Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Hvad driver palæstinensiske selvmordsbombemænd?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Forskere ved det canadiske University of Toronto har forsket i detajlerne bag gerningsmændene bag 138 selvmordsbombeangreb i Israel fra september 2000 til juli 2005, og resultaterne eliminerer nogle vane-antagelser på området.

Der er ikke nødvendigvis nogen lige linje mellem bombemandens personlige motiv og den pågældende grupperings iscenesættelse af selvmordsangrebet, og i modsætning til udbredte opfattelser, er det ikke hverken islamistisk hjernevask eller mentale forstyrrelser, som driver attentatmændene selv, men derimod i langt hovedparten af tilfældene personlige ønsker og motiver om hævn som følge af erfaringer fra den israelske besættelses voldelige udtryk.

I fagtidsskriftet Social Forces konkluderer forsker-gruppen: "Selvmordsbombemændene er langt oftere motiveret af et personligt ønske om hævn end optændt af religiøs glød." (Citeret efter Information, 28.2.2008).

En af forskerne, Robert Brym udtaler: "I sin oprindelse og i sin kerne er den israelsk-palæstinensiske konflikt ikke religiøst motiveret, og selvmordsbombeangreb er trods de mange religiøse konotationer grundlæggende et udtryk for den territorielle konflikt."

Informations Hans Henrik Hafner skriver sammenfattende: "Derfor har israelerne gennem hele Al Aqsa-intifadaen taget fejl, når de har forsøgt at bekæmpe den palæstinensiske terror med militære magtmidler. Den israleske hærs aggressive fremfærd i de palæstinensiske områder har været med til at fostre nye selvmordsbombemænd, hvorimod en mere tilbageholdende militær strategi kunne have lukket en del af luften ud af de militante palæstinensiske gruppers rekruttering af villige martyrer."

Undersøgelserne peger dermed i samme retning som Robert A. Papes studier af hundredvis af selvmordsbombeangreb, der konkluderer, at de ikke er udtryk for et islamisk forsøg på at omvende Vesten eller bekæmpe vestlige værdier, men et middel i kampen mod det, som de pågældende selv ser som en voldelig besættelse (hvad enten det drejer sig om sekulære eller islamiske organisationer i Mellemøsten, eller de marxistiske Tamilske Tigre i Sri Lanka).

Som tidligere anført i undertegnedes klumme i Politiken, er islam er med andre ord ikke forklaringen på selvmordsterror.

En anden nyere undersøgelse fra det amerikanske Gallup, Who Speaks for Islam - What a Billion Muslims Really Think underminerer endvidere forestillingen om, at folk fra den islamiske verden afviger synderligt fra gennemsnitsamerikaneren i forhold til holdningen til angreb på civile, og fastslår bl.a. at de fleste muslimer ikke ønsker religiøse ledere involveret i processen bag etableringen af nye forfatninger.

Ritzau sammenfatter:

Hvis Vesten tror, at der kan sættes lighedstegn mellem islam og radikalisering og vold, så skal Vesten nok til at revidere sin holdning.

En omfattende undersøgelse af muslimers holdning til Vesten truer med at vende op og ned på nogle af de forudfattede holdninger om muslimer, der eksisterer i Vesten.

Undersøgelsen, der blev præsenteret i Washington tirsdag, er gennemført på tre kontinenter over en periode på seks år.

- Vi opdagede, at muslimer ikke hader Vestens frihed og demokrati, siger dr. John Esposito, der er medforfatter til bogen "Hvem taler på islams vegne".

Men de ønsker ikke at have Vestens metoder tvunget ned over hovedet, fremgår det.

Bogen, der bygger på undersøgelsen, offentliggøres i næste måned.

Ritzau Citeret efter Berlingske Tidende, 26.2.2008

Nogle af pointerne fremlægges endvidere på Gallup.com:

> Muslims and Americans are equally likely to reject attacks on civilians as morally unjustifiable.

> Large majorities of Muslims would guarantee free speech if it were up to them to write a new constitution and they say religious leaders should have no direct role in drafting that constitution.

> Muslims around the world say that what they least admire about the West is its perceived moral decay and breakdown of traditional values - the same answers that Americans themselves give when asked this question.

> When asked about their dreams for the future, Muslims say they want better jobs and security, not conflict and violence.

> Muslims say the most important thing Westerners can do to improve relations with their societies is to change their negative views toward Muslims and respect Islam.

At vold og undertrykkelse avler mere vold og undertrykkelse, er fortsat den banale, men simple faktor i ligningen bag eskaleringen af kriser, konflikter og konfrontationer på tværs af de ideologier og religioner, som danner ramme om den modstand, som de undertrykte (eller dem, der føler sig undertrykt) udøver.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 29.2.2008