Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Ekstra Bladet som DF's forlængede arm - igen

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Ekstra Bladet er af og til en avis, der gør en dyd ud af at være magthavernes mest bramfri vagthund - det er der flere fornemme eksempler på.

Men Ekstra Bladet er også hjemsted for den mest skingre propaganda-journalistik, der kan opdrives - det så vi især i 1990'erne, hvor avisen under Sven Ove Gades og Bent Falberts ledelse lagde grunden for Dansk Folkepartis indledende succes ved at engagere Søren Krarup som avisens faste meningsdanner og gennem lanceringen af en række indvandrerfjendske kampagner.

Og det ser vi nu, hvor det er de afviste irakiske asylsøgere, som Ekstra Bladet igen og igen har lagt for had via useriøs kampagnejournalistik.

Senest er det journalisten Torsten Ruus, som efter en rejse til Irak har 'afsløret', at en af de irakiske flygtninge i Brorsons Kirke, Hazhar Mohammed, overhovedet »ikke er i fare«, ligesom man kunne citere en »kurdisk krigshelt« for at konkludere: »De fleste asylsøgere er løgnere« (Ekstra Bladet, 31.7.2009).

Hazhar Mohammed er sorani-kurder og blev ifølge eget udsagn tvunget ind i Saddam Husseins hær, al Jaysh Ash Shaabi, hvor han medvirkede til at forfølge kurdere, og han frygter for sin skæbne i sin hjemby, hvor alle arabere er blevet fordrevet. Ekstra Bladets kilder - en kurdisk politimester og en kurdisk skolemester (som ikke kan huske Hazhar Mohammed) fra det nordlige Irak og den kurdiske krigshelt - kan ligefrem forsikre os om, at der skam ingen fare er.

Stik modsat FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, der har 12 kontorer i Irak og løbende vurderer sikkerhedssituationen, og som i deres Irak-rapport fra april 2009 fastslår, at personer med forbindelser til Baath-partiet og Saddam Husseins tidligere styre er særlig udsat for forfølgelse.

Ekstra Bladets fremstilling får da også usædvanlig hårde ord med på vejen fra Amnesty International.

Claus Juul, der er juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen, kalder det »utroværdig journalistik« og fastslår uden omsvøb: »Jeg har aldrig set noget lignende. Det er dybt usmageligt og umoralsk. Ekstra Bladet kan ikke bevise noget som helst med deres valg af kilder.« (Information, 1.8.2009).

Claus Juul udtaler bl.a.:

- Hvorfor en tilfældig skoleinspektør skulle være relevant, og en tidligere general et andet sted i landet skulle være nogen særlig troværdig kilde, når det handler om menneskerettighedssituationen i Irak, kan jeg ikke se. Det er helt utroligt, at de ikke har talt med nogle eksperter på området.

- Hvor er deres journalistiske kildekritik henne? Kunne man forestille sig, at han [politimesteren] skulle svare, at ja da, i hans by foregår der skam systematisk forfølgelse og krænkelse af menneskerettigheder?

- Ekstra Bladet har opfundet en helt ny måde at undersøge asylsager på. Man behøver ikke at bruge al den tid på undersøge alle mulige kilder. Man kan bare ringe til myndighederne i et land og spørge, om en asylansøger er forfulgt - og om de eventuelt selv er ansvarlige for forfølgelsen.

Information, 1.8.2009

Ikke desto mindre udhænger avisen Hazhar Mohammed med foto og navn på Ekstra Bladets forside i den værste gabestoks-journalistik, der naturligvis kun yderligere forøger faren ved at tvangsdeportere ham, som han selv bemærker over for Information: »Jeg er bange for, at risikoen er blevet endnu større for, at jeg bliver forfulgt, hvis jeg vender tilbage til Irak. Nu har Ekstra Bladets journalister rendt rundt i min hjemby og vist mit billede til alle og forklaret, at jeg er bange for at komme hjem, fordi jeg har været med til at forfølge kurdere. De har gjort alle ekstra opmærksomme på mig. Jeg kan ikke forstå, hvordan de kan finde på sådan noget.«

Bloggeren Ole Sandberg rejser i den forbindelse nogle tankevækkende spørgsmål:

»Hvilket ansvar har den pågældende journalist - altså Torsten Ruus fra Ekstrabladet - hvis hans offer bliver deporteret og dræbt? Jeg taler ikke om hans ansvar for at levere hæderlig journalistik, men i hvilken grad kan han siges at dele ansvar for det mord, der måske (forhåbenligt ikke) kan ske i den nærmeste fremtid og måske fordi han har spredt billeder og information om sit offer i Irak? Hvad hvis han var betalt af en af terror-grupperne i Irak istedet for af en dansk 'avis'? Gør det en forskel på det moralske i handlingen, hvem han er betalt af, når handlingen er den samme? Bemærk, at jeg ikke taler om juridisk ansvar, men moralsk. Vil det mon påvirke ekstrabladsjournalistens nattesøvn, hvis ofret for hans uhæderlige 'journalistik' også bliver et offer for noget endnu værre som følge af hans arbejde?«

Ole Sandberg: Uhæderlig journalistik er livsfarligt
VHS, 31.7.2009

Man skal vist være ualmindelig emsig i sin trang til at føre kampagnejournalistik for OVK's tvangsdeportationer, hvis man som Ekstra Bladet kan tage det seriøst, når den »kurdiske krigshelt« Mam Rostam påstår, at »alle er sikre i dette land!« Samme Mam Rostam, som journalisten Michael J. Totten har videoptaget, mens han og en politichef fra Kirkuk deler lussinger ud til en mistænkt i april 2007 - foran Rostams eget hus - i en reportage, der røber alt andet end fred og idyl.

Er Ekstra Bladet på sandhedsmission - »mænd af mod«, som Søren Krarup kaldte Bent Falbert og Sven Ove Gade i 1997 som tak for deres kampagnejournalistisk om »de fremmede« - eller er avisen bare henfalden til kritikløs mikrofonholderi for en politisk dagsorden, der glæder myndighederne i Nordirak i deres skønmaleri af egne forhold, såvel som regeringen og Dansk Folkeparti i Danmark?

Når alt kommer til alt, er det naturligvis et spørgsmål om troværdighed: Ekstra Bladet, Torsten Ruus og nordirakiske myndigheder kontra Amnesty International og UNHCR.

Vælg selv.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 1.8.2009Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 91

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 91

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 91

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 95

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 95

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e090801.php on line 95