Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Mette Frederiksens utroværdige valgtale

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Mette Frederiksens utroværdige valgtale Socialdemokratiet har været i gang med én lang og smertefuld implosion, lige siden Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten - og efter at hun rykkede ind i Statsministeriet er det kun blevet værre.

Mere og mere tyder på, at der efterhånden kun er én udvej tilbage, før Titanic hamrer ind i isbjerget til det kommende folketingsvalg, og det er at komme af med hende igen i så god tid før valget som muligt.

Den mest smertefri metode er naturligvis, at hun selv stikker af til en international toppost. Jo før, desto bedre.

Mette Frederiksen har allerede i flere år inkarneret mange resignerende socialdemokraters håb om en ny partileder, der kan bringe det klassiske socialdemokrati tilbage. Det er ikke noget realistisk håb, al den stund, at hun selv har stået på broen for at gennemføre massive sociale nedskæringer med en udtalt kynisme, som de færreste havde troet det muligt for blot et tiår siden.

Men med Thorning-Schmidts tiltagende krise og rygterne om en snarlig flugt til udlandet, er Frederiksen selvfølgelig ved at køre sig selv (endnu mere) i stilling.

Det handler næppe alene om at glide ubesværet ind i Statsministeriet, når/hvis Thorning-Schmidt kaster sig ud i en redningsflåde og forlader skuden i utide, men også om at italesætte Socialdemokratiet classic for at lokke tabte socialdemokrater tilbage inden valget.

I Frederiksens seneste kronik kan vi således læse om, hvordan alt det horrible, som de arbejdsløse udsættes for i dag, i virkeligheden bare skyldes Venstre og De Konservative.

Ganske vist forlod de regeringskontorerne helt tilbage i 2011, og vi skriver trods alt 2014, men det afficerer ikke Frederiksen.

Hun lyder derimod, som om hun lige er kommet til magten og er parat til at gøre op med den hidtidige VK-politik: »Claus Hjort Frederiksens drøm om et borgerligt beskæftigelsessystem [blev] til virkelighed. Et system baseret på mistillid og kontrol. Var det fire jobs, man skulle søge om ugen for at få sine dagpenge? Og et system baseret på i mange tilfælde menings- og virkningsløs aktivering. (...) Den nuværende lovgivning er i sin essens baseret på mistillid og kontrol. Det er efter min mening et helt forkert udgangspunkt.« (Politiken, 2.4.2014).

Ja, klapjagten og aktiveringscirkusset var både urimeligt, kontraproduktivt, nedværdigende og absurd i nullerne. Men det var dengang. Det var nullerne. Siger Frederiksen.

Men det er jo altså ikke sådan, at du nu står foran din første dag som beskæftigelsesminister, vel? Så hvorfor skal vi pludselig igen høre om alle de historiske fortrædeligheder?

Det kunne som nævnt passe fint ind i en valgtale i efteråret 2011, men virker unægtelig underligt løsrevet fra den politiske virkelighed i foråret 2014.

Har du mon glemt, at du ikke blot har været beskæftigelsesminister i 2½ dag eller 2½ måned? Har du glemt, at du faktisk har siddet solidt plantet i magtens sæde i 2½ år, hvor du har haft rig lejlighed til at føre en ganske anden politik end VK - hvis du og din regering ville?

VK er historie, SR er nutid.

Ansvaret for det, der sker de ledige i dag, er med andre ord i allerhøjeste grad DIT. Mistillid og kontrol er den virkelighed, DU har været med til at opretholde i forhold til de ledige.

Så når du fastslår, at den nuværende beskæftigelsesindsats ikke fungerer efter hensigten og bl.a. henviser til, at »to ud af tre dagpengemodtagere ikke er tilfredse med indsatsen,« ja, så er det jo ikke (længere) Venstres og De Konservatives skyld, Frederiksen.

Det er din egen regerings skyld. Det er dit eget partis skyld. Det er din egen skyld.

Men NU, hvor lokummet brænder, og du gerne vil overtage Statsministeriet inden valget (eller i det mindst formandsposten efter valget), NU er det pludselig for galt med al den mistillid og kontrol? NU vil du pludselig have de ledige ind i den socialdemokratiske favn igen.

Hvor troværdigt synes du selv, det lyder?

