Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Gæstfrihed frem for asylhad

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

For få år siden dristede 30 medlemmer af foreningen Bedsteforældre for Asyl sig til at gennemføre en lille protest på Christiansborg. Fra tilhørerpladserne i Folketinget sang de Benny Andersens »Barndommens land« under en direkte tv-transmission af debatten om VK-regeringens 14. stramning af udlændingeloven på ti år.

Reaktionen på den harmløse protest var og er sigende for den isnende kulde, hvormed mange politikere herhjemme møder medmennesker i nød. Dengang og i dag.

For det første blev tv-transmissionen afbrudt. Simpelthen. Det svineri skulle seerne ikke være vidne til. Og nej, 'svineriet' var åbenbart ikke stramningen af udlændingeloven, men derimod det, at nogle mennesker brød ud i sang på Christiansborg. Dernæst gik daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech amok og råbte: »Afbryd mødet, så bliver de straffet, afbryd mødet!« Bagefter beordrede hun: »Be' om at de bliver fjernet, be' om at de bliver fjernet, be' om at de bliver fjernet!«

De syngende bedsteforældre blev derfor tilbageholdt på Christiansborg og siden kørt i politibus til politistationen. En harmløs protest mod en umenneskelig politiks blodige konsekvenser får en minister til at kræve syngende aktivister straffet.

Asylpolikkens konsekvenser for de flygtninge, der lider under dem, skal vi helst ikke høre om, og når nogle forsøger at gøre opfindsomt opmærksom på dem, er forargelsen monumental.

Men imens politikerne gør alt for at forhindre tidens aktuelle flygtninge i at nå frem, heroiseres til gengæld de danskere, der historisk har hjulpet flygtninge i sikkerhed. Dette hykleriske dobbeltbogholderi taler vi ganske vist ikke meget om herhjemme.

Engang hjalp danske fiskere jøder væk fra nazistisk forfølgelse og i sikkerhed i Sverige. Datidens danske menneskesmuglere tog sig godt betalt - men det taler vi ikke om.

Engang afviste mange de jødiske flygtninge fra Nazityskland med racistiske og antisemitiske argumenter, og Danmark sendte flygtende jødiske familier tilbage i armene på deres nazistiske forfølgere. Men det taler vi helst heller ikke om, for danskerne var og er jo 'heltene' ikke sandt?

Vi taler ikke om det danske hykleri, for det ødelægger ligesom stemningen, forstyrrer søvnen og generer selvindbildskheden. Og er der noget, de fleste danske politikere gerne vil holde fast i, er det selvindbildskheden.

Derfor taler vi i stedet meget om dansk overlegenhed. 'Verdens lykkeligste folk'.

Det er os, der skal 'opdrage' fjerne afkroge af verden. Det er os, der skal 'belære' fjerne afkroge af verden. Og til det formål, er det os, der skal føre krig i fjerne afkroge af verden. Vi, de danske. Vi, de gode. Vi, de bedste.

Det er dette hykleri og denne arrogance, der spreder sig som en isnende vind fra dominerende partier, fra hadefulde blogs og propaganda-hjemmesider med titusindvis af læsere hver dag.

Her ser man ikke mennesker og medmennesker i flygtningeskæbnerne, men bare tal og masser. Konforme masser, hvis menneskelighed forsvinder ud af skræmmebillederne. Den enkelte flygtnings individualitet elimineres i en retorik, der forvrænger mennesker på flugt til tilstrømninger og åbne ladeporte.

Det er foragtens politik, og den gennemsyrer større og større dele af lovgivning og retorik.

Muslimerne er så og så ondskabsfulde. Asylansøgerne er så og så bekvemmelige. Romaerne er så og så kriminelle. Dybest set er det samme tidsånd, som kastede Danmark ud i afstumpet nationalistisk arrogance i 1864, der nu igen kaster Danmark ud i afstumpet nationalistisk arrogance i 2014.

Utallige toppolitikere og hærskarer af afstumpede sofadebattører, der spreder sig over blogs og sociale medier, dæmoniserer muslimer i en retorik, der fraskriver dem menneskelighed og individualitet. Majoriteten af vore beslutningstagere er fuldkommen blinde for, at denne retorik udviser klare paralleller til den antisemitiske retorik i tyvernes og tredivernes Nazityskland. Politikerne vil ikke vide det.

Asylansøgere bliver internerede, mistænkeliggjort og forhadt, afskåret fra deres børn, mens vi lukker murene omkring Danmark og Europa. Majoriteten af vore beslutningstagere er fuldkommen blinde for, at vi sender massevis tilbage i armene på den gru og forfølgelse, de er flygtet fra. Medierne nævner det stort set ikke, og politikerne vil ikke vide det.

Den tiltagende foragt for fremmede har også forlængst ramt den måde, politikerne har forarmet vores modtagelse af de flygtninge, der allernådigst kan opholde sig i Danmark.

Politikerne har gjort det mere og mere umuligt for medarbejdere på asylcentrene at give forfulgte mennesker en værdig modtagelse og anstændig dagligdag. Ofte er flygtninge stærkt traumatiserede, lider af stress, angst, smerter og en vifte af psykiske problemer, men skal klare sig for småpenge. De mest basale hverdagsting kan være umulige at anskaffe, og mange lever reelt i en ussel og fortvivlende fattigdom her i verdens rigeste land hos 'verdens lykkeligste folk'.

Hjerteløsheden er på stormende fremmarch i partier, der dræner samfundet for basal medmenneskelighed.

Lad os derfor i dag huske og glæde os over, at der stadig er borgere, som orker, kan og vil rumme medmennesker på flugt fra krig og gru. Det er i jeres åbne hjerter, at dét, der gør et samfund til et samfund, og mennesker til medmennesker, spirer og gror. I lokale initiativer som f.eks. Gæstfrie i Halsnæs, der vokser udover sig selv, udover lokalområdet og bliver en begyndende bevægelse, der åbner sig for forfulgte og med kraft og hjerte siger fra over for kuldegysende politisk kynisme.

I er udtryk for den medmenneskelighed, der er kernen i al kultur, og som når den visner i toppen, må vandes ved roden.

Og det er det, der sker i dag. Medmenneskeligheden visner i toppen af samfundet, og derfor må humanismen genplantes ved roden som det hjerte, der tør sige lige så klart ja til mangfoldigheden og medmenneskeligheden, som det siger skarpt og utvetydigt fra over for politisk kynisme og arrogance.

Tak for ordet - men først og fremmet tak for jer.

Rune Engelbreth Larsen
Tale til demonstrationen »Stop asylstramninger«, Nytorv i København, 1.11.2014Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 92

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 92

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 92

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 96

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 96

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/1102-01.php on line 96