Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Minister i flyverskjul efter Udlændingeservice-skandale

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Skandalen om Udlændingeservices tilbageholdelse af relevante oplysninger om rettigheder for dansk-udenlandske ægtepar griber om sig dag for dag, som Berlingske Tidende trænger dybere ned i et betændt system, hvor alle forsøger at vaske hænder.

Medarbejderrepræsentant Kim Frank Jensen fra Udlændingeservice kritiserer Birthe Rønn Hornbech for at have »tørret noget af ansvaret af på de menige medarbejdere«. Til Berlingske Tidende fortsætter han: »Alt, hvad vi vejleder om, er politisk bestemt. Vi vejleder kun efter loven. Integrationsministeren lagde desværre en del af ansvaret på skuldrene af os medarbejdere i Udlændingeservice, men det er altså hendes ansvar, at telefonrådgivningen er af en ordentlig kvalitet.«

Hvis sagerne er så skandaløse, som Berlingske Tidendes afdækning overbevisende tyder på, kan næppe nogen implicerede i Udlændingeservice sige sig fri - men afgørende bliver det naturligvis for ombudsmanden at finde ud af den nøjagtige vejledningsprocedure og ansvarsplacering.

Eksempelvis viser det sig nu også, at Udlændingeservice i strid med reglerne har afvist en række ansøgere direkte ved skranken, hvilket har krævet en særlig udrykningsindsats fra advokaters side og fra organisationer som Rådgivningscenter mod Racediskrimination (DRC) og Ægteskab uden Grænser, som har måttet møde op for at insistere på, at reglerne blev fulgt. Berlingske Tidende skriver bl.a.:

... der var langtfra tale om enkeltstående tilfælde, fortæller Line Bøgsted, tidligere jurist i Dokumentations- og Rådgivningscenter mod Racediskrimination (DRC), hvor man har haft det, man selv kalder en »udrykningstjeneste«:

»I mange tilfælde kunne man kun indgive sin ansøgning, hvis man insisterede og kendte reglerne i forvejen, hvilket vil sige, at man skulle have været i kontakt med DRC, Ægteskab uden Grænser eller en anden rådgivningsorganisation. Jeg har i hvert fald 10-15 gange måtte følge folk derned, efter at de var blevet afvist en gang og ikke kunne få lov til at indgive ansøgningen. Det er kun et år siden, at jeg var dernede sidst,« siger Line Bøgsted:

»Man afviste simpelthen ansøgningerne, når folk stod nede i puplikumsskranken med papirerne i hånden, fordi de ikke kender reglerne. Jeg var rigtig mange gange ude for, at folk ringede og bad mig komme derned, fordi de ikke kunne kommunikere igennem, at de altså søger efter EU-reglerne.«

Også i foreningen Ægteskab Uden Grænser har formand Bolette Kornum gentagne gange hørt om problemet fra organisationens medlemmer.

»Vi har haft mange, der fik at vide, at de skulle gå et andet sted hen, eller simpelthen bare fik at vide, at de ikke kunne aflevere ansøgningen,« siger hun.

Berlingske Tidende, 17.7.2008

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har over for Berlingske Tidende pure afvist at lade sig interviewe om sagen. Ét er, når visse skrupelløse pressegribbe direkte jager politikere, eller når særlig emsige journalister har været ualmindelig tendentiøse - i så fald kan jeg ikke se, at nogen kan gøre indsigelser mod en politikers valg og fravalg af journalister. Heller ikke, når en politiker udbeder sig betænkningstid og gerne vil sætte sig grundigt ind i en sag.

Men en ministers kategoriske afvisning af ethvert interview om en højaktuel skandale-sag, der sorterer direkte under den pågældende minister, er i sig selv alvorlig ansvarsforflygtigelse - og er naturligvis også fuldkommen uacceptabelt i Birthe Rønn Hornbechs konkrete tilfælde.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 18.7.2008