Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Svend Aukens sidste appel: Lad irakerne blive

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Svend Auken er død, og det politiske Danmark har tilkendegivet respekt for en socialdemokrat, der ragede op på Christiansborg. Ikke mindst socialdemokraterne er selvfølgelig i sorg - mange har mistet en ven, og partiet har mistet en mangeårig frontpolitiker.

En af Aukens sidste politiske gerninger tales der imidlertid ikke så meget om blandt Socialdemokraterne eller i de store medier, for den bestod i at tale både regeringen og hans egen partilinje lodret imod. Og når man ved, hvor loyal en partisoldat, han ellers kunne være lige til det sidste, siger dét ikke så lidt om, hvor vigtigt emnet var ham - stik modsat hans egen partiledelse appellerede han for at lade de afviste irakiske asylansøgere blive.

Her følger et uddrag af det, der skulle blive det sidste tillæg til hans politiske testamente, hans tale til og for irakerne:

For 21 år siden holdt vi landskongres i mit parti under kampråbet: ’En fremmed er en ven du ikke har mødt endnu’. Det er stadig sandt. Og venskab er en rigdom vi kan øse af i det uendelige. De fremmede har skabt kultursammenstød i vort land. Men Danmark er også blevet et rigere, et mere spændende land med de farver og livskvaliteter som indvandrere fra andre kulturer og trosfællesskaber har skabt med deres store indsats i vores samfund.

Nogle fremmede er kommet hertil fordi de har flygtet fra militære konflikter, forfølgelse og tortur. De er ikke kommet som nysgerrige rejsende, men tvunget af bitter nød. Danmark er som resten af det internationale retssamfund forpligtet til at give dem asyl. Men siger vi: Forfølgelsen skal være individuel og betyde en umiddelbar fare for flygtningen. Derfor skal mennesker der tilhører forfulgte grupper ikke nyde denne beskyttelse. Det blev tydeligt demonstreret i 30’erne da myndighederne sendte tyske jødiske familier på flugt tilbage til tilintetgørelse. Også hos os. Det er et mørkt kapitel i vores historie.

Heldigvis stod der ikke en ’Svensk Forening’ på de skånske strande i 1943 da modige fiskere sejlede deres jødiske landsmænd til sikkerhed i Sverige. Vort nordiske broderfolk viste medmenneskelighed.

Retten til at sende flygtninge hjem er grundlæggende – når vel at mærke hjemlandet igen er blevet trygt, og menneskelige hensyn ikke tilsiger at flygtningefamilierne skal have lov at blive og leve et liv blandt os.

Irak er ikke et trygt land at sende flygtninge tilbage til. En aftale med myndighederne med løfte om danske bistandsmidler gør ikke de konflikthærgede dele af Irak trygge. 3 – 4 millioner irakere er enten flygtet til barske flygtningelejre i Jordan eller Syrien eller de er ’internt fordrevne’ i deres eget land. Sikkerhedssituationer er bedre end i rædselsåret 2007, men volden – især mod civile – er igen i faretruende vækst. Når de udenlandske tropper trækker sig ud, er faren for to borgerkrige overhængende: En krig i nord mellem kurderne og deres naboer om Kirkuk og Mosul og deres rige olieforekomster og en anden borgerkrig i det centrale Irak (inklusive Baghdad) mellem sunnier og shiaere og endelig kan ingen udelukke en ny væbnet konfrontation mellem forskellige Shia grupper i Basra og det sydlige Irak.

Intet under at FN’s højkommissariat indtrængende advarer mod den planlagte tvangshjemsendelse. At vifte denne alvorlige advarsel væk som pjat, er dybt belastende.

Jeg talte om Sverige. Her har 50.000 irakere fundet sig et nyt hjem fjernt fra den irakiske gru. En enestående indsats af svenskerne. Her sender man også irakiske flygtninge hjem – men først efter en grundig humanitær screening. Jeg har ladet mig fortælle at op til 4.000 asylansøgere trods afslag på asyl har fået bevilget humanitært ophold. Hvorfor kan man på svensk sige ’humanitært’ uden at skammes – mens det i Danmark er blevet nærmest et fyord?

Vi kender ansigterne på og skæbnerne bag disse irakiske medmennesker som nu trods alle advarsler og menneskelige hensyn skal sendes hjem. Mange af dem ville opfylde alle kriterier for ministeriel barmhjertighed – hvis man blot ville undersøge deres forhold bedre.

I årevis har de boet under elendige forhold i danske samlingslejre. Jeg bruger med vilje ikke det tyske navn for den slags institutioner. Trods forslag om at give dem et liv uden for lejrene med mulighed for arbejde og normalt samliv med andre, er der ingen fremskridt. Den ene magtperson indfører madpakker i stedet for beskedne underholdsbidrag. Den anden vil sætte familier der har boet i Danmark i årevis på porten.

Dette er ikke det Danmark jeg er vokset op i og holder af. Giv os vores åbne, venlige og omsorgsfulde Danmark tilbage.

Må jeg rette en stærk appel til minister og myndigheder. Lyt til FN. Send ingen hjem i den aktuelle situation Gå sagerne igennem igen. Brug lovens ret til at give ’humanitært ophold’. Der kræves ingen særlov for at gøre det rigtige. Gældende ret er på det punkt rummelig nok. Gør det. Vis at vi kan vise storsind, miskundhed og barmhjertighed uden hensyn til Galluptal og partitaktiske overvejelser.

Dette er ikke om love og paragraffer. Dette er ikke om nævn fyldt med embedsmænd Dette er ikke om tvangstraktater mellem regeringer. Dette er ikke om rivaliseringer mellem partier. Dette er ikke om at nogle er gode og andre er onde. Dette er om mennesker, medmennesker. Dette er om at sætte mennesket først og vise barmhjertighed.

Svend Auken, 18. juni 2009

Den gruppe irakiske flygtninge, der opholder sig i Brorsons Kirke, har skrevet mindeord til Svend Auken - her hedder det bl.a.:

For to måneder siden var det dig, der græd for os, nu i dag er det os børn, voksne og ældre, der græder for dig.

Vi er mange der gerne ville komme og sørge med din familie og venner til din begravelse, men vi er bange for at møde op pga. risikoen for at blive anholdt. Derfor sender vi dig tanker, hilsner, blomster og tårer for at vise vores respekt.

Tusind, tusind, tusind tak for alt det, du har gjort for os. - Hazhar pva. irakerne i Brorsons Kirke.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 5.8.2009Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 94

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 94

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 94

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 98

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 98

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090805.php on line 98