Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Thorning-Schmidt, Trads, Paul Potts og Pol Pot

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

To politiske kommentatorer med hver deres fortid i det socialdemokratiske partiapparat vurderer Helle Thorning-Schmidts præstation til weekendens socialdemokratiske kongres diametralt modsat: Politikens kommentator, Peter Mogensen (tidl. rådgiver for Mogens Lykketoft) og Nyhedsavisens chefredaktør, David Trads (tidl. socialdemokratisk folketingskandidat).

Mogensen skriver i dagens avis, at det var "en god kongres" for Socialdemokraterne: "Fik de ikke andet med hjem, fik de et bevis på Thorning-Schmidts gode kampform. Venstre frygter hendes evne til at kommunikere - og med rette." (Politiken, 10.9.2007).

Han sammenligner hende med Paul Potts: "Når Helle Thorning-Schmidt går på scenen, er der et ikke ubetydeligt element over hende af Paul Potts, den operasyngende og nu verdensberømte telefonsælger, der vandt en talentkonkurrence i Storbritannien. Akkurat som Paul Potts' publikum, så frydede de delegerede i Aalborg sig, mens de lettere gysende håbede, at hun klarede det. Det gjorde hun."

Mens Thorning-Schmidt tykker på den sammenligning, rækker vi mikrofonen over i det andet ringhjørne til Nyhedsavisens chefkontor for at få David Trads' vurdering af samme partileder.

Det er måske ikke ligefrem billedet af Pol Pot, men heller ikke just Paul Pott, han opmaler, og Thorning-Schmidts kommunikationsevner ser det ikke ud til, at Venstre behøver frygte - hvis man spørger Trads: "Thorning-Schmidt opfører sig rent ud sagt barnagtigt, og under den socialdemokratiske partikongres har hun mere har lydt som en ung og håbefuld ungdomspolitiker end som en moden partileder." (Avisen.dk, 9.9.2007).

Thorning-Schmidts idé om at finansiere velfærd ved at spare på kampfly får Trads op i det røde felt:

Da Mette Frederiksen, det gode menneske, ved fremlæggelsen afviste at komme med et bud på, hvordan i alverden der dog skulle betales for alle herlighederne, troede jeg, at formanden ville indvie os andre i det ved partikongressen.

Men nej - den slags kedelige detaljer interesserer ikke den uerfarne partileder, som fortsat dumper på den politiske substans, når det virkelig gælder. Hun havde som bekendt kun et enkelt bud - nemlig at de kampfly, som Danmark skal indkøbe om nogle år, skal være billige i stedet for dyre.

Vorherrebevares! Jeg genkalder mig min egen gymnasietid i 80'erne, hvor ethvert spareforslag fra venstrefløjen altid gik på at spare på militæret og politiet.

Det er infantilt.

Næppe en rimelig gengivelse af Socialdemokraternes udspil - men det pudsige her er ikke blot, hvorledes Mogensen og Trads ser vidt forskelligt, men oven i købet hvor forskelligt september-Trads og august-Trads ser på Thorning-Schmidt.

For blot tre uger siden skrev han i Nyhedsavisen, at hun "overrumplede skeptikere med et stærkt, positivt og visionært udspil" (Nyhedsavisen, 17.8.2007), og hendes kommunikationsevner fik topkarakter: "… en fornøjelse at opleve Thorning-Schmidts klare tale".

Her var ingen anke mod den finansieringen, men ren begejstring:

Den socialdemokratiske formand, som endelig er ved at træde i karakter som politisk leder, lagde ikke skjul på, at de mange løfter vil koste mange milliarder kroner, og hun angav også, hvad prisen er for vælgerne: Nul skattelettelser. (…)

Med udspillet har Socialdemokraterne bragt sig i en gunstig position før det kommende valg - og helt givet rystet Venstres strateger, fordi udspillet er så konkret, at det er svært at matche uden at blive anklaget for direkte plagiat. Efterhånden virker det ikke længere så urealistisk at forestille sig at skulle sige statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Det fortæller noget om, hvor spredte vurderingerne er, selv når man sammenligner analysen fra to kommentatorer, der begge har en fortid hos Socialdemokraterne - men i Trads' tilfælde også hvilke vilde humørudsving (sammenlign august-Trads med september-Trads), der kan spille ind i en analyse.

Mogensen har til gengæld bevaret den røde tråd, ikke blot i forhold til Socialdemokraterne, men også i sine kommentarers konsistens.

Undertegnede har godt nok ikke den store fidus til Thorning-Schmidts udgave af socialdemokratismen, som det ofte er kommet til udtryk i nærværende blog, i Politiken og på Humanisme.dk.

Hvor socialt indigneret, hun end måtte fremstå, er det ikke noget, der kommer de allermest trængte til gode på anden vis end hos Fogh & Co. (kontrol, tvang og disciplinering). Og i forhold til udlændingepolitikken er der også meget lille forskel, ligesom hun i de mest alvorlige udenrigspolitiske kriser de seneste år, har været ualmindelig tæt på Foghs linje: Hun var ikke modstander af dansk deltagelse i Irak-krigen (dengang var Lykketoft formand), og under karikaturkrisen overbød hun til tider nærmest Fogh.

Til gengæld - for nu at slutte i det venlige, uanalytiske og upolitiske hjørne - er der noget formildende over Thorning-Schmidt, når hun er mest ustylet og måske mest menneskeligt akavet og naturlig (altså når hun netop bliver kritiseret for ikke at være så driftssikker som Fogh).

Det er muligvis også iscenesat (hvilken toppolitikers mindste skridt er efterhånden ikke det?) - men det ser nu oprigtig talt ikke sådan ud, når hun tillader sig at være forelsket i sin mand til Socialdemokraternes kongres. Endelig - en politiker, der kan smelte!

Igen kan jeg ikke lade være med at tænke på og fremhæve Peter Hove Olesens fremragende politiker-fotos i forrige udgave af Magasinet.

Syv toppolitikere blev bedt om at slappe af og lukke øjnene, mens de blev fotograferet, og det kom der - måske stik mod forventningerne - faktisk fremragende og interessante billeder ud af. Og af og til et par overraskende politiker-bemærkninger.

Jeg har tidligere drillet Bendt Bendtsen i samme forbindelse: Bendtsen tabte til DF efter at være lullet i søvn af Politiken-fotograf

Men Helle Thorning-Schmidt havde følgende fine lille kommentar, da hun blev spurgt om, hvad hun tænkte på:

Hvad jeg tænkte på? Det er min sag. Noget rart.

Det kunne - og kan - man godt se, og det var opløftende naturligt og menneskeligt i denne alt for iscenesatte spindoktor-tid.

Tænk på det noget oftere.

[Peter Hove Olesens foto af Helle Thorning-Schmidt kan ses i Magasinet (2.9.2007), eller online her]

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 10. september, 2007