Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danmarks voldtægtskultur

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Hver tredje time udsættes en kvinde for et seksuelt overgreb i Danmark, og hver anden kvinde mellem 16 og 24 år betragter voldtægt som deres største frygt ved at gå i byen, fremgår det af en undersøgelse fra Rådgivende Sociologer.

Det er professor i retssociologi ved Københavns Universitet, Flemming Balvig, der sammen med Justitsministeriet har undersøgt voldtægters udbredelse i Danmark og fundet, at ikke mindre end 15.000 kvinder i perioden 2003-2008 blev tvunget til eller forsøgt tvunget til samleje. Balvig påpeger, at tallet er et minimumstal, og at der givetvis er »mørketal yderligere« (Berlingske Tidende, 2.2.2010).

Frygten er altså reel nok, om end der faktisk er større risiko for at blive voldtaget af en bekendt end at blive offer for den type overfaldsvoldtægter af ukendte gerningsmænd, som de fleste frygter mest. Endvidere er der en meget stor sammenhæng mellem alkoholmængden og voldtægtsrisikoen.

'Danmarks voldtægtskultur' er selvfølgelig et lovlig skarpt udtryk, men i disse tider, hvor et ikke-eksisterende burkaproblem kan tegne medierne i ugevis, er det tankevækkende, at otte kvinder hver eneste dag bliver udsat for et voldtægtsforsøg, men at problemet indtager en yderst perifer del af mediebilledet.

Blandt gerningsmændene er langt de fleste dårligere uddannet og dårligere socialt stillet end gennemsnittet - en meget stor del er arbejdsløse. To ud af tre gerningsmænd har dansk etnisk baggrund, og undersøgelsen tyder generelt på, at ikke alene er det de socialt dårligst stillede, der tegner den typiske voldtægtsmands profil, men at der tillige er en overrepræsentation af mænd med en psykisk sygdom, og at halvdelen af alle gerningsmænd er tidligere straffede.

Som fremgået er det et markant, underspillet og væsentligt samfundsproblem, som får alt for beskeden opmærksomhed. Men et problem, som desværre ofte er influeret af alkohol og stoffer i sammenhænge mellem bekendte, at det kan være meget vanskeligt at sætte en effektiv forebyggelse ind over for, medmindre især unges 'alkohol-kultur' rettes gevaldigt op.

Og da problemet er yderligere sammenhængende med psykiske problemer og kriminelle mænd, er oplysningskampagner m.h.p. holdningsændringer vel næppe særlig effektive.

Det er med andre ord nødvendigt også at se på, hvordan offeret kan sikre sig mod risikoen. Det er naturligvis vigtigt at fastholde, at selv om voldtægtsrisikoen har været underspillet og underprioriteret, er det heldigvis fortsat noget, som meget, meget få kvinder bliver udsat for. Men det ændrer ikke ved, at man i mine øjne også kan være nødsaget til at se på, hvilke muligheder en kvinde har - eller bør have - for at kunne forsvare sig bedre, samt hvilken retsstilling hun har, når voldtægten desværre er en realitet.

Over halvdelen af de kvinder, der er udsat for voldtægtsforsøg, gør modstand (63 procent), men i denne type overfald, vil offeret nærmest pr. definition altid være den styrkemæssigt underlegne, og derfor mener jeg ikke, at man kommer uden om at overveje, om vi f.eks. må give kvinder lidt videre rammer for eventuelt at gå med kniv, og undersøge, om den krænkede i øvrigt i tilstrækkelig grad kan gribe til nødværge juridisk omkostningsfrit?

Undersøgelsen viser helt nye tal for voldtægtens omfang, derfor er det vel på sin plads med en undersøgelse, der på ny kortlægger de tiltag, der kan nedbringe risikoen - herunder kvindens mulighed for selvforsvar, hvor kontroversielt det end måtte være.

Der er ingen lette løsninger, men diskussionen er afgørende, så længe der er mænd, som ikke kan forstå, at et nej er et nej - hvad enten de er berusede eller ej.

Til yderligere debat - læs også > Filmanbefaling: Teeth

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 2.2.2010Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 60

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 60

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 60

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 64

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 64

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth10/e100202.php on line 64