Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Dansk miljøindsats: Røven af 4. division

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Forskere fra de amerikanske universiteter Yale og Columbia Universita har foretaget en sammenlignende international analyse af klima- og miljøindsatsen i en lang række lande (Enviromental Performance Index, EPI), hvor Danmark er placeret langt nede som nr. 26. Dermed ligger vi bagved Albanien og langt fra de øvrige nordiske lande, skriver Information.

Hver femte dyreart i Danmark er truet, og i forhold til biodiversitet, som er et udtryk for dyrearternes mangfoldighed, får Danmark 14 point på en skala fra 1 til 100 - det europæiske gennemsnit ligger på 35, og for lande med et sammenligneligt indkomstniveau er gennemsnittet 54.

Hvordan reagerer regeringen på tallene?

Venstres miljøordfører Ejvind Vesselbo beskylder indsigtsfuldt undersøgelsen for at "se alt for sort på tingene", hvilket fortæller ikke så lidt om den vægt, regeringen tillægger faglig ekspertise på området. Han tilføjer autoritativt: "Man kan ikke lave alt ud fra indikatorer, for de kan have en stor fejlmargen. I stedet må man se på, hvordan det ser ud i det virkelige liv, og her har vi på en lang række områder lavet direktiver til fordel for dansk natur og miljø."

Politikerens solide reference til "det virkelige liv" i kontrast til EPI's undersøgelse, der er baseret på FN, Verdensbanken og faglig ekspertise fra miljø-tænketanke?

Ejvind Vesselbos "virkelige liv" er imidlertid en fiktion, hvis man spørger biologiprofessor på Københavns Universitet, Carsten Rahbek, der bl.a. udtaler:

- I modsætning til, hvad mange måske går rundt og tror om indsatsen, så er den danske miljøindsats røven af fjerde division. Politikerne i Danmark har i de sidste mange år overhovedet intet gjort for miljøet. Alt er gået i stå. Det ser man konsekvenserne af nu, hvor 20 procent af alle dyrearter i Danmark er truet.

- I 2002 forpligtigede Danmark sig igen, denne gang i EU-regi, til at stoppe tab af biodiversitet. Blandt andet ved at udarbejde en handlingsplan for området. Nu er det 2008 og handlingsplanen er stadigvæk ikke skrevet. De andre nordiske lande er meget længere fremme, mens naturen i Danmark er smadret i en grad, man ikke finder mange andre steder.

- En ting er at Danmark først for fem år siden begyndte at indsamle data om mangfoldigheden af dyrearter. Nu er man så begyndt på det. Men man bruger vel højst omkring seks millioner kroner på det om året. I Sverige har de lige tilført området en milliard kroner, oven i det de allerede brugte på at indsamle data, der kan bruges til at finde ud af, hvad man kan gøre for naturen.

Information, 2.7.2008

Det er næppe vanskeligt at konkludere, hvem der vel har den største indsigt i "det virkelige liv", hvad angår den danske naturs tilstand, når valget står mellem Venstres miljøordfører Ejvind Vesselbo på den ene side, og biologiprofessor Carsten Rahbek og de tal, som EVI er baseret på, på den anden.

Det havde derfor klædt Vesselbo, hvis han blot havde konstateret fakta: Ja, Danmarks miljøindsats er røven af 4. division i forhold til sammenlignelige lande, fordi regeringen ikke prioriterer natur- og miljøindsats særlig højt. Punktum.

Så kunne vi måske i det mindste få en saglig diskussion om politisk prioritering eller underprioritering af natur og miljø frem for arrogante afledningsmanøvrer og politisk new speak, der blot udviser respektløshed over for faglig ekspertise.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 2.7.2008