Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Truer KU Nyrup? Truer en 11-årig rapper Messerschmidt?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Et klub-projekt for unge i Århus er lukket ned i 14 dage, efter at en 11-årig rapper under et rap-kursus i Århus skrev en tekst, der lød: "Jeg har en enkelt patron for Messerschmidt, for han snakker masser shit."

Enhver, der kender blot en smule til rap, vil dog vide, at den type retorik og sådanne udsagn er en del af genren. Selv er jeg ganske vist ikke fan af eksplicitte tekster af denne art, og selv om rapmusik kan fremvise adskillige tekster med "trusler" mod andre (lige fra rivaliserende rappere til præsidenter og andre politikere) - og nogle ganske hårdkogte udfald i det hele taget - forstår jeg godt, hvis ansvarlige for det pågældende kursus er blevet forbløffet og har bedt om at få taget problemstillingen op på kurset.

Men derfra og så til at aflyse et helt kursus for unge rappere i to uger er der langt. Man kan mene, at det er en smagløs passage, men ingen kan med hånden på hjertet mene, at der vitterligt er tale om en reel trussel, endsige en mordtrussel i en rap-tekst af en 11-årig.

Havde det været en politisk tale, et trusselsbrev fremsendt direkte til Messerschmidt eller en ophidset bemærkning på en yderligtgående hjemmeside, der kunne opfattes som en opfordring, ville sagen selvfølgelig være en helt anden.

En yderligere perspektivering af "ungdomskultur" og politisk voldsretorik kan ikke undgå at dukke op i tankerne i denne anledning - hvem husker ikke, da en sangbog fra Konservativ Ungdom kom frem i lyset i 2008 (jf. indlægget: Åbent brev: Ungkonservativ voldsretorik eller sjov sangkultur)? Jeg spurgte dengang bloggens læsere og debattører, om den voldsretorik, der her florerede i så udtalt grad, var almindelig i politiske ungdomsbevægelser - her nogle udpluk fra KU-sangbogen:

- Lad nu de røde få at mærke, at du har været til ST fest - ST fest. Lad dine sorte støvler sværte, tag din stålhjelm på og spænd din skrårem fast. Vi ses i grønne uniformer, stik imod de rødes normer, en socialist er sød, ja han er sød, men allerførst når han er død.

- Jeg er den lede fascistiske Pia / Som alle nazister kan li' / Anti-semitiske Pia / Og nu skal Danmark være perkerfri. / Alle de gamle synes at jeg er så yndig / Det var ham Hasan oss' / Jeg pissed på hans lig. (Pia-Sangen)

- Tæv en hippi / Slå svinet helt ihjel / Han skal aldig, adrig mere ha´ bistandshjælp / Skyd Poul Nyrup / Pløk knoppen af det svin / Han skal aldrig aldrig mer' ha' brændevin (Solen er så rød mor)

KU's sangtradition forekommer unægtelig endnu mere blodig og truende end den 11-årige rappers tekst. Og hvor han altså kun er 11 år, er KU's gennemsnitsalder utvivlsomt betydeligt højere, ligesom der her er tale om en politisk bevægelse.

Når jeg fremhæver dette, er det blot for at påpege, at hvad man end måtte mene om sådanne tekster - og i mine øjne og ører er de ikke spor mere sympatiske eller 'morsomme' end fiktive mord på navngivne personer i rapmusik - kræver det trods alt agurketid at hævde, at der er tale om reelle trusler i det ene såvel som det andet tilfælde.

Så meget desto mere er det ude af proportioner at lade én 11-årigs rap-tekst om Messerschmidt føre til denne opstandelse og så indlysende en overreaktion, at et helt hold af kursusdeltagere skal lukkes ned i to uger.

Én ting er politisk retorik, en anden kunst, og ét er politisk trusselskultur, noget andet subkulturel omgangstone i et ungdommeligt miljø.

Men selvfølgelig er der gråzoner - så lad os gerne tage en bred diskussion om ytringsfrihed og voldsretorik, og lad os især se på forskellen på konteksten, hvori denne udspiller sig. En sådan diskussion kunne f.eks. inddrage den pågældende rap-tekst, KU's sangbog og Morten Hartz Kaplers film AFR - i sandhed en utrolig løgn (hvori Fogh bliver myrdet).

Men lad ikke en 11-årig rapper blive endnu et dårligt påskud for at fortegne og 'etnificere' en problemstilling, bare fordi denne selektive ophidselse er nypolitisk korrekt ifølge Dansk Folkepartis og Trykkefrihedsselskabets agenda.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 15.7.2009