Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Forbud mod DF'ere i offentlig ansættelse?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

»Vi bor og arbejder i Danmark under gældende dansk lov. Den indebærer ytringsfrihed, som vi ikke kan gradbøje.« (Jyllands-Postens daværende ansvarshavende chefredaktør, Carsten Juste, 8.11.2005).

»Og ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Den er ikke til forhandling.« (Anders Fogh Rasmussens nytårstale 1.1.2006)

Ytringsfriheden kunne ikke gradbøjes, husker I dét ...?

Modstandsradioen Danmarks Løver #02 kan nu høres online og kommer bl.a. nærmere ind på ytringsfrihed og selvcensur med udgangspunkt i tidl. JP-redaktør, Carsten Justes senere erkendelse af, at avisen i virkeligheden gang på gang har gradbøjet Kurt Westergaards ytringsfrihed.

Forfatter og oversætter Flemming Chr. Nielsen, der har været journalist og lederskribent på Jyllands-Posten, beretter således i et essay om hans tidligere kollega Kurt Westergaard og ytringsfriheden på avisen i årene før karikaturkrisen.

Westergaard er blevet til et symbol på ytringsfrihed, men der er dybe sprækker i symbolet, som kommentatorer og medier imidlertid er gået meget let hen over:

Sådan gik det også en sprække i Danmarks Radios P1 den 30. august 2008. Her blev Jyllands-Postens daværen de chefredaktør Carste Juste interviewet om Jyllands-Postens forhold til ytringsfriheden.

Af interviewet fremgik, at avisen og ytringsfriheden er langt fra at være slyngveninder og turtelduer. Lad gå med, at Kurt Westergaard fik en alvorlig på tale, da han kort efter optrådte som gæstetaler på Dansk Folkepartis årsmøde. Ind trådte han med Richard Strauss i højt taleren og en blafren af Dannebrog på storskærm. Intet øje var uberørt. Ingen jubel blev stikkende i halsen. Intet sejren de landshold kunne få større opbakning end den, der fra alle danske hjerter strømme de Kurt Westergaard i møde.

Men dagen efter blev Kurt Westergaard kaldt til orden af sin chef på Jyllands-Posten. Avisen interesserede sig ikke en døjt for Westergaards ytringsfrihed; kun for sin egen. Og for den er Kurt Westergaard et redskab. Han må ikke optræ de som tegneren Kurt, men alene som funktionæren Westergaard, for kun en funktionær kan styres og tøjles og dirigeres og begrænses. Det kan det frie ord og den fri tegning aldrig.

Men tilbage til chefredaktør Carsten Juste i radio-interviewet.

”Selvcensur udøver vi hver eneste dag,” siger Carsten Juste og fortsætter: ”Det gør vi af hensyn til læserne, for vi har en meget broget og forskelligartet læserskare.”

Allerede her kommer den første ridse i Richard Strauss' triumfmarch. Er det virkelig sandt, at Jyllands-Posten i hvert fald delvis redigeres af sine læsere? Intervieweren spørger nemlig Jyllands-Postens chefredaktør, om det da handler om ikke at støde de trofaste kunder i butikken?

Og hertil svarer chefredaktøren:

”Ja, det er klart; det handler om at tage det hensyn.”

Og Dannebrog vajer nu ikke længere stolt i baggrunden, for intervieweren vil vide, om Jyllands-Posten anlægger en kommerciel vurdering.

”Ja,” svarer Carsten Juste. ”Det er en kommerciel vurdering.” (...)

I radio-interviewet erkender Car sten Juste også, at hvis han nu i Kurt Westergaard havde et fundamentalistisk medmenneske, når det gælder ytringsfri heden, kunne denne Westergaard godt hævde, at ”hans ytringsfrihed gang på gang var blevet krænket, ja, det kan han.”

Flemming Chr. Nielsen Modstandsradioen Danmarks Løver #02

Hvad var det nu, Carsten Juste sagde i november 2005? »Vi bor og arbejder i Danmark under gældende dansk lov. Den indebærer ytringsfrihed, som vi ikke kan gradbøje.« Og hvad var det nu, Anders Fogh Rasmussen sagde en måneds tid senere? »Og ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Den er ikke til forhandling.«

Nej, hele den store selviscenesættelse, som en række politikere og medier, har slået sig op på både dengang og efter karikaturkrisen i 2006, hvor ytringsfriheden blev pudset af som den største og mest ukrænkelige helligdom, er en tynd myte. Sandheden - også på Jyllands-Posten - er den enkle, at ytringsfriheden er underlagt kommercielle, politiske og moralske vurderinger og begrænsninger.

Den gradbøjes konstant, og Justes senere udtalelser er blot en indirekte erkendelse af, at det, han selv og statsministeren påstod om den ukrænkelige ytringsfrihed under karikaturkrisen, ganske enkelt var noget belejligt vrøvl.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 31.1.2010