Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Er Joachim B. Olsen både doven og dum?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Danskerne er dovne, der er masser af jobs, og social dumpning er de lediges egen skyld, for de gider ikke tage jobs til 120 kr. i timen, påstår Liberal Alliances Joachim B. Olsen i 'Debatten' (DR2, 10.4.2014).

Man må spørge sig selv, om Joachim B. Olsen er for doven eller for dum til at sætte sig sagligt og nuanceret ind i tingene?

Den danske befolkning har en af verdens højeste beskæftigelsesfrekvenser (det vil sige den andel af den arbejdsdygtige del af befolkningen, der er i beskæftigelse). Ifølge OECD var Danmarks beskæftigelsesfrekvens i 2012 den fjerdehøjeste i EU (72,6 procent). Faktisk ligger vi 7,5 procent højere end EU-gennemsnittet, og er kun overgået af Holland (75,1), Sverige (73,8) og Tyskland (72,8). Og omregnet til fuldtidsstillinger, ryger Holland endog længere ned på listen og Danmark yderligere op.

Blandt OECD's 34 medlemslande opnår Danmark den syvendehøjeste beskæftigelsesfrekvens - til sammenligning er beskæftigelsesfrekvensen f.eks. markant lavere i USA (67,1), Frankrig (63,9) og Irland (58,8).

Tankevækkende er det, at USA ligger betydeligt lavere end Danmark i betragtning af, at det amerikanske socialsystem er langt ringere og dermed tættere på Joachim B. Olsens feberdrømme.

Endvidere har arbejdstiden været stigende i en årrække i Danmark, kun med et fald omkring finanskrisen, der atter er vendt, og især tidspresset på familier med to indkomster er vokset. Dertil kommer, at transporttiden til og fra arbejde er stigende - så vi knokler generelt mere og mere og mere. Og jo mere tid, arbejdet lægger beslag på, desto mindre fritid er der til overs, og jo mindre fritid desto mindre frihed.

Men det er selvfølgelig langtfra første gang, at Joachim B. Olsens ekspederer sit virkelighedsfjerne billede af de sociale vilkår i Danmark og konsekvenserne for samfundet som helhed. Helt i tråd med hans tilbagevendende myte om danskernes dovenskab påstod han f.eks. i 2011:

»Når man hører folk snakke om problemer, så lyder svaret ofte: Jamen, hvad siger kommunen? Det er blevet et reflekssvar. Det har faktisk været med til at gøre os egoistiske. Sådan var det ikke for 50 år siden. Dengang var man afhængig af frivillige fællesskaber, men de er ved at dø ud, og jeg tror ikke, vi har fået et bedre samfund, i og med at staten har overtaget den funktion.« (Information, 12.3.2011).

Er det korrekt, at »frivillige fællesskaber« er ved at »dø ud« på grund af velfærdssamfundet? Nej, det er noget værre vrøvl. Igen.

1,8 millioner danskere arbejder samlet set i 350 millioner timer om året i frivilligt socialt arbejde (Socialministeriets Frivillighedsrapport, 2012). Det er godt over fem ugers arbejde à 37 timer. PR. PERSON. Frivilligt. Gratis.

Er danskerne dovne? Nej.

Om Joachim B. Olsen selv er for dum, for doven eller blot for propagandistisk dreven til at se danske lønmodtageres og lediges forhold i et sagligt perspektiv, er det eneste relevante spørgsmål af interesse i denne sammenhæng.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 11.4.2014Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 68

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 68

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 68

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 72

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 72

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2014/0411-01.php on line 72