Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Bogåret 2013 - et par boganbefalinger

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

REL læser 'Natur'

Aarhus Universitetsforlag har beriget læseåret 2013 med pamfletserien Tænkepauser - viden til hverdag, der hver måned præsenterer en udvalgt forskers nedslag i sit forskningsfelt over 60 små bogsider - og til blot 40 kr.

Blandt en stribe spændende forskere leverer ikke mindst Rasmus Ejrnæs en lærerig læseoplevelse i denne serie med bogen 'Natur', der til trods for sit omfangsrige og komplekse emne er forbløffende velskrevet, letforståelig og skarp. Det er da også et emne, hvor der måske er særlig grund til at være to the point, for den danske naturs forarmelse underprioriteres ikke blot i forbløffende grad politisk, men dens omfang og årsager nyder heller ikke tilnærmelsesvis den fornødne bevågenhed i medierne.

At tænke sig, at vi i Danmark systematisk fælder de mest artsrige dele af vore skove og lader den ene dyre- og planteart efter den anden forsvinde, mens vi skinhelligt kritiserer langt fattigere lande for det samme?

Men Ejrnæs' vigtige lille bog er meget andet og mere end en tiltrængt opsang - den er sprudlende fagviden og opløftende løsningsforslag serveret så nærværende, at den uden videre kunne udmøntes i en række tv- eller radioudsendelser.

I en helt anden genre vil jeg anbefale Flemming Chr. Nielsens fornøjelige og dybsindige erindringsbog Nu er der vel ikke mere?. En pageturner, som Jyllands-Posten sågar eksplicit nægter at anmelde. Flemming Chr. Nielsen, der ellers var en profileret medarbejder og lederskribent på avisen i en årrække, har nemlig indimellem forholdt sig kritisk over for avisens linje i de senere år, og det har fået litteraturredaktør David Jacobsen Turner til at beskylde forfatteren for at drive »vendetta« mod avisen. Intet mindre.

Det er ikke blot absurd, men også en tankevækkende 'begrundelse' for at sky bogen. Flemming Chr. Nielsen betragtes med andre ord som kætter, og derfor vil den store ytringsfrihedsavis ikke lægge spalteplads til at omtale bogen med ét ord.

Men i mine øjne har Flemming Chr. Nielsen og Rasmus Ejrnæs har skrevet to af årets store læseoplevelser. Jeg har ikke anmeldt dem her i avisen, men hvis jeg skulle, ville de hver indkassere seks hjerter - og seks hjerner.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 7.12.2013