Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Forarget Thorning-Støjbjerg kontra nøgtern Vestager-Lomborg

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Det er klart, at alle danske politikere må og skal tage afstand fra bombeangrebet mod den danske ambassade i Islamabad, men dernæst ville det også klæde danske politikere at forholde sig til, at to muslimske kvinder er blevet truet i København og den tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund, Kassem Ahmad er blevet overfaldet efter bombeangrebet, som det fremgår af Jyllands-Posten.

Det fortæller ikke blot noget om gerningsmændenes idioti, men også om det had mod muslimer, der florerer i visse kredse, og næres af den udbredte tendens til at gøre muslimer kollektivt skyldige i hvad som helst negativt, der finder sted i den islamiske verden.

Bombeangrebet er endnu uopklaret, men flere og flere eksperter har både før og efter påpeget, at terrorrisikoen selvfølgelig i alle tilfælde er steget for danskeres og danske interessers vedkommende i takt med dansk krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan såvel som de danske karikaturkriser.

Tænketanken Copenhagen Consensus har blandet sig i debatten, og Bjørn Lomborg har bemærket, hvorfor Dansk Folkepartis Hollywood-forslag om at sende Jægerkorpset ud til at bevogte danske ambassader, ikke er videre gennemtænkt:

Man skal gøre sig klart, at terrorister er rigtig smarte. USA har øget sikkerheden på sine ambassader i de seneste år, men det har bare ført til, at der er sket flere snigmord på ambassadefolk, når de forlader ambassaderne. Og da man indførte metaldetektorer i lufthavnene i 1973, begyndte terroristerne bare at tage flere gidsler i stedet. Hvis man øger sikkerheden på ét punkt, vil de bare gå efter et andet punkt. (...) Vi skal [i stedet] slå fast, at Danmark ikke kun handler om Muhammed-tegninger, som terrorister ofte fremstiller det. Og så skal vi sørge for at støtte skoler og oplysning, som ikke formidler terroristernes propaganda.

Avisen.dk, 4.6.2008

Margrethe Vestager har givet udtryk for den åbenlyse konklusion, at udenrigspolitikken skal have større fokus på dialog og mindre på konflikt, hvilket imidlertid straks er blevet bevidst misforstået af Venstres politiske ordfører, Inger Støjbjerg, som om de radikale »giver op over for terroristerne«. Som om intentionen skulle være at sætte sig ned og hyggesnakke med Osama bin Laden?

Samme billige hofteskud leverer Helle Thorning-Schmidt: »Det er vigtigt i denne situation at få slået fast, at terroristerne på ingen måde skal have held til at bestemme hverken vores ytringsfrihedspolitik eller vores udenrigspolitik. Derfor er det forkert at sammenkæde et terrorangreb og vores udenrigspolitik.« (Politiken.dk, 3.6.2008).

I et svar til kritikerne forklarer Margrethe Vestager det bredere perspektiv i en nødvendig dansk selvrefleksion og skriver bl.a., at Danmark ikke skal være »Det Andet USA«:

Krigen i Irak, Muhammed-tegningerne og de hjemlige politiske angreb på muslimer, der forplanter sig i resten af verden, er med til at give et fortegnet billede af Danmark. Løsningen er at fastholde en aktiv udenrigspolitik, hvor vores diplomater åbent deltager i den offentlige debat og bruger kræfter på at tegne et retvisende billede af Danmark. Det mangfoldige Danmark, hvor vores værdier står stærkt, hvor vi bruger dem - og hvor det er klart, at de ikke er vendt mod nogen. Det er vigtigt for vores udenrigspolitik, at vi drøfter, om vi når vores udenrigspolitiske mål, og hvordan vi bedst tjener danske interesser.

Vi må og skal ikke slå over i en aggressiv udenrigspolitik, hvor vi opfatter os selv som Nordens Israel eller Det Andet USA, der er i åben kamp med den muslimske verden. Vi står skulder ved skulder med regeringen, når det gælder kampen mod ekstremisme og terror, men vi vil have ret til at sætte spørgsmålstegn ved, om vi ønsker et billede i resten af verden, som et land, der står på krigerisk fod med 1,3 milliarder muslimer.

At ville diskutere vores udenrigspolitiske virkemidler er absolut ikke det samme som at gå terroristernes ærinde. Hvis der er kræfter i Danmark, som mener, at vi fremover skal være Nordens Israel og Det Andet USA, er der al mulig grund til at råbe vagt i gevær.

Margrethe Vestager, 3.6.3008

Selvfølgelig skal man kunne diskutere, om det danmarksbillede, der tegnes af Fogh-regeringens udenrigspolitik og de tilbagevendende danske karikaturkriser er hensigtsmæssigt eller dybt problematisk, og naturligvis skal man kunne stille spørgsmålstegn ved landets udenrigspolitiske profil og faktuelle politik, når netop en dansk ambassade udsættes for et bombeangreb.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 4.6.2008