Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Hellere frivilligt flerkoneri end tvangs-skilsmisse

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

En irakisk tolk, der har arbejdet for danskerne i Irak, har to koner og bliver nu tvunget af Familiestyrelsen til at skille sig fra den ene. Forhåbentlig afprøver han sagen ved domstolene, sådan som han har mulighed for, for afgørelsen er endnu et eksempel på, hvordan systemet til tider overreagerer uden at tage hensyn til individet i enkeltsager.

Ægteskaber med flere ægtefæller burde være tilladt, så længe de er indgået frivilligt fra alle parters side - og som minimum burde de være lovlige, når de er indgået uden for Danmark, sådan som det f.eks. er tilfældet i Storbritannien.

Hvorfor? Af den simple grund, at det ikke kan komme andre ved, hvordan frie og myndige borgere organiserer deres kærlighedsliv ægteskabeligt (igen - så længe de hver især selv har truffet valget, naturligvis).

Forventeligt er ligestillingsminister Karen Jespersen imidlertid 'glad for' beslutningen om tvangsskilsmissen, fordi flerkoneriet er "udtryk for et kvindesyn, som vi har forladt for flere hundrede år siden", som hun siger (Ritzau, 29.4.2008).

Men hvad er det vel for et "kvindesyn", der med Karen Jespersen skal sættes før kvindens (og mandens) frie valg? Det kan i hvert fald ikke være noget frihedsskabende kvindesyn, men derimod ren formynderisk systemtænkning - 'staten ved bedst'.

MetroXpress har omvendt en udmærket artikel om en 56-årig svenskfødt kvinde, Mariama Guldagger (født Elise), som har boet i Danmark siden 1970'erne, men for ti-elleve år siden blev gift med en senegalesisk bondeleder, der i forvejen havde to koner og 14 børn. To af årets tolv måneder bor hun i Senegal og må dele sin muslimske ægtemand med hans to medhustruer, og selv om det af og til kan føre til jalousi, har hun ingen planer om at blive skilt fra sit livs kærlighed.

I MetroXpress kan man bl.a. læse:

»Min afrikan­ske far – det er sådan en slags støtteperson, der skulle ­sørge for, at ægteskabet blev ordentlig gen­nemført – kom ud til mig i bushen med mit hvide brudetøj og spurgte, om jeg ville bære hans mors navn, Mariama, som betyder Maria på afrikansk. Det var en stor ære, og jeg sagde ja,« forklarer hun.

Brylluppet var nærmest en ud-af-kroppen-oplevelse. ­Imamen velsigende Mariama og Demba under åben himmel, mens fuldmånen steg over den varme, tørre jord til lyden af kvindesang og trommer.

»Der overgav jeg mig fuld­stændig,« fortæller Mariama Guldagger og forklarer, at ­ægteskabet alene er med imamens og Guds velsig­nelse, så det ikke er i ­kon­flikt med dansk lov, der forbyder bigami og flerko­neri.

Demba Mansarés to andre koner, førstekone Amy og ­andenkone Awa, tog godt imod Mariama Guldagger, og hun føler i dag sig som en mor for deres 14 børn, hvor den ældste er 36 år og den yngste 10. (...)

Selv har Mariama ikke fået børn med Demba. Hun var 45 år og han 56, da de blev gift. Mariamas fem børn fra de to tidligere ægteskaber med danske mænd støtter op om moderens tredje ægte­skab.

»De mødte ham første gang i 1997. De kunne lide ham med det samme. De er stolte af at have en afrikansk medfar, og det har ikke givet problemer, selv om han er muslim, sort og har flere ­koner,« fortæller Mariama Guldagger.

Hun har heller ikke selv noget pro­blem med at være tredjekone i et patriarkalsk og i manges øjne kvindeundertryk­kende ægteskab.

Det kan virke paradoksalt, eftersom hun er gammel kvindesagsforkæmper og medstifter af økokollektivet Svanholm, som går lige så meget op i økologiske gulerødder som lighed mellem kønnene. (...)

MetroXpress, 29.4.2008

Hvorfor skulle det ikke være muligt for en kvinde i Danmark at leve et godt liv i et sådant ægteskab, hvis hun selv har valgt det?

Der er intet andet svar, end at Karen Jespersen & Co. ikke vil ha' det, og at de dermed abonnerer på et 'kvindesyn', som sætter sig ud over kvindens eget fri valg.

Måske var det på tide med lidt mere kvindefrigørelse i Ligestillingsministeriet?

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 29.4.2008