Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Politivold bag Nørrebro-optøjer?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Som motiv til de seneste optøjer på Nørrebro med ild i containere, brosten mod politi, brandfolk og ambulancer havde ordensmagten først den overraskende forklaring, at det drejede unge med indvandrerbaggrund, der havde "kedet sig" - men siden er andre oplysninger kommet frem.

Unge fra Nørrebro hævder derimod, at de reagerede mod politivold, men informationschef, Steen Munch i Københavns Politi afviser ifølge Politiken.dk anklagen:

"Der har været en episode, hvor en cirka 50-årig mand var i et skænderi med et par betjente. Om det er den sag, der har udløst det her, ved jeg ikke. Men jeg tror mere, det er et påskud for at få gang i gaden." (Politiken.dk, 11.2.2008).

Nu er det ikke bevist, hvad der er foregået, og derfor kan udenforstående naturligvis ikke vide med sikkerhed, hvad baggrunden for balladen var, men hvad enten der har fundet politivold sted eller ej, er politiets to forklaringer i alle tilfælde minimalt sandsynlige.

Hvis det var "kedsomhed", skulle det da være underligt, hvorfor den slags gadeafbrændinger og konfrontationer ikke finder sted hver eneste aften, hvor en håndfuld med invandrerbaggrund "keder sig", og hvis det bare handler om et "påskud" for "gang i gaden", er situationen den samme - det er ikke vanskeligt at finde det daglige påskud, hvis man bare skal opfinde en historie ud af den blå luft.

Der kan næppe være tvivl om, at det er opfattelsen af politivold og -chikane i en konkret episode eller over et længere forløb, som har fået grupper af unge til at gå amok. Dermed slet ikke være sagt, at deres vilde overreaktion på nogen måde er rimelig, eller at denne opfattelse nødvendigvis er korrekt (det er påstand mod påstand) - men politiets forklaring er absurd, og for at komme videre er forklaringer nødvendige.

Det er selvfølgelig også indlysende, at et område, hvor forholdet mellem politi og mange unge (med og uden indvandrerbaggrund) er uhyre belastet, og hvor vilkårlige visitationer finder sted og yderligere tirrer mange, er lunten kortere. Det er blandt de faktorer, som tilsyneladende både politi og politikere helst ikke vil erkende, at jo mere der oprustes fra politisk hold, og jo mere hårdhændet ordensmagten griber til regulær chikane eller politivold, desto større frustration og hyppigere sammenstød.

Sådan er det ganske enkelt - det er en konstatering af en ond cirkel, ikke et forsvar for unges vilkårlige brutalitet eller hærværk.

Ali Hasek, der er gadeplansmedarbejder fra værestedet Gadepulsen udtaler i den forbindelse: "Vores opfattelse herinde er, at det handler meget om de lokale unges utilfredshed over politiets ageren i visitationszonerne. De antaster og stresser de unge, så de føler sig chikaneret. (...) Politiet har ikke handlet særlig hensigtsmæssigt, det her er bare kulminationen." (Politiken.dk, 11.2.2008).

Et bud på en mere uddybende forklaring for baggrunden bag historien har Nyhedsavisen gravet frem:

... på det boligsociale projekt 'Rabarberlandet' har en socialarbejder også hørt rygtet om episoden på Griffenfeldsgade,

"Det begyndte med en midaldrende palæstinenser, der ikke kunne finde en parkeringsplads til sin bil og blev overfaldet af politiet," nærmest hvisker han, men han vil ikke have sit navn i avisen og forsvinder hurtigt væk. En halv time senere vender han imidlertid tilbage igen. (...)

Manden, der nu kommer ind er en ældre indvandrer med fuldskæg. Han er iført en lille mørk tophue og stor brun læderjakke på og råber op på arabisk. Han er stærkt ophidset, præsenterer sig som Kassab og viser sig at være den selvsamme midaldrende palæstinenser, der måske uforskyldt var med til at få de unge indvandreres had til at blusse så voldsomt op mod politiet. (...)

"Jeg kunne ikke finde en parkeringsplads og standsede midlertidigt min bil ud for porten i nummer 29, men før jeg nåede ud af bilen for at hente smøger i kiosken, dukkede en patruljevogn op. En betjent gik op til mig, lyste mig ind i øjnene med en kraftig lygte og sagde 'nu skrubber du af'. Jeg sagde, at han skulle tage det roligt, men i stedet trak han mig ud af bilen, slog mig hårdt på benet med sin sorte stav og væltede mig omkuld på gaden, så jeg slog hovedet," fortæller Kassab og tager sig til huen.

Overfaldet blev fulgt af en gruppe unge indvandrere, heriblandt to af Kassabs halvvoksne sønner, der hang ud ved en kiosk. (...)

Og politiets øjensynligt voldsomme fremfærd mod en ældre indvandrer antændte en umådelig stor vrede, der måske bare ventede på en anledning til at blive udløst. Lørdag aften blev de første affaldscontainere sat i brand og et døgn senere gik det hele amok på Indre Nørrebro. 11 blev anholdt.

"Jeg har aldrig før følt mig så ydmyget og lille i hele mit liv, som da politiet slog mig. De udviste en frygtelig mangel på respekt, og hvis det er sådan politiet behandler drengene i kvarteret, så forstår jeg godt, at de hader politiet. Det gør jeg også nu," siger han og fnyser vredt. (...)

[Efter at få forelagt disse uddybende oplysninger er politiets informationschef betydeligt mindre skråsikker end i sin reaktion over for Politiken.dk - nu vil man ikke længere gætte, hvor politiet før var parat med forklaringer om 'kedsomhed' og 'gang i gaden':]

Flere kilder i politiet bekræfter over for Nyhedsavisen, at der fandt en episode sted på Griffenfeldsgade, som også politifolk vurderer kan være årsagen til at urolighederne opstod. Hvorvidt politiet brugte unødig vold er imidlertid mørklagt.

"Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag, før en nærmere undersøgelse har afdækket, hvad der egentlig skete. Alle parter skal høres. Og jeg vil heller ikke til at gætte på årsager til uroen i et område, der i flere år har været anspændt og nu er visitationszone," siger pressetalsmand ved Københavns Politi, Flemming Steen Munch.

Nyhedsavisen, 11.2.2008

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 12.2.2008