Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Dansk gentagelse af amerikansk racisme?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Jacob Holdts store foto-udstilling, "Ghettoen i vore hjerter", der blev vist i juni 2007 i Kanonhallen i København og i august 2008 i Gellerup i Århus, er udgangspunktet for et interview med fotografen og foredragsholderen i dagens Politiken. Her påpeger Jacob Holdt bl.a., hvordan vi i Danmark gentager de fordomsfulde og dæmonisernede grundfejl over for muslimer, som vi tidligere kritiserede USA for at gøre sig skyldig i over for landets sorte:

»Amerikanske politikere har for længst indset, at dæmonisering fører til ghettoer og fængsler, og i dag er det ikke længere god tone at svine minoriteter til fra talerstolene. Det betyder, at de toner heller ikke siver ned til de svageste, og så taler de heller ikke sådan. Men vi, der har peget fingre ad den amerikanske racisme imod sorte, har nu travlt med at gentage fejlene! Danske politikere sviner indvandrere til.«

»Når sorte og hvide de ikke mødes, fører det til den udstødelse og ghettoisering, som de hvide altid har bebrejdet de sorte.«

»De første smertensråb fra barnet viser sig typisk på den her klodsede måde – som kriminalitet eller racisme. Det er symptomet på undertrykkelsen, men i samme øjeblik det viser sig, reagerer vi med yderligere undertrykkelse. Dét er undertrykkelsens onde cirkel og essensen af racisme overalt i verden.«

Et eksempel på, hvordan politikerne og pressen skaber yderligere distance, er den proportionsforvrængende overfokusering på problemer, som involverer etniske og religiøse minoriteter. Bandevold og berigelseskriminalitet relateres hyppigt til religions- og kulturbaggrund, så snart der er tale om indvandrerbaggrund (hvad enten denne ligger flere generationer tilbage eller ej), hvorimod f.eks. voldelig og racistisk hooliganisme og pæredansk hustruvold aldrig relateres til de involveredes danske kulturbaggrund.

Det er samme overdrevne slagside vi oplever i den igangværende rasen mod muslimernes ramadan, som bloggeren Allan Hansen her illustrativt har vendt på hovedet:

Forbyd Jul og Påske for danske børn

Det er kommet frem at mange danske børn er trætte og ukoncentrede i tiden omkring jul og påske. Al den fede mad og sodavand gør at børnene har problemer med indlæringen. Eleverne er ikke i topform og kan ligefrem falde i søvn i timerne. Odense kommune mener nu det skal være slut med jul og påske for børn i folkeskolen - "Det kan ødelægge deres fremtid", udtaler formanden for børn- og ungeudvalget Jane Jegind. "Det handler om børnenes sundhedstilstand og det handler om deres mulighed for at lære. Vi må gøre vores holdning klar - at i Danmark i 2008 er det ikke acceptabel at spise fed mad, chokolade og sodavand i julen." Et flertal i folketinget vil nu forbyde danske børn i at holde jul og påske. Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti går sammen om at forbyde børn i at spise den fede mad og usunde sukkervand.

Allan Hansen, 12.9.2008

Det illustrerer i og for sig Jacob Holdts pointe om, at den måde, politikere og presse italesætter og iscenesætter synet på udstødte minoriteter i generaliserende negativer, selvfølgelig også hurtigt afspejler sig i øget fordomsfuldhed i samfundet. Proportionsforvrænginger og overfokusering på problemer blandt indvandrere får majoritetsbefolkningen til at tage sig overordentlig uskyldsren og frelst ud og skaber kun yderligere distance, større marginalisering og flere fordomme. Trykket vokser, og tryk avler som bekendt modtryk.

Det er denne onde cirkel, der er kernen i Jacob Holdts fotoudstilling, som trækker på fire årtiers rejser blandt udstødtes miljøer overalt i verden og dermed et enestående erfaringsgrundlag fra ghettoen, gaden og slummen.

Læs mere her: Jacob Holdt og ghettoen i vore hjerter.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 18.9.2008