Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Muslimske læger advarer mod diskrimination

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

"Muslimske læger advarer mod tonen", hedder det i Jyllands-Posten i dag, men overskriften er i og for sig misvisende - substansen er, at de advarer mod diskrimination, ikke "tonen".

Det er en udbredt misforståelse, at der er en reel diskussion om "tonen" i den danske udlændinge- og integrationsdebat, for det er mindre vigtigt, hvilken "tone", debatten foregår i, selv om det er blevet dét ord, der oftest anvendes til at kendetegne problematikken.

Det, der er det afgørende, er naturligvis indholdet. Når f.eks. Pia Kjærsgaard påstår om indvandrere, at "titusindvis og atter titusindvis af mennesker, der tilsyneladende civilisatorisk, kulturelt og åndeligt befinder sig i 1005", er der intet i vejen med "tonen" (2005), men med indholdet af den propagandistiske løgn, at så godt som alle med indvandrerbaggrund ("titusindvis og atter titusindvis") er åndelige middelalderbarbarer.

Skønt vi altså har vænnet os til at karakterisere det som "tone", er det, som muslimske læger nu kritiserer blandt visse af deres antimuslimske kolleger, reelt den diskrimination, der kommer til udtryk.

Imran Rashid, der er læge på Herlev Hospital, udtaler: »Der er ved at indsnige sig en diskriminerende holdning til læger med indvandrerbaggrund blandt andre læger. Det sår tvivl om, hvorvidt de læger er i stand til at give alle patienter en lige behandling. Det er en meget uheldig udvikling, fordi vi som læger er nødt til at bevare en fuldstændig fordomsfri og kulturneutral tilgang, så vi kan behandle alle lige godt. Det har vi sagt ja til i lægeløftet. (...) Læger taler i stigende grad om etniske smerter - underforstået at indvandrerpatienter bare piver - ligesom der er en tendens til, at man undlader at bestille en tolk, fordi grundholdningen er, at de bare skulle have lært at tale dansk.« (Jyllands-Posten, 16.6.2008).

Gönül Özer, læge på Glostrup Hospital, udtaler: »Det er nogle paranoide tanker uden fornuft og ret generende, fordi man får en fornemmelse af, at man ikke hører til her, selv om man gør sit arbejde.«

Det er naturligvis uacceptabelt, hvis den slags finder sted på et dansk hospital - enhver nogenlunde tænksom person er klar over, at man ikke lærer dansk på et weekendkursus, og at mange indvandrere fortsat er i den proces, hvor de skal tilegne sig sproget og derfor ikke behersker det i tilstrækkelig grad, ligesom der er ældre indvandrere, som har særlige sprogproblemer, og for hvem det ganske enkelt er for sent at lære det. Endvidere er det selvfølgelig ikke dagligdagsagtigt at skulle indgå i en kommunikation om noget så alvorligt som helbredet, hvor der i nogle tilfælde ikke er megen margin til misforståelser, hvis man skal føle sig tryg, hvorfor tilstedeværelsen af en tolk i tilfælde af sprogproblemer burde være fuldkommen indlysende.

Også udtalelser af lægen Vibeke Manniche, der fremturer med sit tørklædekorstog, har i særlig grad ophidset muslimske læger. For nylig udtalte hun: »Hvis jeg kommer som patient til en kvindelig indhyllet læge og skal have en gynækologisk undersøgelse med al den seksualitet, mit underliv måtte emme af, så ville jeg føle mig betydeligt mere intimideret af hende end af en mandlig læge.«

[Læs: Tørklædehysteriets ukronede dronning, Vibeke Manniche]

Det er på tide, at muslimske læger siger fra - ikke alene gør de ret i at protestere skarpt, men i en situation, hvor der er mangel på ansatte på hospitalerne, er Manniche og ligesindede naturligvis kun med til at vanskeliggøre situationen yderligere. Hvem gider i længden blive svinet til, når man bare udfører sit hverv som læge eller sygeplejerske til gavn for syge?

Apropos: Om den evindelige tørklæde-diskussion skrev MF Özlem Sara Cekic for nylig en klumme, der stilfærdigt påpeger de mange bevæggrunde, der kan være til at bære det:

Ja, der er nogle kvinder, som går med tørklæde, fordi de er bange for deres mand eller ders far. Men grundlæggende er det, der går galt i tørklædedebatten (...) at mange tror, det er de eneste grunde til at gå med tørklæde. Men der er mange flere motiver. Jeg bar tørklæde som ungdomsoprør. Min mor går med tørklæde af kulturelle årsager. Nogle bærer tørklæde, fordi det er deres måde at praktisere islam på. Nogle gør det for at demonstrere deres selvstændighed.

Groft sagt er der lige så mange forskellige grunde til at gå med tørklæde, som der er til at gå med bh. Nogle gør det for at skjule deres bryster, andre for at fremhæve dem. Mange fra 68-generationen ser bh'en som udtryk for kvindeundertrykkelse, men for andre udtrykker den frigørelse.

Kvinder er mangfoldige, og derfor har vi også forskellige grunde til vores valg. For mig er det lige så vigtigt, at kvinder har retten til at gå med eller uden bh som med eller uden tørklæde. Uanset om det er brysterne eller håret, kvinderne vil dække, skal vi have lov til det.

Det er trods alt vores egen krop og kun os, der bestemmer over den.

24timer, 13.6.2008

Det sidste mener imidlertid Manniche og en række andre antimuslimske røster i debatten ikke - de vil bestemme, hvad tørklædet signalerer for hvem som helst, universelt og absolut, og de vil helt eller delvist tvinge kvinder til ikke skal at bære hovedtørklæde. Dermed er de naturligvis lige så kvindeundertrykkende over for dem, der bærer det frivilligt, som andre over for dem, der ikke vil bære det, men tvinges til det.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 16.6.2008