Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Thorning er en trussel mod ledige - og socialdemokrater

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har ikke tænkt sig at løfte en finger for at hjælpe de titusinder, der allerede er røget ud af dagpengesystemet - eller er på vej til det.

Men hun vil gerne rose sig selv og regeringen for at håndtere dagpengetabet så nænsomt: »Vi har sikret, at der er en meget mildere overgang, og at der rent faktisk er en forsørgelse til dem, der falder ud. Lige nu er det 40.000, og vi har sikret, at de 40.000 har en forsørgelse.« (Politiken, 19.8.2014).

Det er vel nok flot. Eller er det?

Ikke alene er tallet underdrevet (allerede i maj 2014 var det 41.028, der havde mistet dagpengeretten, og mange flere er på vej), men hvad langt værre er: det er den samme omgang forvrøvlede sludder, vi er så vant til fra den moderne socialdemokratiske spinkultur - eller for at sige det, som det er: vælgerbedrag.

Der er bestemt ikke »sikret« forsørgelse til alle, hvis man med »forsørgelse« mener, at enhver, der mister dagpenge, er garanteret en anstændig offentlig ydelse i tilfælde af fortsat ledighed.

Sagen er for det første at, kun 20,1 procent har fået lønarbejde (hvilket selvfølgelig ikke betyder, at der er et tilsvarende antal færre ledige, for de fleste jobs roterer blot, så andre ryger ud i ledighed).

Men for det andet er 15,2 procent havnet på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som nedtrappes og forsvinder allerede i 2016, og atter andre har kun fået et pusterum for de fulde forringelser af den gensidige forsørgerpligt, der endnu kun gælder med halv virkning, men hamrer helt igennem fra 2015.

Dertil kommer de 11,6 procent, som SLET ikke får nogen ydelse længere (jf. Styrelsen for Arbejdsmarked).

Summa summarum: Titusinder ryger ud af dagpengesystemet, tusinder mister al offentlig forsørgelse, og andre tusinder risikerer flere forringelser, når de er helt indfaset i 2015 og 2016. Det er altså den socialpolitiske 'mildhed', som Thorning-Schmidt roser sig af.

Virkeligheden er med andre ord, at der er lagt et voldsomt pres på mange ledige familier, som af økonomiske grunde kan blive tvunget til at gå fra hinanden og sælge hus og hjem, fordi Thorning-Schmidt har sat turbo på velfærdssystems deroute.

Og som en særlig udspekuleret politiker-finte: Hvis du også falder ud af kontanthjælpssystemet, så tæller du såmænd slet ikke som ledig længere. Abracadabra: ledighedstallene falder med andre ord også, når ledige bare ryger helt ud af systemet - men ikke får et job ...

AK-Samvirke forudser, at der alene i år ryger yderligere 17.000 ud af dagpengesystemet. Der er altså tale om mange, mange flere tusind end forventet, dengang dagpengereformen blev vedtaget - hvilket i sig selv burde være den oplagte grund til at gribe ind politisk.

Men det vil statsministeren ikke. Hun vil hellere bilde vælgerne ind, at de ledige ligefrem kan takke regeringen for dens mildhed: »Der er ingen tvivl om, at de her 40.000 [ledige, der er faldt ud af dagpengesystemet] står i en lang bedre situation, end hvis vi ikke havde været her. Hvis landet fortsat var styret af Venstre og Dansk Folkeparti, havde de fået ingenting.«

Hvilken trøst? Naturligvis er det utvivlsomt korrekt, at Venstre helst vil piske de ledige endnu hårdere end Thorning-Schmidt, men hvad Thorning-Schmidt ikke vil eller tør se i øjnene, er, at hun selv er den væsentligste årsag til, at en kommende blå regering meget mere gnidningsfrit kan forringe de lediges vilkår yderligere.

For med Thorning-Schmidt i spidsen har Socialdemokratiet definitivt mistet enhver socialpolitisk troværdighed, og derfor kommer partiet heller aldrig til at udgøre nogen troværdig og offensiv socialpolitisk opposition - hvis (eller rettere: når) en blå regering vil forringe forholdene yderligere.

Havde Socialdemokratiet derimod haft en leder, der kæmpede med næb og klør for de lediges vilkår og velfærdssamfundets bevarelse, ville partiet stå i en stærk alliance med hele fagbevægelsen og hundredtusindvis af ledige.

Men Thorning-Schmidt har sprængt denne alliance i atomer og har således også gjort et fremtidigt socialdemokratisk forsvar for lediges vilkår til en syg vittighed, som de færreste ledige vil kunne tage alvorligt.

De ledige (og de lønmodtagere, der har set i øjnene, at de selvfølgelig har samme interesse i et velfærdssamfund med et reelt socialt sikkerhedsnet) må finde andre politiske græsgange, og Socialdemokratiet risikerer at fortsætte den lange stribe af historiske valgkatastrofer, som Thorning-Schmidt allerede har leveret syv gange i streg i forvejen.

Men Thorning-Schmidt synes åbenbart, at de ledige skal være taknemmelige. Taknemmelige for en virkelighed, hvor de dårligst stillede risikerer pligtmedicinering, ydmygende tvangsaktivering og løntrykkerjob uden løn - for slet ikke at tale om myndighedernes klamme dyneløfteri og forhør, der skrider langt ind i privatlivets kærlighedsliv og soveværelsets seksualvaner.

Hvornår kommer det intense journalistiske interview, der trækker Thorning-Schmidt, Corydon eller Vestager gennem hele denne kafkaske og orwellske virkelighed?

En virkelighed, hvor regulære totalitære træk er trukket ned over hovedet på de ringest stillede medborgere. Og hvor den ansvarlige statsminister kalder roser sig af sin 'mildhed'.

Den bizarre ironi er så, at netop denne politiske kurs, der har gjort det til en stadig mere udsigtsløs nedtur at være ledig, er den samme politiske kurs, der har gjort det til en stadig mere udsigtsløs nedtur at være socialdemokrat.

Nej, det er såmænd slet ikke Lars Løkke eller Kristian Thulesen Dahl, der udgør de største trusler mod Socialdemokratiets fremtid - det er Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 26.8.2014