Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danske pensionskroner til klyngebomber

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Danske Banks Danica Pension investerer millioner af kroner i storforurenende virksomheder og masseødelæggelsesvåben, fremgår det af Politiken:

43 millioner er med til at finansiere Lockheed Martin, hvis ueksploderede klyngebomber verdens krigszoner lemlæster massevis af uskyldige. 70 millioner kroner står i Occidental Petroleum, som er anklaget for at have dumpet ni millioner tønder giftigt affald i Amazonas-regnskovens floder. 228 millioner er placeret i olieselskabetr Chevron, hvis investeringer i Burma er med til at holde et brutalt militærdiktatur ved magten.

Politiken, 8.2.2008

Pressechef hos Danske Bank, Jonas Torp reagerer på oplysningerne med den type ikke-svar, som især er udbredt blandt politikere. Han forsikrer, at man arbejder på en ny investeringspolitik, men tilføjer: "Vi skal have fundet en fornuftig balance, så det ikke går ud over afkastet. Vi vil ikke etikke os selv ud af markedet - det hjælper ingen."

Det hjælper ingen?

Klyngebomber indeholder et stort antal små bomber, der spredes og eksploderer kort før eller mens våbenet rammer jorden og er dermed på mange måder antitesen til præcisionsvåben. De kan henligge ueksploderede som en slags landminer og udgør dermed en særlig fare for civile. USA har bl.a. anvendt dem i Irak, Afghanistan og Serbien.

USAs tidligere præsident, Jimmy Carter, kritiserede f.eks. NATOs brug af klyngebomber i ex-Jugoslavien i 1999: "As the American-led force has expanded targets to inhabited areas and resorted to the use of anti-personnel cluster bombs, the result has been damage to hospitals, offices and residences of a half-dozen ambassadors, and the killing of hundreds of innocent civilians and an untold number of conscripted troops." (New York Times, 27.5.1999).

Danske Bank, som år efter år skovler to-cifrede milliard-overskud hjem, vil imidlertid ikke lade Danica Pension "etikke sig selv ud af markedet"?

Det er der vist heller ingen fare for i dét milliard-leje - men spørgsmålet er naturligvis, om forskellen på de millioner, der tjenes på afkastet efter f.eks. statsterroristiske våben som klyngebomber, er så altovervældende, at det ville udsulte Danske Bank, Danica Pension og danske pensionskunder, hvis man valgte at investere i virksomheder, hvis afkast ikke ligefrem er relateret til fremstillingen af våben, der udgør en særlig trussel mod civile, som de dræber og lemlæster i flæng?

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 8.2.2008