Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danmarks sorte slavehandlerhistorie

Boganmeldelse af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Kåre Lauring: Slaverne dansede og holdt sig lystige. En fortælling om den danske slavehandel. Gyldendal, 368 sider. 299,95 kroner. Anmeldt i Politiken: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

12,5 millioner slaver blev transporteret over Atlanten fra 1400-tallet til 1800-tallet, og ca. 2 millioner døde undervejs - dødsårsagerne var alt fra dysenteri, skørbug og dehydrering til mishandling, sindssyge og selvmord. Mindre kendt er det, at de farlige slavesejladser også tog livet af en kvart million sømænd.

Dertil kommer, at et ukendt antal slaver allerede døde under tilfangetagelsen og transporten gennem Afrika og ud til de ventende slavskibe - og de millioner, der nåede frem til deres destination i live, ventede der i reglen en fortvivlende brutal tilværelse.

Kåre Lauring har med sit værk om den danske slavehandels historie leveret en væsentlig brik til den almene historieskrivning og populære formidling herhjemme. Slaverne dansede og holdt sig lystige, lyder titlen, der illustrerer den grænseløse afstand mellem slavehandlens rystende rædsler og den forbløffende selvfølge, hvormed almindelige danskere med omsorgsfulde privatliv helt ubesværet deltog i en af verdenshistoriens blodigste misgerninger.

Og det internationale perspektiv, som bogen også rummer, gør afgjort ikke Danmark til nogen humanistisk duks.

Dødeligheden var f.eks. særlig høj på de danske slaveskibe - næsten en femtedel af alle slaverne mistede livet allerede under transporten i perioden 1690-1790. Og selv om Danmark var det første land til (formelt) at forbyde slavehandlen fra 1803, skete det først efter en tiårig overgangsperiode, så de vestindiske plantageejere kunne nå at skaffe tusindvis af ekstra slaver.

Forbudet var ikke uafhængigt af den humanistiske tidsånd, der fulgte med oplysningstiden, men sandheden er også, at slavehandlen i realiteten var en elendig forretning, som det kunne betale sig at indstille.

Spørgsmålet, som flere og flere derfor har stillet sig selv, er naturligvis, hvorfor i alverden en økonomisk fiasko fortsatte generation efter generation.

Håbene om store fortjenester har bidraget til det oprindelige momentum, men måske er slavehandlen med tiden også blevet en institution med et så veletableret netværk af gensidigt afhængige aktører fra afrikanske slavehandlere og europæiske redere til vestindiske og amerikanske plantageejere, at en afvikling forekom utænkelig?

Og at systemer kan opretholdes i årevis trods en håbløs økonomi, er trods alt heller ikke ukendt i dag, hvilket det moderne industrilandbrug er et eksempel på (uden sammenligning med slavehandlen i øvrigt, naturligvis).

Landbruget er håbløst forgældet for hundreder af milliarder og hviler tilmed på statslige frynsegoder og generøse milliardtilskud fra EU, der får det reelle kollaps til at fortone sig bag de involverede aktører facade af 'nødvendighed'.

Slavehandlens opretholdelse hvilede på et kompleks af institutioner og illusioner, holdt oppe af de europæiske staters indbyrdes konkurrence om markedsandele og magt, men også af et menneskesyn, hvis idéhistoriske og teologiske udspring og brydninger bogen desværre stort set forbigår.

Man savner en sådan perspektivering, der reflekterer over det væsentlige faktum, at forskellige kulturer til forskellige tider har behandlet slaver forskelligt, hvilket jo rejser flere relevante spørgsmål til den særligt ekstreme dehumanisering og gruopvækkende mishandling af millioner af afrikanere gennem århundreders europæisk og arabisk slavehandel.

Det ændrer dog ikke på, at Kåre Lauring belyser slavehandlen og dens umiddelbare historiske forhold og omstændigheder med imponerende grundighed og detaljerigdom.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 1.5.2014Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 76

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 76

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 76

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 80

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 80

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0501-02.php on line 80