Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Bliver Mette Frederiksen en ny Thorning-Schmidt?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Efter at have bladret forbi en snes helsides reklamer og en indholdsfortegnelse i Børsens indlagte magasin 'Pleasure' når man frem til et interview med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, der igen køres i stilling som den næste formand for Socialdemokratiet.

Det anstrenger hun sig da heller ikke så meget for at dementere - så hvordan Ritzau kan skrive, at Frederiksen »roser« statsminister Helle Thorning-Schmidt er en gåde.

Hendes vurdering af den endnu-fungerende-statsministers indsats ligger vist snarere på et meget afmålt sted: »Jeg synes, helle Thorning gør et kæmpestort stykke arbejde.« (Børsen Pleasure, 24.4.2014).

Altså ikke et »fremragende« eller et »godt« stykke arbejde, blot »et kæmpestort stykke arbejde«.

Men der er mere indpakket brænde til Thorning-Schmidts bål: »Når man ligger, hvor Socialdemokratiet gør lige nu, så kan man jo grundlæggende gå to veje. enten kan man tænke: det er os, der har ret, og danskerne, der tager fejl, eller også kan man gøre sig selv den umage at tænke: det kunne være, det var danskere, der har ret, og at vi derfor er forpligtet til at overveje situationen og selvfølgelig også se, om der var noget, vi kunne gøre bedre og klogere. Jeg har en meget, meget udstrakt tillid til danskerne - også i deres vurdering af Socialdemokratiet.«

For det første stiller Frederiksen sig på »danskernes« side, hvilket jo underforstår, at dér står den nuværende partiledelse ikke. For det andet fremgår det, at den, der ikke står på »danskernes« side, tager fejl, for Frederiksen har nemlig »meget, meget udstrakt tillid til danskerne«.

Udover det slet skjulte kodesprog for 'vi-skal-da-vist-snart-have-ny-partileder-og-gæt-hvem', er der dog også grund til at fæste sig ved brugen af »danskerne« i retorisk forstand.

Der er altid grund til at være på vagt over for en politiker, der skal afstive sin position med en selvfølgelig tilslutning til, hvad »danskerne« mener. Der er i denne sammenhæng tale om en helt meningsløs politisk kategori, eftersom »danskerne« ikke er en enhed, der kan mene dit eller dat om noget som helst, for ligesom alle andre befolkninger består Danmarks befolkning af individer, der naturligvis mener alt muligt forskelligt.

Derfor er det en politisk vrøvlekategori, hun gør brug af - og når politikere vrøvler og taler om kalorietomme stemninger og slagord frem for om politiske konkreter, skyldes det i reglen, at de ikke vil tale substans.

Men journalisten fra Børsen Pleasure synes ikke, at det er relevant at gå kritisk til ministeren i sit frokostinterview.

Det opleves således ikke som påfaldende, at en socialdemokratisk topminister ikke betragter de sociale organisationer som naturlige allierede, men derimod som sine »modstandere«.

Der bliver heller ikke sat spørgsmålstegn ved Frederiksens hjertelige forståelse for de ledige, der har det hårdt: »Når man er derude i dén del af Danmark, hvor produktionsarbejdspladserne lukker ned, og hvor man måske selv har mistet sit arbejde, hvor dagpengereformen har nogle klare konsekvenser i menneskers liv, så er det ikke mærkeligt, at livet er sværere og ser sværere ud.«

Nej, og det er vel især ikke så mærkeligt, når dagpengeperioden er barberet ned til halvdelen, og kontanthjælpen forringet - men hvem var det lige, der gennemførte dét? Det var jo din egen regering.

Det bliver der ikke spurgt ind til.

Heller ikke Frederiksens selvforståelse som en minister, der sætter borgeren før systemet, får et par kritiske spørgsmål med på vejen. Det kunne ellers have været interessant at høre, hvordan dét harmonerer med en beskæftigelsespolitisk indsats, der bygger på adfærdskontrol helt ned i seksuallivets detaljer, og som f.eks. finder det i orden at tvinge ledige til at være hundelorteopsamlere?

Denne devaluering af velfærdssamfundet har beskæftigelsesministeren et afgørende medansvar for gennem hele sin ministertid.

At det alligevel er udbredt i store dele af det socialdemokratiske bagland at se hende som et socialt alternativ til Thorning-Schmidt, må skyldes, at man har fravalgt de ledige som del af det socialdemokratiske vælgergrundlag.

Eller også ser man bort fra, at det er Frederiksen, der har svinget den socialpolitiske pisk i hele regeringens levetid og ofte udtrykt et meget nedsættende syn på ledige - det hele kan ikke bare tørres af på Thorning-Schmidt og Corydon.

Derfor er jeg bange for, at Socialdemokraterne ikke så meget skal se en ny formand i Mette Frederiksen som en ny Helle Thorning-Schmidt.

Partiets lokomotiv får måske en ny gang lak, men alt tyder på, at togskinnerne bliver liggende, hvor de er.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 24.4.2014