Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Tuneser-sagen og Foghs Guantanamo-hykleri

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

En af Barack Obamas rådgivere, juraprofessor Laurence Tribe, har meddelt, at den kommende amerikanske administration vil afvikle Guantanamo hurtigt (jf. Urban, 11.11.2008), og mens ophavsmanden hertil - en af verdenshistoriens mest upopulære amerikanske præsidenter og den danske statsministers allerbedste internationale ven - så småt er ved at rømme det ovale kontor i Det Hvide Hus, intensiverer Anders Fogh Rasmussen nu også kritikken af Guantanamo.

Her holdes fanger som bekendt indespærret uden adgang til rettergang og uden advokat, hvilket Fogh finder uacceptabelt: »Det er en svaghed for koalitionen, for de vestlige frihedsidealer og for kampen for at udbrede menneskerettighederne. Man kan ikke bare holde folk tilbage år ud og år ind, uden at de får en retslig afklaring med de garantier, der er i en retsstat.« (Berlingske Tidende, 11.11.2008).

Det er ikke første gang, at den danske regering officielt kritiserer Guantanamo, om end man oprindelig mente, at alle internationale regler blev overholdt i fangelejren. I takt med at den internationale kritik voksede, ændrede Fogh imidlertid også gradvis holdning og sagde fra over for manglende rettergang og tidsubestemt internering - i USA. Herhjemme går regeringen til gengæld selv i den stik modsatte retning.

Det er ikke mange dage siden, at regeringen hoppede på Dansk Folkepartis vogn med kriminalisering uden rettergang af udlændinge på tålt ophold, først og fremmest med henvisning til en tuneser, som mistænkes for at ville planlægge et mord på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard. Der er imidlertid ikke fremlagt skyggen af et bevis i sagen, men Dansk Folkeparti er både lovgivende og dømmende magt og annullerer gladeligt almindelige rettighedsprincipper med et pennestrøg, når der øjnes en populistisk gevinst.

Selvfølgelig er Sandholmlejren ikke Guantanamo, men Fogh kunne fremføre akkurat den samme principielle kritik heraf, som han udtalte om Guantanamo: »Det er en svaghed for koalitionen, for de vestlige frihedsidealer og for kampen for at udbrede menneskerettighederne. Man kan ikke bare holde folk tilbage år ud og år ind, uden at de får en retslig afklaring med de garantier, der er i en retsstat.«

Om den skamplet på retssamfundet, som 'tuneser-sagen' har udviklet sig til, har Berlingske Tidende skrevet en fortræffelig leder:

Pia Kjærsgaard, en af landets mest indflydelsesrige politikere, er ikke i tvivl: Tuneseren, der er administrativt udvist af Danmark, fordi Politiets Efterretningstjeneste tror, at han har haft mordplaner på tegneren Kurt Westergaard, er skyldig. »Den mand har haft mordplaner mod ham (Westergaard), og er i øvrigt farlig«, lød Pia Kjærsgaards dom over tuneseren, da Dansk Folkeparti søndag havde afpresset regeringen tilsagn om omgående indgreb mod den pågældende. Med en hastelov er regeringen og støttepartiet nu enige om at forhindre, at personer, ikke mindst tuneseren, på »tålt ophold« kan bo hos deres familie. »Han opholder sig hos sin formørkede, burkaklædte kone. Det går jo ikke«, forklarede Pia Kjærsgaard til DR Nyheder. Konens valg af burka spillede åbenbart en skærpende rolle i Pia Kjærsgaards dom over tuneseren.

Mage til jagt på et principielt uskyldigt menneske skal man normalt til bananstater for at finde. Denne tuneser er ikke dømt for noget som helst. Han har siddet fængslet og er administrativt udvist alene fordi PET siger, han havde mordplaner. Men PET er ikke ufejlbarlig. I terrorsagen fra Glostrup blev tre personer, der var tiltalt for terrorplaner, frikendt, og har hver fået erstatninger i millionklassen. I Vollsmose-­sagen blev én af de tiltalte frikendt. Men ifølge Pia Kjærsgaard er tuneseren altså både skyldig og farlig. Og da partilederen alligevel var i gang med at øve vold på danske retsprincipper fik hun udstillet sin foragt for den religionsfrihed, der også plejer at være en del af frihedsrettighederne. (...)

De facto søger regeringen ved armvridning at sætte konventionsbeskyttelsen ud af kraft. Men hvis regeringen mener, at Danmark skal træde ud af konventionerne, så må det frem og diskuteres og ikke gennemføres ad bagdøren. Regeringen har haft år til at finde veje til at slippe af med uønskede kriminelle. Alligevel står vi nu med et utåleligt problem, som udvikler sig til overgreb mod enkeltpersoner, for åben TV-skærm og uden at en eneste borgerlig minister løfter et øjenbryn. (...)

Berlingske Tidende, 10.11.2008

Som lederskribenten gør opmærksom på, er 'løsningen' utålelig for alle. For enten er tuneseren virkelig er ude på at dræbe Kurt Westergaard, i hvilket tilfælde han selvsagt skal for en dommer og i bekræftende fald dømmes og spærres inde. Eller også er han ikke, og hvis ikke han er dømt, er og bliver han uskyldig i en retsstat.

I alle tilfælde er det Dansk Folkepartis hysteriske suspendering af retsprincipper, der regerer og med Venstres støjsender Støjbjergs bifaldende ord bevidst skal gøre "tålt ophold utåleligt".

En retssikkerhedsmæssig falliterklæring af rang.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 12.11.2008