Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

138 millioner til VKO's smagsdommer, Bjørn Lomborg

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Til trods for at Bjørn Lomborgs stjerne blev skudt ned af klimaforskere verden over på et tidligt tidspunkt, har denne håndplukkede klimasmagsdommer imidlertid lukreret voldsomt på regeringens økonomiske goodwill, lige siden forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2002 gjorde ham til regeringens anti-miljø-ikon.

Det var naturligvis paradoksalt i lyset af Anders Fogh Rasmussens stort anlagte opgør med 'smagsdommere' og 'ekspertvælde' i begyndelsen af sin statsministerperiode - et opgør, han stadig væk fremhævede som en del af sin politiske arv, da han forlod Statsministeriet i 2009 og betonede »opgøret med ekspertvældet« (Politiken, 12.5.2009).

Sandheden er imidlertid, at en række regeringsuafhængige råd og nævn blev nedlagt eller fik frataget offentlig støtte, mens regeringen til gengæld fik en voldsom tilgang af rådgivere og spindoktorer, der kunne 'udlægge teksten' for pressen og offentligheden i stedet. Et spin-vælde af hidtil uset omfang.

Og så var der regeringens særlige darlings - altså det nye 'ekspertvælde', som man godt kunne li', f.eks. Bent Jensen og naturligvis Bjørn Lomborg og Henrik Svensmark.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har således måttet oplyse til Folketingets Finansudvalg, at Lomborg over en tiårig periode fra 2002 til 2012 vil have modtaget ikke mindre end 138 millioner kr. fra staten.

Hundredogotteogtredive millioner kroner.

Denne gavebod har stået på under Lomborgs tid som direktør for det nyoprettede Institut for Miljøvurdering (som han imidlertid forlod i 2004, hvorefter det siden blev nedlagt), og i hans næste beskyttede værksted, Copenhagen Consensus Center, som han fik i 2006.

Vinden vendte imidlertid, for miljø- og klimapolitik begyndte jo efterhånden at fylde så meget hos vælgerne, at Fogh måtte sadle om og iføre sig grønne indianerfjer og klimabekymringer.

Med Foghs kursskifte i 2007 blev det nu endegyldigt cementeret, at Connie Hedegaard havde overtaget regeringens position som klima-kølerfigur, og den samme Lomborg, som han havde båret frem få år tidligere, var pludselig ved at blive en irriterende klods om benet.

Heldigvis kunne han så opnå eksil under Dansk Folkepartis beskyttende vinger - Pia Kjærsgaard overtog simpelthen stillingen som klima-smagsdommerens mæcen, så skattemillionerne fortsat kunne pumpes ned i Lomborgs kiste. Million efter million efter million.

Men kunne den gode Lomborg dog ikke have skrevet sine bøger og deltaget lige så godt i klimadebatten for sin lektorløn på Aarhus Universitet?

Det kunne han jo nok, men så ville han til gengæld også blot fremstå som dét, han er: En lektor, der ikke blot taler imod det altovervældende flertal af klimaforskere (hvilket jo kan være interessant i sig selv, også når det ophører med at være relevant) - men altså også en lektor, hvis synspunkter ikke får kunstigt åndedræt på en selektivt regeringsforgyldt piedestal til millioner af kroner.

Lad ham klare sig og sine synspunkter på de vilkår, som andre lektorer og professorer med særsynspunkter er henvist til inden for rammerne af den akademiske verden og den offentlige debat - uden benspænd, men også uden blankocheck.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 10.2.2010