Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Ammitzbølls kovending og sidste Alliance chance

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Simon Emil Ammitzbøll, oktober 2008: "Liberal Alliances økonomiske politik, deres udlændingepolitik og deres EU-politik er jo noget, der trækker i en helt anden retning, end det jeg står for." (Ekstra Bladet, 13.10.2008).

Simon Emil Ammitzbøll, juni 2009: "Jeg har haft gode samtaler med både Anders [Samuelsen] og Villum [Christensen], og på 90 til 95 procent af sagerne er vi enige." (Politiken.dk, 16.6.2009).

Det er lige før, at den type kovendinger skal have sit eget navn - "en Karen-kovending" eller bare "en Khader"?

Det er snarere reglen end undtagelsen i og omkring den Alliance, der begyndte som en Ny Alliance, siden blev til Liberal Alliance og vel nu er Aller Sidste Chance:

I oktober 2007 udtalte f.eks. daværende medlem af Ny Alliance, Malou Aamund: "Tanken om at sidde fire år til med en VKO-regering, der på så mange områder er ude af trit med, hvad befolkningen vil, og hvad samfundet har brug for, er ikke til at holde ud."

I februar 2008 var hun medlem af Venstre og en solid støtte af den VKO-regering, hun ikke kunne holde ud fire måneder tidligere.

I september 2008 udtalte tidligere medlem af Ny Alliance og nuværende medlem af Liberal Alliance, Anders Samuelsen: "Jeg stopper hellere i politik, end jeg vil vælte Naser."

I januar 2009 var han i gang med at vælte Khader, der lige nåede at forlade partiet først. (...)

2007, Det Radikale Venstres Khader: "Jeg har fået tilbud fra alle mulige. Både fra CD, Venstre og De Konservative og andre folk, der har opfordret mig til at starte et nyt parti, men jeg har afvist det hele. For jeg er radikal." (21.2.2007).

2007, Ny Alliances Khader: "Vi er den største garant for, at VKO-flertallet ikke fortsætter, hvis man bakker os op." (13.11.2007).

2008, Liberal Alliances Khader: "Siden Anders Fogh Rasmussen begyndte at synge med på den socialdemokratiske fællessang, har de liberale vælgere været hjemløse." (28.8.2008).

2009, Løsgænger Khader: "Nu har jeg indset det. Jeg ikke er liberalist. Jeg er liberal. Jeg er socialliberal." (5.1.2009).

2009, De Konservatives Khader: "Jeg er værdikonservativ." (16.3.2009).

Rune Engelbreth Larsen Politiken, 22.3.2009

Nu er det Simon Emil Ammitzbøll, der er hoppet over i dét parti, han på et pressemøde, der præsenterede Borgerligt Centrum for mindre end et år siden, pure afviste nogen sinde at blive medlem af.

Som jeg har skrevet flere gange om diverse partihop, er der selvsagt intet fordækt eller fortænkt i at skifte parti eller blive løsgænger, hvis éns samvittighed byder det. Enten fordi man ganske enkelt selv har ændret standpunkt, eller fordi partiet har det - eller fordi man slet og ret kan arbejde bedre og mere effektivt for sin politiske sag i et andet parti.

Derfor er der selvfølgelig en verden til forskel på den type partiskifte, som f.eks. Pia Kjærsgaard & Co. foretog fra Fremskridtspartiet til Dansk Folkeparti i 1995, som Gitte Seeberg foretog fra De Konservative til Ny Alliance i 2007, og som Pernille Rosenkrantz-Theill foretog fra Enhedslisten til Socialdemokraterne i 2008 (partiskifte, som de har foretaget ud fra en ændret politisk virkelighed, og har foretaget én gang) - og så til f.eks. Naser Khaders og Karen Jespersens mange surrealistiske partispring, hvor al troværdighed og seriøsitet naturligvis hører op, fordi de tumler opportunistisk rundt i manegen, som vinden blæser.

Nu er Simon Emil Ammitzbøll sprunget fra De Radikale til Borgerligt Centrum og fra Borgerligt Centrum til Liberal Alliance. Nøgternt betragtet er dét selvfølgelig betydeligt mindre dramatisk end både Naser Khaders og Karen Jespersens gentagne længdespring i dansk politik og i alle tilfælde ikke et spring, der er betinget af et opportunistisk valg af medvind. Samtidig er det hans sidste mulighed og eneste chance for at forblive på Christiansborg - opstillingsbetingelserne for nye partier er så absurde, omkostningsfulde og vanskelige, at dét i helt urimelig grad spænder ben for blot at gøre forsøget, også for Borgerligt Centrum.

For Ammitzbøll har situationen altså enten været det sikre farvel til Christiansborg (idet jeg formoder, at underskriftsindsamlingens udsigter har været fuldkommen trøstesløse) eller et partiskifte - han valgte som bekendt Liberal Alliance. Og det, som altså efter al sandsynlighed er Ammitzbølls sidste chance, er naturligvis efter al sandsynlighed også Liberal Alliances allersidste chance.

Kan Ammitzbøll atter tilføre Alliancen noget af dét, som partiet mistede, da Gitte Seeberg af forståelige grunde sagde farvel? Nok er nok? På det seneste har Anders Samuelsen budt Dansk Folkeparti markant modstand i spørgsmålet om Geert Wilders - men er det for lidt og for sent for Alliancens dødssejler, der nu kan indskrive endnu et partiskifte blandt de talrige foregående i partiets korte levetid?

I hvert fald må også Samuelsen have konstateret, at det er umuligt at komme i Folketinget alene på at være mere liberalistiske end de mest superliberalistiske i Venstre, og at dét, der for alvor gav Ny Alliance sit momentum var nok er nok.

Jeg tvivler bare på, at dét er nok længere.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 17.6.2009