Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Uforståelig Ungdomshus-parole

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Et kuriosum: En demonstration, der skulle markere 2-året for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, endte i sammenstød med politiet, fremgår det bl.a. af Modkraft.dk. Jeg fæstnede mig dog inden da ved en pudsig detalje, da jeg så fotoet af demonstrationens front-banner på Modkraft.dk. Parolen lød:

RET TIL ALLE - URET TIL INGEN FOLKETS VILJE DEN HØJESTE LOV

(se fotoet - det er det allernederste på Modkraft.dk's reportage)

Er der monstro nogen, der kan forklare meningen hermed?

Selv hvis vi ser bort fra den umiddelbare logiske brist i første halvdel, "ret til alle - uret til ingen" (prøv f.eks. at forklare dét til Ungdomshus-aktivisten og Faderhus-disciplen i fællesskab), eller med megen velvilje 'oversætter' dette til noget mere meningsfuldt i stil med "rettigheder til alle"(?), står stadig væk anden del tilbage som noget, der vel snarere kunne være et slogan for modstandere af Ungdomshuset (eftersom "folkets vilje" vist ikke er ganske let lader sig oversætte til etableringen eller bevarelsen af et københavnsk ungdomshus): "Folkets vilje den højeste lov."

Paroler og slogans trækker i sagens natur selvfølgelig ofte på noget underforstået af den simple grund, at de skal være korte og slagkraftige, hvorfor det ganske vist ikke er fair at bedrive den helt store eksegese på den slags - men der er dog både mere og mindre indlysende budskaber, og dette hører mildest talt til i den mindre indlysende ende, ikke mindst konteksten taget i betragtning.

Hvad betyder det, at "folkets vilje er den højeste lov"? Er "folkets vilje" bare en anden måde at sige, "vi går ind for flertallets ret" på? I givet fald kan "folkeviljen" vel næppe betyde andet end "den danske befolkning", og hvis (flertallet af) det danske folk skulle have "sin vilje", mon så ikke denne vilje ville gå Ungdomshus-aktivisterne temmelig klart imod på temmelig mange områder - ikke blot i forhold til Ungdomshuset i sig selv? Og hvordan kan "folkets vilje den højeste lov" harmonere med bannerets samtidige budskab om, at "ingen har uret"?

Med andre ord - hvilken ideologi er der her tale om, eller blot (for der behøver selvsagt ikke være tale om ideologi) - hvis ikke det er rent vrøvl, hvad er det så egentlig, man vil sige med budskabet: "Ret til alle - uret til ingen. Folkets vilje den højeste lov"?

Rune Engelbreth Larsen,
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 2.3.2009