Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Obama fra knusende nederlag til forventet sejr

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I 2006 pegede en meningsmåling fra SurveyUSA på, at John McCain ville kunne vinde en knusende sejr over Barack Obama, hvis de skulle mødes som præsidentkandidater i 2008. McCain ville vinde i 48 stater, og han ville trække 510 valgmænd hjem, mens Obama kun ville være i stand til at hente sølle 28 valgmænd:

Under de seneste måneder af valgkampen i 2008 har meningsmålingerne som bekendt peget på et resultat med et ganske andet udfald.

I 2000 tabte Barack Obama valget til Repræsentanternes Hus, men i 2004 var han tilbage med historisk momentum. Næsten alt er lykkedes for Obama, efter at han fik sit store gennembrud som taler og politisk profil, da han holdt hovedtalen for præsidentkandidat John Kerry til partikonventet den 27. juli 2004. Udover en skamrosende peptalk til Kerry og Demokraterne, var det en veliscenesat symbolsk selviscenesættelse: Barack Obama for president - denne gang eller næste gang?

En usædvanlig karismatisk politiker med talegaver som langt overgår John F. Kennedys, og som i november samme år vandt en jordskredssejr og blev senator for Illinois. Han var blot den femte senator med afro-amerikanske rødder nogen sinde - og blev snart præsident-håb.

Som nævnt indledningsvist blev han så i 2006 taget tilstrækkeligt seriøst til at blive vejet i en meningsundersøgelse som mulig præsident over for ingen anden end lige netop John McCain - om end med udsigten til et katastrofalt nederlag.

Ikke desto mindre annoncerede han sin opstilling til præsidentvalget den 10. februar 2007 og måtte siden igennem en hård og bitter kamp mod Hillary (og Bill!) Clinton: Michael Moore spidder Hr. og Fru Clintons metoder mod Obama.

Få havde i begyndelsen spået ham en chance for at slå Fru Clinton, men det lykkedes, og nu står han altså med alle meningsmålingernes profetier i ryggen lige foran Det Hvide Hus. De seneste 6-12 måneder er han da også kørt med speederen i bund fra venstrefløjen mod midten i amerikansk politik, og han møder f.eks. heller ikke megen ros fra venstrefløjsfilosoffen Noam Chomsky - men han har kronet fire års kometkarriere med store chancer for at nå verdens højeste politiske embede.

Barack Obama har skrevet historie - uanset valgresultatet i dag, den 4. november 2008. Og næsten uanset hans politik er han blevet et ikon for The audacity of hope, som titlen lyder på en af hans bøger. Et ikon for håb, ligestilling og retfærdighed - ikke mindst, men ikke kun for det afroamerikanske mindretal i USA.

Og i en politisk verden, hvor signaler og symbolik tæller langt højere end substans, når det gælder om at blive valgt, er det dog værd at tage med - i kontrast til McCain, der med valget af Sarah Palin som vicepræsidentkandidat i endnu højere grad lignede en forlængelse af Bush-æraen, som fremfor noget har været baseret på grænseløs ignorance, intolerance og moralsk panik.

Hvilken politik Obama vil føre, og hvilken præsident han kan blive, skal man næppe udlede alt for skråsikre forestillinger om fra udmeldingerne under den uendelige valgkamp - selv om det er ret indlysende, at der vil blive tale om et tiltrængt kursskifte i amerikansk udenrigs-, klima-, skatte- og socialpolitik. Hvor stort eller lille et skifte, vil kun tiden vise - hvis valgresultatet følger meningsmålingerne.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 4.11.2008