Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Kulturministeren og provokunstnerne kontra Provo-Pia

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Pia Kjærsgaard har for nylig ført sig frem som den forargede kejserinde, der gerne vil sætte ’sin’ statsminister på plads, alt imens hun har hånet og latterliggjort til højre (i regeringen) og venstre (i kulturlivet). Hun har ”kastet op” over ”Klaus Rifbjerg & Co.” og vrænget ad kulturminister Carina Christensen, som ifølge Kjærsgaard ikke har formået at være ”provokerende” nok, fordi hun ikke har langet ud efter avantgardekunsten.

Kulturministeren har således fået vreden at føle, fordi hun ikke tager tilstrækkeligt del i værdikampen på Dansk Folkepartis præmisser, og Kjærsgaard så vel helst, at statsminister Lars Løkke Rasmussen fyrede hende.

Nu har den ellers tilbageholdende kulturminister så svaret igen i et interview, hvor hun sætter Dansk Folkeparti på plads – ganske udramatisk og helt uden at behøve ”kaste op” over Kjærsgaard & Co. Carina Christensen udtaler bl.a.:

- Jeg kan ikke se, at det er en særskilt opgave for mig som kulturminister at gå ud og provokere. Jeg synes, det er kunsten, der skal provokere, det er kunstnerne, der skal provokere. Og det gør de også. Heldigvis.

- Folk bliver forargede over et teaterstykke, de har set, eller de ser en skulptur ude på torvet, som de synes, det er helt forfærdeligt, at man har sat op. Så bliver folk inderligt sure eller forargede eller glade eller noget andet. Og det er det, kunsten skal gøre. Det er det, jeg ser som den vigtigste rolle. Så skal jeg skabe rammerne for, at det kan lade sig gøre, og støtte, at kunsten kan komme frem. Også den eksperimenterende kunst.

- Vi har noget, der hedder armslængdeprincippet i det her land, og det sætter jeg meget højt. Det er fagfolk, der afgør, hvad det er for noget kunst, vi støtter, og så må det være op til folk at afgøre, hvad de synes er god kunst, og hvad de synes er dårlig kunst. Det er ikke politikerne, der bestemmer, hvad der er god og dårlig kunst. Det, kunsten kan, er at provokere. Og her er åbenbart noget, der i høj grad provokerer Pia Kjærsgaard.

Carina Christensen Politiken.dk, 11.8.2009

Kulturministeren har selvfølgelig set, at Provo-Pias udfald også er et mediestunt i hendes generelle bestræbelser på at true VK-politikere og -ministre på plads i geleddet.

Dansk Folkeparti, der er landets mest topstyrede parti, hvor hverken medlemmer eller folketingsmedlemmer uden for den autoritære ledelse har noget som helst at skulle have sagt, bryder sig ikke om, at andre end (DF’s) politikere kan have indflydelse på noget som helst i regeringen (og samfundet i øvrigt), og armslængdeprincippet er af samme grund en instinktiv barriere for Kjærsgaards magtambitioner i meget mere fundamental politisk forstand, end den aktuelle kunst-strid er udtryk for.

Carina Christensen gjorde imidlertid ikke honnør og parerede ordre efter de diktater, der blev udstukket af Dansk Folkeparti, men bakkede derimod op om armslængdeprincippet og den provokerende kunst.

Og dét er vist ikke så lidt provokerende for en Kjærsgaard, der ganske vist krævede en mere provokerende kulturminister – men til sin ærgrelse også fik det.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 11.8.2009