Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Arn og Saladin kontra Kjærsgaard

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I forbindelse med filmpremieren på Arn, der har Jan Guillous romaner som forlæg, er den svenske forfatter blevet interviewet i Berlingske Tidende. Han kan "forsikre, at både Saladin og Arn i dag vil være modstandere af Pia Kjærsgaard," som han siger, og fastslår på den ene side, at Vestens globale fremfærd ligner indledningen til en ny hellig krig, og på den anden at den anti-muslimske situation er særlig grotesk i Danmark.

Den vestlige front i den islamiske verden er forfejlet, idet man lader Saudi Arabien være en allieret i stedet for at tage konsekvensen af, at det er her, vi finder et af de mest totalitære regimer overhovedet: "Det er wahhabisterne, der dyrker dogmer om, at kvinder skal være tildækkede, ikke må køre bil og så videre. Det er også dem, der finansierer al terrorisme fra al-Qaeda over Taleban til Hamas. Det er Saudi-Arabien, der er fjenden. Skal Vesten angribe noget som helst i kampen mod terror, er det Saudi-Arabien. I stedet står man med soldater i Afghanistan og Irak."

Samtidig påpeger han dog, at selve terrortruslen generelt er voldsomt overdrevet, og at manien med at håne og latterliggøre muslimer er det rene hykleri:

Efter Sovjetunionens, efter kommunismens fald havde vi i Vesten brug for en ny fjende, og den fandt man, før den fandt os. Og ja, der findes islamistiske terrorister. Men det er ikke nogen katastrofe for Vesten. Det er ikke et fænomen, der vil være i stand til at udgøre så stor en trussel, at det for alvor kan sætte vore demokratier over styr. Det er kun os selv, der kan det. Og det netop, hvad vi er i færd med, når vi ser alle muslimer som mulige terrorister. Danmark har fået islam og terrorisme på hjernen. (...)

Kunsten i Europa har ganske rigtigt et stort problem, men det handler om at ytre sig kvalificeret i et samfund, hvor kunst er en vare. Hvor kommerciel succes afgør, hvilke ytringer der kommer. Efter karikaturtegningerne har vi tværtimod fået dogmet om, at ytringsfrihedens grænser kun kan testes ved at udfordre islam. Det hedder sig, at en modig kunstner er den, der tør ytre noget kontroversielt om muslimer eller islam. Det ikke bare tåbeligt. Det er også det rene hykleri.

Hvis vi siger, hensigten er at provokere, så kan vi lege, at der udskrives en satiretegner-konkurrence i Jyllands-Posten. Motivet skal være: Jesus Kristus voldtages forfra af George Bush og bagfra af Anders Fogh Rasmussen. Den, der kan tegne den bedste og sjoveste udgave af dette motiv, vinder konkurrencen. Herefter bliver den danske kirke vanvittig. Det ville være at teste ytringsfriheden i Danmark, modsat at teste én af de svageste grupper.

Set udefra kan enhver konkludere, at det ikke er danskerne, der skal være bange for muslimerne, det er omvendt. Men det kan Kjærsgaard og mange danske kulturdebattører ikke se. Der er alt for snævert, hvor de står, til at opdage det.

Den nationalistiske højrefløj i Danmark er besat af sit anti-muslimske korstog, og denne besættelse smitter af på kulturdebatten som helhed. Det tilbagevende udtalte og uudtalte krav om, at samtlige muslimer skal stå til ansvar for, hvad der sker hvor som helst på kloden i "islams navn", og den håbløst proportionsforvrængende fremtilling af terrortruslen, der bruges som undskyldning for lovindgreb og optrevling af retssikkerhed, er blandt de mest iøjnefaldende og foruroligende følger heraf i Vesten.

Det har imidlertid lange udsigter, før de mest emsige højrenationalister ser i øjnene, at muslimerne er kommet for at blive, og at den kollektive stigmatisering af et befolkningsmindretal alene bidrager til marginalisering og radikalisering, frem for problemløsning. Også på dét punkt er Danmark særlig hårdt ramt.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 13.1.2008