Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Nyhedsavisens dommedagspanik

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Nyhedsavisen kører i indeværende uge et dommedagstema, hvor man fokuserer på alverdens dårligdomme, og undergangsstemningen blæses ud i alle basuner, men med en noget svingende proportionsforståelse for truslernes størrelsesorden:

Nyhedsavisen sætter i de følgende dag fokus på de menneskeskabte plager. Nutidens ti plager.

For selvom det burde være nok med isbjergene, sulten, oliepriserne og terroren, så er den bare en brøkdel af de plager, der lige nu hærger kloden.

130 millioner er truet af hungersnød på grund af mangel på fødevarer. I april blev mennesker flere steder i verdenen slået ihjel under optøjer og demonstration mod stigende fødevarerpriser. I Etiopien vil op mod 6 millioner især børn og kvinder dø af sult de kommende måneder. Imens bliver mennesker i Vesten federe og federe.

Sidste mandag dræbte en bilbombe 6 mennesker foran den danske ambassade i Pakistan. I USA ender familier på gaden, fordi høje husløn gør det umuligt for dem at beholde tag over hovedet. På danske benzinstationer bliver literprisen højere og højere, imens landsbrugsmaskiner i fattigere egne allerede nu holder stille, fordi oliepriserne tvinger dem i stå.

Folk dør af sult. Ækvator er snart ubebolig, fordi der kun er ørken tilbage, og oversvømmelser, tsunamier, orkaner og jordskælv dræber tusindvis og lægger byer øde.

Tegneren Kurt Westergaard lavede en tegning af Muhammed med en bombe i turbanen og Danmark er nu lagt for had i det meste af den muslimske verden.

Ni af de gruopvækkende fortællinger om verden i dag. Ni plager.

Den tiende plage er mennesket. Den største af alle.

Nyhedsavisen, 16.6.2008

Så bliver det ikke meget mere plat - selv Hollywood kan vanskeligt følge med her.

Det er næsten en biting, at der naturligvis ikke er én af disse menneskeskabte plager, der på nogen måde lever op til den dramatiske dommedagsetiket, der jo ifølge Det Ny Testamente vil ommøblere den ganske verden i en grad, så alt forgår definitivt og absolut med kun en brøkdel af menneskeheden frelst i et paradisisk efterliv som følge (hvilket i øvrigt ifølge fundamentalistiske kristnes nytestamentlige udlægning er en såre vidunderlig og fuldt ud retfærdig udgang på den onde og syndige verden).

Nyhedsavisen har selvsagt fat i en række væsentlige, alvorlige og uhyggelige problemer, men oplægget er ganske enkelt fjollet og usagligt. Om den økonomiske krise i verdensøkonomien bliver f.eks. "en overophedning af økonomien i Danmark" noteret blandt de bombastiske dommedagsvarsler.

Den sædvanlige terror-proportionsforvrængning er naturligvis en af trumferne:

Religionskrig og terror: Islam og kristendom er tørnet sammen i en krig, som i højere og højere grad rammer civile. Terrorangreb er blevet dagligdag, og der bliver lige nu planlagt angreb på dansk jord.

Men er islam og kristendom virkelig "tørnet sammen i en krig"? Og i givet fald hvor? Og hvilke krydsermissiler og håndgranater repræsenterer så "kristendommen" i denne krig, og hvilke er kollektive udtryk for "islam"? Jeg har lige godt aldrig hørt om en hær i det 20. eller 21. århundrede, som de tusindtallige af forskellige kristne sekter og kirker har stablet på benene i fællesskab, eller hvis forehavende de alle blot skulle være perifert enige om - endsige en "islamisk" hær, som de notorisk splittede såkaldte islamiske lande skulle stå sammen om for at gå i krig med kristendommen?

Der er naturligvis terrorgrupper og sekter og individer, som i højhellig selvovervurdering hævder sig som hel- og halvmessianske autoriteter for hver deres respektive religioner, men 1) har de af den grund patent på deres religion, og 2) udgør de virkelig en dommedagstrussel?

Ikke det, der ligner.

Selv i lande med intens militære konflikter er terrortruslen ikke overhængende statistisk set, og i Vesten er det mere sandsynligt at blive dræbt af et lynnedslag. Naturligvis skal det tages alvorligt og bekæmpes, når fanatikere ser drab på vilkårlige civile religiøst legitimeret, men på listen over verdens overhængende globale problemer, er der langt herfra og så til de hundredvis af millioner, der sulter hver dag - og dommedagsbasunernes underlægningsmusik gør blot begge dele til kulørte agurketidsdramaer.

Præsentationen af artikelserien tåger således ud i en blanding af fjollet paranoia og teologisk letkøbs-romantik à la Kathrine Lilleørs om, at "der trods alt [min kursiv] stadig er kærlighed, lys, velsignelse og latter mellem mennesker".

Man skulle tro, at vi alle sad og rystede i en betonbunker og af og til fandt overskud til en vittighed og et par kærlige ord.

Synd, at en række dybt alvorlige globale problemer som især fødevaremangel og klimaproblemer ikke beskrives i saglige proportioner, men bliver reduceret til retoriske fanfarer som traileren til endnu en katastrofefilm fra Hollywood.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 17.6.2008