For når du kommer til substansen bag de luftige erklæringer, og vi skraber lidt under overfladen, kender vi dig jo igen: »Rådighed er en forudsætning for et velfungerende beskæftigelsessystem. Hvis vi ikke står stædigt vagt om pligterne, eroderer grundlaget for vores velfærdssamfund.«

Gad vide, om du slet ikke selv kan se denne selvafslørende mistænkeliggørelse af de ledige?

For hvad vil det sige at stå »stædigt vagt« om pligterne (og hov, var pligterne ikke »rettigheder« alligevel)? Er de ledige virkelig så grådige, udspekulerede og utilregnelige, at alt andet end »stædige vagter« vil slippe et kaos løs af farlige arbejdsløse, der straks vil få det ganske velfærdssamfund til ligefrem at »erodere«?

Denne mistænkeliggørelse er mindst lige så fuld af rygende mistillid og kontrolmani som den, du kritiserer VK for.

Bedre bliver det ikke af, at du forvrænger både sproget og den politiske virkelighed for at få dit spin til at hænge bare en smule sammen: »Fundamentet for velfærd er økonomisk omfordeling, et progressivt skattesystem og et rimeligt ydelsesniveau.«

Øh - her må man simpelthen spørge, hvad i alverden der får dig som socialdemokratisk topminister med statsministerdrømmen til igen og igen at proklamere det MODSATTE af den politik, du og din regering gennemfører?

VED du ikke, at den økonomiske ulighed er steget, eller VIL du ikke vide det? Der bliver flere og flere fattige, så din »økonomiske omfordeling« er og bliver den omvendte omfordeling.

Og dét er heller ikke (længere) VK-regeringens ansvar, Frederiksen. Det har (også) været dit og din regerings ansvar i 2½ år. I kan ikke komme rendende nu og lade som om, at I slet ikke har haft regeringsmagten, og at alt lortet bare hænger på den forrige regering.

Men det er dét, du bliver ved med at 'glemme' - f.eks. når du skriver: »Det er et politisk ansvar, at der har været et entydigt og misforstået fokus på at skræmme de arbejdsløse hurtigst muligt i job uden tilstrækkelig omtanke for, om indsatsen nu også hjælper de arbejdsløse i varig beskæftigelse. Og det er et politisk ansvar, at VK-regeringen og Dansk Folkeparti forsømte at gøre noget ved beskæftigelsesindsatsen, da de halverede dagpengeperioden til to år. Det er dét, vi skal rette op på nu. SR-regeringen vil gå en helt anden vej.«

Ahem - tag og kig i spejlet, Frederiksen ... Det politiske ansvar påhviler VK og DF, skriver du, fordi DE »halverede dagpengeperioden«?

Ja, VK, Dansk Folkeparti OG din egen regeringspartner De Radikale! Har du glemt dét? Var det bare endnu en lille smutter?

Og hvorfor skal det først »rettes op« NU? Hvorfor ikke de foregående 2½ år? Og hvordan kan du »rette op« på det på anden vis en at GENindføre 4 års dagpengeperiode? Er det noget, du har tænkt dig? Er det noget, du kan?

Nej, vel? Så hvorfor fyre sådan en omgang gratis og substansløs gas af?

SR-regeringen er IKKE gået »en helt anden vej« end VK-regeringen, men derimod den SAMME vej, hvad angår beskæftigelsespolitisk pisk, nedskæringer, overvågning, adfærdsregulering og mistillid. SR-regeringen er IKKE holdt op med at »skræmme« de ledige, men fører en fuldtonet skræmmepolitik.

Vil du indstille lediges hundelorteopsamling? Vil du fjerne den umyndiggørende overvågning og det vulgære kontrolregime, der snager helt ind under dynerne i soveværelset på ledige kontanthjælpsmodtagere? Vil du stille krav til SYSTEMET og forhindre de titusindvis af ledige, der straffes økonomisk HVERT år, og vil du ÆNDRE et system, der i tusindvis af tilfælde beskærer og fratager ledige dele eller hele af deres kontanthjælp ULOVLIGT?

Når du taler om dét, og når du gør op med dét, SÅ er der noget at tro på. Ikke et sekund før.

Og så længe du IKKE gør dét, er det hele bare plat vælgerflæsk, udspekuleret spin og skamløse fiduser. Som sædvanlig.

Det er på KONKRETERNE, du skal dømmes, Mette Frederiksen, ikke på kronikkeres eller bordtalernes plusord i det, der er en slet skjult (statsminister/formands)valgtale uden substans.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 2.4.2014