Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Racisme mod romaer på Roskilde-festival?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Den 21-årige Roskilde-festivalgænger, Asger M.B. Hougaard, protesterer imod chikane og racistiske tilråb mod romaer, der samler tomme dåser på festivalen for at indkassere panten (Politiken.dk, 1.7.2010). Problemet er tilbagevendende, og fra festivalens side har man tilsyneladende intet gjort.

Allerede efter Roskildefestivalen i 2009 gjorde Hougaard opmærksom på problemet i en kronik:

En dag sad jeg med et par venner og spiste frokost ved nogle borde på festivalpladsen. Her kom en ældre kvinde med romabaggrund forbi og samlede pant ind. Hun pegede på glassene og ventede på, at folk nikkede, hvorefter hun samlede glas ind fra bordene.

Da hun nåede til bordet ved siden af os, var det ikke et glas, hun fik. Derimod fik hun kylet en bunke affald i hovedet af en ung mand. Kvinden kunne have været hans mor. (...)

Jeg var sammen med en pige, som er fra Colombia og i udseende kunne minde om en med romabaggrund. Det førte til racistiske tilråb på festivalen. Denne aften gik to unge fyre forbi os, hvorefter de stoppede op, og den ene råbte: »Jeg er sulten, få din slave til at hente mig en burger«. (...)

På campingområdet, hvor folk lå i telte, hang skilte som ’no fat gypsies’ og ’no fucking gypsies’. Hyppigheden af de racistiske tilråb på festivalen oversteg langt, hvad man normalt hører, når man går på gaden, hvad enten det er blandt ædru eller fulde mennesker.

Disse oplevelser gør mig harm – harm på folk med et snævert menneskesyn. Jeg bliver samtidig frustreret over en festivalledelse, der ikke aktivt tager afstand fra den slags racisme.

Asger M.B. Hougaard, Politiken, 16.7.2009

Jacob Holdt ser det racistiske had, der udfolder sig blandt visse festivalgængere, som symptom på et mere omfattende problem:

»Danmark er ligeså opdelt som de sorte og hvide i USA«, mener Jakob Holdt og refererer til den hetz, som han mener, at den muslimske befolkning dagligt er udsat for i medierne og overalt i Danmark. (...)

»Jeg forstår godt intolerancen og racismen«, siger fotografen og foredragsholderen, der siden 70'erne og udgivelsen af bogen Amerikanske Billeder har arbejdet med bekæmpelse af racisme både i USA og Danmark.

Men Jacob Holdt minder om, at det danske samfund og resten af Europa i århundreder selv har bidraget til, at mange romaer ikke er integreret, og at flere har udviklet en kriminel adfærd.

»Vi glemmer, at de har været udstødt i mange år, og at de er ofre for en langstidsmarginalisering. siger Jacob Holdt.

Politiken.dk, 1.7.2010

Der påhviler Roskildefestivalens ledelse et medansvar for at løse problemet på selve festivalen, men som Holdt bemærker, afspejler det desværre kun eksisterende spændinger i samfundet som helhed.

En anden festival-deltager, Mads Jenstrup, mener, at romaerne selv er ude om det: »De bliver behandlet som lort, men de kommer også kun herned for at stjæle og for at tage andres pant.«

Tyveri er selvfølgelig en opgave for politiet, men det begrunder på ingen måde stupide racistiske generaliseringer om, at romaERNE også KUN kommer for at STJÆLE.

Udtalelsen er grotesk og selvfølgelig racistisk. En tyv, der tages på fersk gerning, eller en anmassende flaskesamler, vil indlysende føre til frustration eller verbal vrede, men derfra og så til denne generaliserende racisme er der meget langt - og som om der ikke er ikke-romaer, der har stjålet på Roskildefestivalen?

Ingen er selv ude om at blive behandlet racistisk, punktum.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 2.7.2010