penge", ikke sandt?

Tænk hvis tilskud til landbruget blev kaldt "gift-penge", fordi de uden modydelser sikrer et gældsplaget erhvervs forgiftning af grundvandet og rasering af naturen? Måske var det i givet fald dér, at statsministeren ville finde nogle af de mere oplagte nedskæringsmuligheder?

Tænk hvis man konsekvent kaldte Trykkefrihedsselskabet for "antimuslimer" frem for den neutrale etikette "islam-kritikere", som jo bare hvidvasker selskabets propagandistiske virke?

Nej, vel? Måske skulle vi simpelthen undgå alle de fancy spin-etiketter, som spindoktorer og politiske agendaer profiterer af, og bare kalde nedskæringer for "nedskæringer", tilskud for "tilskud" og "café-penge" for "SU til hjemmeboende"?

APROPOS

> Kampen om ordene og virkeligheden

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 6.10.2010Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 68

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 68

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 68

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 72

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 72

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e101006.php on line 72