Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Thorning kan kun vinde på FRAvalg af Løkke

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Der må virkelig være en markant modvilje mod Kristian Jensen blandt mange toppolitikere i Venstre, eller også er de politiske fløje og deraf betingede magtambitioner i partiet langt mere splittende, end vi har anet før de seneste par uger.

For i modsat fald havde Støjberg, Pind, Hjort & Co. selvfølgelig for længst set i øjnene, at Lars Løkke Rasmussen som fortsat partileder og statsministerkandidat kun er den største valggave, Venstre overhovedet kan forære en ellers chanceløs Helle Thorning-Schmidt.

Ganske vist er det da korrekt, at Venstre frit kan disponere over, om partiet vil forære eller ikke forære for 150.000 kr. boxershorts til Lars Løkke Rasmussen, og selvfølgelig KAN man være en udmærket politiker, selv om vedkommende er ualmindelig begejstret for luksusrejser og for at tage sig betalt for alverdens ting - og selv om privatøkonomien sejler. Og så videre.

Men man skal godt nok være meget, meget virkelighedsfraværende, hvis man som erfaren politiker kan bilde sig ind, at Venstre kan imødese andet end yderligere katastrofer med Løkke Rasmussen i spidsen. Der er trods alt mere pressekød på Løkkes bilagsager, end der var på den 'sag', der martrede Lene Espersen og fældede hende som partileder for De Konservative - et forløb, partiet endnu ikke har rejst sig efter.

Hvis Løkke overlever på et større eller mindre hovedbestyrelsesflertal i en periode eller sågar helt frem til valget, vil selv hvert et lillebitte bilag, hver en lillebitte fortalelse og hvert et lillebitte internt kritisk pip holde gryden i kog og skabe overskrifter, der cementerer Venstres krise.

Dét er Thorning-Schmidts enestående chance. Pludselig kan hun vinde det kommende folketingsvalg med en totalt skandaliseret Løkke i front som oppositionens statsministerkandidat.

Og det er ikke bare hendes største chance, men også hendes eneste chance efter at have solgt ud og ud af Socialdemokratiets politiske sjæl, der under hendes partiformandskab har sendt socialdemokrater på vedvarende vælgerflugt til samtlige valg.

For hvis Socialdemokratiet alligevel ikke udgør det afgørende og åbenlyse alternativ til VK-regeringen, som man havde troet og håbet før regeringsskiftet i 2011, flygter mange S-vælgere selvfølgelig til Enhedslisten, hvor solidaritet fortsat betyder noget af gavn og ikke blot af navn, eller også til Dansk Folkeparti - hvis store politiske bluffnummer som 'socialt velfærds-parti', Thorning-Schmidt aldrig får troværdighed nok til at kunne afklæde.

Denne kritik har jeg rejst før, og det er faldet tidligere landsformand for Europabevægelsen og medlem af Socialdemokratitet Erik Boel for brystet. I et nyligt indlæg kritiserer han mig for at fremhæve Socialemokratiets valgnederlag til Europaparlamentsvalget og gør det i stedet til en beundringsværdig bedrift:

»Det er korrekt, at S mistede et mandat. Men S-resultatet skal ses i lyset af, at vælgerne typisk straffer den til enhver tid siddende regering ved valg til Europaparlamentet. Sidst Socialdemokraterne var i regering, fik vi ved valgene til Europaparlamentet i 1994 og 1999 15,8 og 16,5 pct. - i søndags nåede vi op på 19,1 pct. Og det på trods af, at S's tilslutning generelt i de senere år har ligget væsentlig under opbakningen i 1990'erne. Glem heller ikke, at Socialdemokraterne holdt skinnet på næsen ved Kommunalvalget i efteråret.« (Politiken.dk, 30.5.2014).

Den gamle afledningsmanøvre om, at »skinnet på næsen« er flot, og at tidligere valgnederlag gør nye valgnederlag til noget godt?

Sådan kan man jo spinne sig ud af Thorning-Schmidts syv valgnederlag i træk, men problemet er, at det naturligvis ikke holder en meter.

Hvad Boel behændigt glemmer, er, at nej-bevægelserne stod langt stærkere i 1990'erne end i dag, hvilket selvsagt spiller ind for datidens dårlige S-valg til Europaparlamentsvalgene (Junibevægelsen og Folkebevægelsen fik hhv. 25,5% og 23,4% af stemmerne ved Europaparlamentsvalgene i 1994 og 1999).

En lignende udfordring fra centrum-venstre har Thorning-Schmidt slet ikke haft ved Europaparlamentsvalget i 2014.

Men væsentligst: hvad Boel springer let og uelegant over, er, at Thorning har tabt og tabt og tabt både før og efter sin tid som statsminister, og at hun vedvarende har sendt Socialdemokratiets styrke i Folketinget ned på en tilslutning, der ikke er set lavere i et ÅRHUNDREDE.

Boel er imidlertid sikker på, at Socialdemokratiet kan vinde næste valg - og får lige indskudt i en bisætning, at Løkke jo har været partiet »en god mand«.

Ja, dét har han været i så stigende grad, at det er Løkke og Løkke alene, der kan vinde valget for Socialdemokratiet, hvis det blev udskrevet i dag.

Der er jo en altafgørende og meget sigende forskel på, hvorfor socialdemokrater skuffes over Socialdemokratiet, og hvorfor Venstre-vælgere skuffes over Venstre. Når Venstre-vælgere flygter fra Venstre, skyldes det frustration og resignation over Løkkes PERSON, men når socialdemokrater flygter fra Socialdemokratiet, skyldes det frustration og resignation over Thorning-Schmidts POLITIK.

Thorning-Schmidt kan ikke slå Venstre og Dansk Folkeparti, men hun kan slå Løkke. Hun kan ikke vinde et folketingsvalg på en begejstrende politisk tilslutning. Hun kan næppe overhovedet vinde et VALG, men hun kan vinde på FRAvalg.

Fravalget af dét, der er endnu mere sølle og endnu mere underminerende for den sidste dråbe af politikerværdighed end hendes egne løftebrud og ulighedsfremmende politik - og frem for alt endnu mere genstand for pressens kanoner: FRAvalget af Løkke.

Det er uendeligt nedslående for Socialdemokratiet, at det ikke er en selvstændig politisk indsats, men en historisk skandaliseret og medieudhængt Løkke, der skal til, før man kan komme i front i meningsmålingerne for første gang siden valget for næsten tre år siden.

Det kan derfor meget vel blive Venstre, der bestemmer, om Socialdemokratiet skal vinde næste valg eller ej - Socialdemokratiet bliver det ikke.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 3.6.2014