Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Dødsensfarligt svineri?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Forestil dig en bakterie, der kan medføre bylder på størrelse med bordtennisbolde og betændelsestilstande i knogler og hjerteklapper.

Forestil dig, at smitteudviklingen er eksplosiv. At 16 procent af en særlig virksomhedstype er inficeret i 2010, og at 80 procent allerede er inficeret i 2013. At antallet af smittede personer er 14 i 2007, 40 i 2009, 233 i 2012 og 648 i 2013. At der er nul dødsfald i 2011, ét dødsfald i 2012 og to dødsfald i 2013.

Forestil dig, at en overlæge og universitetsprofessor i klinisk mikrobiologi kalder det »stærkt bekymrende« for folkesundheden, at »smittespredningen er så voldsom«.

Forestil dig, at du risikerer at blive smittet med denne farlige bakterie, hvis du besøger en specifik virksomhed, men at staten hemmeligholder navn og adresse og forbyder enhver at oplyse, hvor smittetruslen findes.

Forestil dig, at dine børn risikerer at blive smittet under en af de almindelige skoleudflugter, der jævnligt arrangeres til sådanne virksomheder, uden at du ved besked, fordi de ansvarlige myndigheder giver grønt lys for besøgene.

Forestil dig, at journalister bliver retsforfulgt og dømt, hvis de orienterer offentligheden om, hvor smittefaren er.

Og forestil dig, at dødstallene hemmeligholdes i månedsvis.

Nej, det ville aldrig ske i Danmark vel? Her vejer sundhed og offentlighed selvfølgelig tungere end inficerede virksomheders anonymitet.

Tro om igen. Det sker i Danmark.

Men mon ikke politikere og medier så står i kø for at protestere over, at ytringsfriheden bliver tilsidesat i så alvorlig en sag? Mon ikke ministre kritiseres, hvis ikke ligefrem fyres, for hemmelighedskræmmeri og bagatellisering af en smittefare, der er »stærkt bekymrende« for folkesundheden? Og mon ikke de journalister, der trodser forbud og kriminalisering, hædres, for her vejer åbenhed og ytringsfrihed selvfølgelig tungere end hensynet til inficerede virksomheder, ikke sandt?

Tro om igen. Ikke i Danmark.

Der er tale om den multiresistente bakterie MRSACC398, som skyldes et voldsomt overforbrug af antibiotika i den konventionelle svindindustri, hvor svinene konstant risikerer at blive syge under de unaturlige forhold. Og bakterien kan ikke længere kun smitte fra svin til svin eller fra svin til menneske, men nu også direkte fra menneske til menneske.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal landmanden derfor minde besøgende om, at vi skal bruge gummistøvler, der kan rengøres og desinficeres, eller engangsstøvleovertræk, der efterlades efter brug. Vi skal iføre os overtrækstøj, der efterfølgende vaskes ved mindst 60 grader, og vi skal sørge for grundig håndvask efter et besøg. Endvidere skal vi desinficere udstyr, der har været i kontakt med svin, gødning eller andet, hvis det skal bruges i en anden svinestald.

Dertil er det kommet - blot for at besøge en dansk svinestald.

Men følges retningslinjerne til punkt og prikke - og er de overhovedet tilstrækkelige?

Overlæge ved Odense universitetshospital og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørgen Kolmos advarer stærkt mod smitteudviklingen: »Håndvask og tøjskifte gør vi allerede - det har tydeligvis ikke virket, så det er ikke nok.« (Ingeniøren, 13.5.2014).

Han fastslår, at vi endnu kun har set »toppen af isbjerget«, men alligevel kan ingen altså få oplyst, om en svinestald, der f.eks. skal besøges af en skoleklasse, er inficeret eller ej.

Er der virkelig ingen journalister, der har afdækket og udfordret problemet?

Jo. Kjeld Hansen og Nils Mulvad - men de er netop blevet idømt dagbøder for i 2010 at have offentliggjort navne på inficerede svinestalde. Byretten i Aarhus vurderede, at der var tale om personfølsomme oplysninger, til trods for at sagens substans er af en helt anden og langt mere dramatisk karakter end påskuddet for at retsforfølge journalisterne.

Ikke blot i lyset af vores ellers højtbesungne ytringsfrihed, der plejer at have forrang for alt, men vel især i en sag om smittefare af »stærkt bekymrende« karakter for folkesundheden?

Næsten samtlige svinestalde er nu inficeret, og der er sket en tredobling af smittede på blot ét år, fra 233 personer i 2012 til 648 i 2013. Sundhedsstyrelsens tiltag virker altså åbenlyst IKKE, men regeringen sover, og skolebørn sendes fortsat uvidende ud til smittede svin.

Og der er allerede lig på bordet - det fjerde dødsfald er netop offentliggjort i maj 2014.

Det rejser flere spørgsmål: Hvor mange har hørt om de omfattende foranstaltninger, der kræves, når skoleklasser og andre besøger en svinestald, og hvor rimeligt er det overhovedet fortsat at tillade besøgene og hemmeligholde smittekilderne?

Og frem for alt: Hvorfor gennemtvinges der ikke omgående en markant indskrænkning af industrilandbrugets massive antibiotikaforbrug?

Svarene blafrer i spin-vinden. I stedet for at protestere mod smittetruslen og nedbringe det ekstreme antibiotikaforbrug, kriminaliseres journalisterne, som bare har gjort deres job.

Svineri - politisk svineri.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 29.5.2014