Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Dansk natur, en ørkenvandring?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Alene i 2013 blev der dræbt over 20.000 elefanter. Mejet ned med dét ene formål, at score kassevis af penge på at sælge elfenben.

Tænk hvis denne afstumpede handel ender med, at vi lever i en verden uden elefanter? Eller uden mange af de øvrige arter, der er endnu mere truet af menneskets misgerninger?

Mon ikke flertallet tænker, at en sådan udsigt er tragisk og forbundet med et stort tab, selv om de slet ikke er berørt direkte og personligt?

Hvorfor? Medfølelse på tværs af arter eller basal begejstring for de myriader af former, som livet har antaget på den blå klode? Hvem ved.

Men vild natur begejstrer. Derfor sidder hundredtusinder klistret til de naturprogrammer, som DR køber fra BBC, eller som kan ses på udenlandske tv-kanaler. Derfor elsker politikere at klippe snor over til en nationalpark, plante nye træer og holde bordtaler om naturen. Og derfor kunne man for nylig læse Jyllands-Postens lederskribent glæde sig: »Der er et yndigt land. Naturen binder danskerne sammen. Med Unescos anerkendelse af Vadehavet og Stevns Klint som værende så unikke, at de fortjener en plads på FN's liste over enestående verdensarv, har den danske natur fået et løft.«

Smukt, ikke? Problemet er bare, at selv om det er helt rigtig set, at naturen for så vidt kan binde os sammen, er det helt forkert, at den har fået et »løft«.

Ligesom så meget andet vrøvl, vi fyldes med om den danske naturs tilstand.

F.eks. er nationalparkerne jo slet ikke de naturreservater, mange tror, men derimod et sammensurium af landbrug, veje og byer, hvor der ikke ofres en krone ekstra på at gøre noget for den natur, de rummer. Uanset hvor højstemt vi bruger ordet »nationalpark«, løftes naturen hverken af ord eller skilte, og uanset hvor mange klinter, der udpeges som »verdensarv«, er der ikke én dyreart mere, der overlever af den grund.

Det er mest pynt. Ligesom de mange nye træer, der er plantet de seneste årtier. Det ser pænt og grønt ud på kortet, men realiteten er, at skovnaturen forringes og skovarter forsvinder i dramatisk grad, for vi går samtidig motorsavsgrassat og fælder løs i de gamle skove, der ellers i modsætning til de nye træer netop rummer de truede skovarter.

Virkeligheden er desværre, at det står ringere til i den danske natur end nogen sinde før i historien.

Danmark kan blive nok så grøn med endeløse rækker af nyplantede træer og græsplæner i én ensformig uendelighed, men det er en grøn ørken, for meget andet liv kommer der ikke, når vi samtidig forsømmer og belaster de få artsrige naturområder vi har tilbage.

Mange har nok selv fornemmet det. Ofte kan man gå flere kilometer i naturen en sommerdag uden at se en eneste sommerfugl, eller måske bare få glimtet af 1-2 arter. For få årtier siden vrimlede det med sommerfugle mange steder, men hele 14 sommerfuglearter er forsvundet på bare et halvt århundrede, og flere af de tilbageværende arter er på samme kurs.

Vildsvin, der lever frit i Europa, kommer til Danmark fra syd, men de bliver såmænd skudt på stedet, selv om de er ualmindelig gavnlige for naturen. Ikke som følge af krybskytteri, men pga. statslig bortskydningspligt blev over 300 mejet ned i naturen sidste år.

Af Danmarks godt 32.000 forskellige dyre-, plante- og svampearter er mere end en fjerdedel af samtlige undersøgte arter i dag truet. Mere end en fjerdedel.

Hvornår mon alle naturorganisationer opdager, at der skal tales med meget store bogstaver i kampagner og protester til politikerne, hvis udviklingen skal vendes?

Forudsætningen for, at kritikken vokser og bærer frugt, er trods alt, at flertallet bliver bekendt med helhedsbilledet af, hvor markant dansk natur forarmes. Det kræver klare og stærke modbilleder til nationalparkernes, verdensarvens og skovrejsningens parfumerede PR. Og det kræver en forøget begejstring for dét, der trods alt er tilbage, og visioner om, hvor godt og artsrigt det faktisk kunne blive.

Jeg tror, at langt de fleste foretrækker en sommerfuglerig og varieret dansk natur frem for ensartede grønne kulisser, hvor livet efterhånden reduceres til et fåtal af arter. For selv om sommerfugle ikke betyder det fjerneste for nationaløkonomien, og selv om deres eksistens på ingen måde berører os privatøkonomisk, rører de jo alligevel de allerfleste af os en hel del.

Og har vi ikke et medansvar for de andre arter på vores fælles planet? En planet, der rummer noget fuldkommen usædvanligt og fantastisk i universet - liv.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 26.6.2014Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 80

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 80

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 80

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 84

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 84

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0626-01.php on line 84