Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Levende natur eller død kulturarv?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Anders Fogh Rasmussen: »Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk, der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik.« (Politiken, 9.11.2003).

»Skaan os, Plovmand, lad os staa! / I min Busk en Hare laa!« siger sivet i Jeppe Aakjærs digt, men landbrugets plovmand er i dag blevet til en sprøjtemand og skåner ikke ret meget. Det danske landbrug råder over 2/3 af Danmark, hvor sprøjtegifte og kvælstof forpester dyr og planter, og når flere og flere danske plante- og dyrearter er truet, skyldes det blandt andet landbruget.

Danmarks Miljøundersøgelser har siden 2003 gennemgået 9.494 plante- og dyrearter og har for nylig færdiggjort opdateringen af Den danske Rødliste, der registrerer truede dyr og planter. 2.461 arter har man ikke kunnet vurdere, fordi der ikke er tale om oprindelige danske arter, eller fordi datagrundlaget har været for ringe, men af de øvrige arter vurderes 287 at være helt forsvundet, mens 1.835 arter er truet i større eller mindre grad.

Med andre ord er over en fjerdedel af samtlige vurderede arter i Danmark truet.

F.eks. Egebladsspinderen, en kobberbrun sommerfugl, der godt kan ligne et flyvende egeblad – kender du den? Jeg gjorde ikke. Jeg har kun set den på et foto.

Og sandsynligheden for, at du eller jeg nogen sinde kommer til at se den andre steder i Danmark end på et foto, nærmer sig nul. Egebladsspinderen er nemlig vurderet som 'kritisk truet', idet den nu kun har én eneste lokalitet tilbage i Danmark: Frøslev Mose.

Måske hører du ikke til dem, der begræder Egebladsspinderens snarlige uddøen i den danske natur, men også dyr, der er kendt af hvert et barn, kan blive en saga blot herhjemme. I 2008 konstaterede Dansk Ornitologisk Forening, at storken var at betragte som uddød i Danmark, men på rødlisten i 2010 figurerer den endnu som 'kritisk truet' ligesom bl.a. hjejlen og fiskeørnen.

Men tænk engang – storken! Var det ikke engang omtrent det danskeste dyr overhovedet? Digterne har i hvert fald hyldet den, bl.a. Oehlenschläger, Ingemann, Aarestrup, Grundtvig, H.C. Andersen, Bergsøe, Aakjær og mange flere.

»Hør, Du gamle Stork, der stalker / Gravitetisk om i Mosen,« digter Bergsøe – men det er en nu blevet et fjernt eventyr. Og hvem fatter længere, hvad Aarestrup fabler om, når han beskriver denne efterhånden ukendte og eksotiske fugl: »En Stork med sine røde Hoser / Og med sit lange Sladdernæb – ?« Eller Ingemann, når han i »Børnenes Sang til Storken« spørger:

Stork! Stork! Langebeen!
Lykken vil du bringe:
Gjemmer du den med dit ene Been
Listelig under din Vinge?

Det er der nok ikke mange børn, der spørger om længere. Hvad er det overhovedet for et mærkeligt »Langebeen«, og hvad skulle det vel være for en bizar tilbøjelighed at gemme sit ben under vingen? Ja, hvad fanden er egentlig en »stork«?

Måske kan noget så dansk som haren også gå hen at blive en eksotisk art, vi må nøjes med at se i Zoologisk Have? I hvert fald er den kommet på listen over truede dyr i Danmark.

Ja, haren er faktisk truet. Oprigtig talt: Er det ikke både naturen og kulturen, der står på den dér rødliste?

Haren er mere end natur. Den er ligesom storken et stykke levende danskhed af kød og blod. En del af naturens diversitet og naturoplevelsens glæde. Kunne det ikke være rart, hvis haren og storken var fri for at ende deres dage som død dansk kulturarv, men i stedet kunne få lov til at være en levende del af dansk natur – også for kommende generationer?

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 15.4.2010Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 82

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 82

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 82

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 86

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 86

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/artikler/kulturpol12.php on line 86