Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Mod strømmen: Abu Laban savnet?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I disse tider, hvor det handler om at bevise sit politiske "mod" ved at overgå hinanden i negative generaliseringer om indvandrere i almindelighed og muslimer i særdeleshed samt aggressive og skingre retoriske udbrud, viser Nyhedsavisens chefredaktør Simon Andersen en mere autentisk mod og går imod strømmen.

I dagens avis forklarer han, hvorfor han dybest set savner Islamisk Trossamfunds afdøde imam, Abu Laban:

Abu Laban, imam i Islamisk Trossamfund, er død, men han var et godt menneske: Mild, kærlig, holdt af danskere - og gjorde intet andet, modsat hvad det lykkedes kritikere at bilde nationen ind, end at forsøge at bygge bro mellem os og dem, mellem ikke-troende og troende, og han gjorde det godt.

Absurd nok kunne Pia Kjærsgaard, Villy Søvndal og nu Naser Khader lære noget af Laban - hans rundhed og mildhed, hans evne til forsoning. Men i den danske værdidebat er der kun plads til ét synspunkt, nemlig til helvede med de (muslimske) troende, selv Villy Søvndal er hoppet på. I går fulgte Naser Khader så efter med et angreb mod Islamisk Trossamfunds nye imam, der måske har sagt, at en rabiat prædikant er hans helt og inspirator.

Set herfra går det skidt.

At stå fast på danske værdier, som Pia Kjærsgaard gør det, er fair, at ønske de arabiske smådrenge spærret inde ligeså, men debatten radikaliseres, sproget bliver voldsomt, hadet vokser - imamerne ønsker nu ikke forsoning og samliv, men går side om side med demokratihaderne i Hitz But-Tahrir. Politikerne ønsker heller ikke forsoning, men taler om "helvede" og forbud. Deres stemmer sitrer af afsky, når de taler om "islamister", og de er så vrede og råber så højt, at også helt almindelige muslimer med rette kan føle sig forfulgte og forhadte. Vær varsomme, alle.

Simon Andersen
Nyhedsavisen, 7.3.2008

Hvorfor lige Abu Laban (man kan allerede høre ramaskriget på forhånd)?

Abu Laban kunne af og til være helt urimeligt selvmodsigende, men det hørte til sjældenhederne, og i bakspejlet er det kun blevet endnu tydeligere, at han manøvrerede i næsten umulige farvande for at bygge bro.

Ved hans død udtalte Jørgen Bæk Simonsen fra Carsten Niebuhr Instituttet træffende, at det var et tab for Danmark, "fordi vi i Abu Laban havde en, der brændte for en ligeværdig integration og har bidraget til, at situationen er blevet gjort nemmere håndterlig end ellers" (Berlingske Tidende, 3.2.2007). Også den tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen har fremhævet den forsonende rolle, Abu Laban spillede i flere tilfælde, og hvis en PET-chef har godt at sige om en imam, som rutinemæssigt er blevet hængt ud i mediernes gabestok, er det selvsagt ekstra bemærkelsesværdigt.

Men det korte af det lange er, at Simon Andersen har fat i en ildehørt, men nøgtern vurdering - det er ganske enkelt helt præcist set, at de aktuelt aggressive og hysteriske udbrud naturligvis ikke 'kun' rammer Hizb-ut-Tahrir, men derimod mange flere muslimer, fordi de er så ekstraordinært skingre og eksponeres igen og igen af samtlige medier.

En overeksponering og en aggressivitet, som ikke mønstres mod langt mere alvorlige og substantielle samfundsproblemer, end f.eks. hvilke marginale kræfter der går i hvilken demonstration, fordi de er trætte af konstant at skulle stå model til hån, spot og latterliggørelse eller negative generaliseringer. Igen og igen og igen.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 8.3.2008