Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Minkavlere slipper alt for billigt

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

For et par måneder siden afslørede TV2 og Ekstra Bladet temmelig horrible forhold for mink og ræve hos flere af landets minkavlere.

Danske minkavlere gik til det yderste for at forhindre tv-billederne i at blive vist, tilsyneladende tilfredse med at de sædvanlige kontrolforanstaltninger nærmest er ikke-eksisterende. Minkfarmene udsættes gennemsnitligt for et kontrolbesøg hvert 20. år(!), så der er næsten ingen fare for, at dyremishandlingen opdages, hvis ikke frivillige aktivister eller journalister ser industrien efter i sømmene.

Som følge af afsløringerne og debatten får samtlige 1500 minkavlere imidlertid et ekstraordinært kontrolbesøg i 2010 - der er altså god tid til at få uregelmæssige forhold bragt i orden. Fødevareminister Eva Kjer Hansen fra Venstre har dog ikke lagt sig fast på, hvor få eller mange uanmeldte kontrolbesøg, der siden skal være ny standard. Socialdemokraterne ønsker ét hvert tredje år, hvilket selvfølgelig vil være en forbedring, men dog fortsat meget lidt.

Og som jeg skrev i en klumme som reaktion på afsløringerne, var det ikke primært de skambidte og mishandlede dyr - endsige de døde dyr, der flød i og uden for burene - som var mest rystende, men derimod de normale standarder, som man åbenbart finder det helt forsvarligt at byde 17 millioner mink:

Når jeg skriver, at »mink og ræve rutinemæssigt pines og plages« på danske pelsdyrfarme, så tænker jeg ikke alene på den trebenede ræv, der må humpe trøstesløst rundt i sit bur, indtil den er stor nok til at blive flået. Eller den ræv, der bare svajer monotont frem og tilbage som en mekanisk dukke. Eller den, hvis mund er én stor ansamling af plagsomme bylder.

Jeg tænker heller ikke primært på de mange mink, der i dage- eller ugevis lider under åbne sår, fordi de er blevet skambidt ind til kød og knogler, eller dem, der har fået bidt øret eller halen af uden at blive behandlet af en dyrlæge. (...)

Det principielle problem er mere grundlæggende og omfatter 17 millioner mink, der årligt henslæber deres absurde ikke-liv i danske trådbure. Problemet er, at om så hver eneste af de 17 millioner mink havde alle fire ben og var uden ét eneste kødsår, og om de virkelig alle sammen fik deres halm og dagligt kiggede nok så nuttet gennem tremmerne på pelsdyravleren, så er og bliver forholdene slemme.

At indskrænke bevægeligheden for solitære og territoriale dyr, der er 28-45 cm lange (plus hale), og som i naturen forsvarer territorier, der strækker sig over 2-3 kilometer, til et lillebitte trådbur på 30 x 45 x 90 cm, er ganske enkelt urimeligt.

Rune Engelbreth Larsen Politiken, 31.10.2009

En i virkeligheden minimal intensivering af kontrolbesøgene vil med andre ord kun have yderst begrænset effekt på de helt grelle tilfælde af dyremishandling. Selve institutionaliseringen af det dyrplageri, vi accepterer som helt normalt og inden for rammerne af det tilladelige, bliver der ikke rokket det mindste ved - og det er fortsat den egentlige skandale.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 03.12.2009Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 63

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 63

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 63

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 67

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 67

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091203.php on line 67