Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Muhammedkarikaturer på Nationalmuseet?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

David Trads skriver i Nyhedsavisens leder (6.10.2007):

For to år siden bragte Jyllands-Posten tolv tegninger af profeten Muhammed – tegninger, der ophidsede millioner af muslimer så meget over hele verden, at Danmark gennemgik den værste udenrigspolitiske krise siden besættelsen.

Tegningerne brød et muslimsk tabu – nemlig retten til at vise profetens ansigt. Tossede imamer i Danmark, ambassadører i København fra en stribe muslimske diktaturer og gale pakistanske, saudiske og syriske islamister førte an i en uhørt og ubehagelig hetz mod Danmark.

Dengang som nu handlede det om at forsvare det dyrebareste i et demokrati – nemlig den uindskrænkede ytringsfrihed. Jyllands-Posten var i sin gode ret til at lade tolv tegnere vise profeten præcist, som de havde lyst til.

I dag er de tolv tegningerne gemt ad vejen – i bankbokse, i kældre eller måske på vej til at blive solgt til udlandet. En tegning er solgt – til et postbud på Amager. Nationalmuseet, som har til opgave at kunne fremvise dansk kultur, har aldrig selv forsøgt at erhverve sig tegningerne. Det er svært at tro, at kustoderne på Nationalmuseet ikke forstår, hvilken betydning Muhammed-tegningerne har for dansk samtidskultur. Det er omvendt nærliggende at tænke, at museets ledelse er håndsky over for de verdensberømte tegninger. Præcist her findes skandalen. Skaf dog de tegninger og udarbejd en særudstilling om den vigtigste kulturbegivenhed i årtier i Danmark.

Nyhedsavisen beder hver dag en opponent skrive en 'Kontra' til lederartiklen, og undertegnede skrev kontraen til ovenstående:

I modsætning til den opfattelse, som Jyllands-Posten, Dansk Folkeparti og David Trads deler, behøver værnet om ytringsfriheden selvfølgelig ikke forfalde til latrinært graffiti-niveau eller slet skjult propaganda i aviser og på museer.

JP bragte ikke blot ordinære vittighedstegninger og en erklæring om »hån, spot og latterliggørelse«, men desuden en dæmoniserende lederartikel samt 3-4 hårdkogte propaganda-tegninger, der var fuldt ud sammenlignelige med 1930'ernes jødehadske karikaturer. JP var blevet Den Danske Forening i globalt format.

Kun islam-hadere og islamister gavnes ved indirekte at skære alle muslimer over én kam. Men når disse ekstremister henholdsvis klapper i hænderne og tordner med trusler, fordi de får deres fiktive religionskrig serveret på et sølvfad, er det selvfølgelig journalistisk relevant at trykke dét, som balladen handler om.

Men ligefrem at heroisere tilsigtet foragt som pompøs frihedskamp, er i sandhed en hån mod Vestens oplysningstradition fra Bayle og Locke til Holberg og Voltaire, der forenede tolerance, ytringsfrihed og pluralisme.

Hvad med en udstilling om de to danske karikaturkriser (JP og DFU) og vel at mærke hele komplekset om ytringsfrihedens og tolerancens kulturarv, propagandaens historiske virkemidler samt alle karikaturerne og åben debat? God idé.

Blot har en en sådan udstilling intet med Nationalmuseet at gøre – i stedet kunne den vel passende henlægges til Nyhedsavisens domicil?

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 6. oktober, 2007
Bragt i Nyhedsavisen under overskriften: »Forkert adresse«