Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Dansk Folkeparti går ind for censur

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Jeg har i et stykke tid ventet tålmodigt på, at Dansk Folkeparti, Trykkefrihedsselskabet og alskens ytringsfrihedsapostle i det danske kongerige skule leje lokaler, rydde avisforsider, sendeflader og radioflader med breaking news og skarpe krav om afstandtagen i øst og vest som følge af vaskeægte politisk betinget censur i Skandinavien.

Men - lo and behold - zip zero, nada, nichts, intet som helst.

Så er det, man vågner af sin tornerosesøvn og kommer i tanke om, at den slags selvfølgelig kun sker, når en perifer svensk provokunstner kriminaliseres i Sverige for noget, der ellers kan tolkes som regulære racistiske trusler ved at afbilde lynchningen af navngivne sorte medborgere i et 'kunstværk'. Denne kunstner skulle åbenbart favoriseres og heroiseres, ja tilmed udstilles i Folketinget.

Men når den magtfulde højrepolitiske yderfløj tordner og raser mod ytringer, der ikke passer i deres kram, og når censurkrav efterleves og fører til minutiøs destruktion af uønsket journalistisk arbejde, holder man pænt sin kæft.

Det, jeg refererer til, er selvfølgelig artiklen i SAS' rejsemagasin Scandinavian Traveller, hvor den svenske journalist Per Svensson skrev om den yderste højrefløjs fremgang i skandinavisk politik.

Det var den artikel, der fik Fremskrittpartiet i Norge til at gå amok og kræve en undskyldning fra SAS' koncernledelse samt en fjernelse af hele oplaget, og det var den artikel, som Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mødte med samme krav om undskyldning, og som han stemplede med følgende ord: »Det er usagligt, ahistorisk og det vidner om et perverst historiesyn.« (TV2.dk, 7.12.).

Aha. Ligefrem perverst? Lad os lige få det skåret helt ud i pap:

Det er altså forfærdelig censur, når en kunstner får fjernet nogle værker, som mange finder stærkt racistiske i Sverige. Det er derimod ok, at SAS skal undskylde og destruere tusindvis af eksemplarer af et rejsemagasin, fordi det bringer en artikel, der påpeger den indvandrerfjendske højrefløjs idéarv fra 1930'erne?

Det er altså vigtigt og ytringsfrihedsskabende at udstille kriminaliseret svensk 'kunst' i Danmarks Folketing, hvilket rydder spaltekilometer efter spaltekilometer i danske aviser, skønt værkerne bl.a. afbilder navngivne sorte medborgere i galger. Det er derimod ligegyldigt, at en journalistisk artikel, hvis synspunkter forarger Fremskrittpartiet og Dansk Folkeparti, skal undskyldes og destrueres - hvilket stort set ikke omtales i danske dagblade?

Tjah, åbenbart. Men SAS stod vel fast og gav sig ikke en spaltemillimeter, vel? Jojo, SAS parerede ordre og udryddede magasinets julenummer med den famøse artikel. Men hvad var det egentlig, Per Svensson skrev, der var så farligt?

Jo, med udgangspunkt i, at »populistiske partier med en fremmedfjendtlig profil« er blevet 2000-tallets politiske vindere i de nordiske velfærdssamfund, funderer han over, om nogen ville have forestillet sig dette for tyve år siden? I netop disse lande, der ellers har berømmet sig internationalt som »lidt mere demokratiske, lidt mere moralsk højerestående, lidt fredeligere, lidt mere fordomsfri og lidt mere tolerante« end andre lande.

Svensson trækker perspektivet tilbage til 1930'erne og påpeger, at »brune skjorter og hagekors, nazisme, som vi kender fra 1930'erne, aldrig er gået hjem hos brede befolkningsgrupper i de nordiske lande«. Store dele af artiklen er således en eftertænksom historisk refleksion over besættelsestiden og forskellene på de kulturelle og politiske konsekvenser heraf i de forskellige nordiske lande.

Han påpeger, at hvor man i efterkrigstidens Sverige f.eks. reagerede mod erfaringen fra nazisterne ved at stemple historieromantik og patriotisk pomp og pragt som noget farligt og suspekt, reagerede man anderledes over for nationalismen i de lande, der havde været besat eller direkte inddraget i krigen. Her blev de nationale symboler i stedet ofte ladet med positiv energi i frihedskampen.

For mange svenskere er det måske også af denne grund lidt bizart at se en dansker vifte med små papflag i ankomsthallen i Kastrup, eller at bevidne den voldsomme optagethed af »de fremmede« i al dansk politisk debat. Hvorimod det for mange danskere kan forekomme ubegribeligt, at svenskerne er så »politisk korrekte«, og at man f.eks. boykotter Sverigedemokraterna.

Dernæst bemærker han, at det ikke (længere) er kampen mod, at velfærdssamfundet har vokset sig for stort, der tegner profilen i de succesrige ekstreme højrepartier (som vi f.eks. så det i Danmark med Fremskridtspartiet i 1970'erne), men derimod kampen mod indvandringen. Her tilføjer han så, at trods nuancer og forskelle, forvalter disse partier snarere »en idéarv fra 1930'erne end fra 1970'erne«.

Av! Dét må man jo ikke sige. Skrive. På tryk. At tænke sig, at der kunne være en arv fra 1930'erne, der rasler rundt i f.eks. Dansk Folkepartis og Sverigedemokraternas idéhistoriske bagage? Og at ytre dette? STOP PRESSEN! Bortcensurér denne perverse holdning! Bortskaf hele oplaget! Og som sagt, så gjort.

Nu kan man selvsagt være enig eller uenig i Svenssons fremstilling - men det plejer jo ikke at være pointen for en række fortalere for f.eks. Dan Park. Det er derimod sagen, ikke sandt? Altså at det er for galt, at han blev fængslet i Sverige (en kritik, jeg er enig i, selv om jeg er uenig i nødvendigheden, endsige ytringsfrihedsgavnen af at heroisere hans åbenlyst racistiske 'kunst'-lynchning af navngivne sorte medborgere).

Men i lyset af det nationale ramaskrig i Danmark over den svenske censur af Dan Park, ser jeg frem til, at Per Svenssons artikel snarest publiceres på dansk - eller udstilles på store plancher i Folketinget.

Jeg skal hermed opfordre en eller flere danske medier til snarest at offentliggøre en oversat version af den bortcensurerede artikel, gerne i et særtillæg, der følger gratis med en eller flere aviser.

En protest til SAS over at destruere magasinet, bør endvidere formuleres i allerskarpeste vendinger. For at sige fra over for magtfulde politikeres krav om censur. Og for at protestere mod SAS' knæfald for politiske censurkrav. På forhånd tak!

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 19.12.2014Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 84

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 84

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 84

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 88

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 88

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1219-01.php on line 88