Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Landbrugspropaganda på DR2 må få konsekvenser

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

DR2 viste for nylig udsendelsen 'Hele svineriet', der skulle sætte fokus på landbrugets svineproduktion - men i stedet fik vi én langt ukritisk reklame med angreb på miljøreglerne, produceret af landbrugslobbyens eget foretrukne produktionsselskab Complot.

Og hvilket komplot mod kritisk og uafhængig journalistik!

Den ene af værterne i udsendelsen var ingen ringere end landbrugets egen toplobbyist, direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, og den anden kokken Thomas Rode, der bl.a. er kendt for sit samarbejde med Danish Crown slagteriet.

Hele det tætte reklameforhold mellem produktionsselskabet og landbrugets lobbyorganisation forblev uudtalt over for seerne under udsendelsen.

At kalde det ukritisk mikrofonholderi ville være en underdrivelse - her er ganske enkelt tale om en journalistisk skandale af rang, som underminerer alt, hvad public service står for, og alt, hvad journalistik er.

Vi skulle i stedet glæde os over det opbyggelige budskab om at være noget nær verdensmestre i svineproduktion, mens omkostningerne var gemt af vejen: Vi skulle således ikke se deforme svin eller have oplyst antallet af døde pattegrise, selv om næsten en fjerdedel af samtlige pattegrise i Danmark er dødfødte eller dør på få dage. Vi skulle heller ikke se, at flertallet af søerne er fastspændt i jernbåse halvdelen af livet. Nej, de blodige og dyrevelfærdsfatale konsekvenser blev nydeligt forbigået, og den for naturen så ødelæggende kvælstofsforurening udeladt.

Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening har i skarpe vendinger klaget til DR over udsendelsen. DN's direktør Susanne Herfelt udtaler: »Det lignede en times ren reklamefjernsyn for den danske landbrugsindustri, og det er meget problematisk, at DR lægger sendetid til den slags. Som den store public-service kanal DR er, er de jo med til at blåstemple programmets indhold, og når de tilmed kalder det dokumentar, så tror seerne jo, at de får en grundig og journalistisk bearbejdet version af, hvad dansk landbrug foretager sig.« (DN, 19.11.2013).

DR2-redaktør Peter Gren Larsens svar på kritikken er mildest talt forbløffende: »Jeg kunne have taget et produktionsselskab inden for Valby Bakke, men så ville det have været den sædvanlige vinkel. De her jyder (Complot, red.) står selv med benene i staldene, og jeg ville gerne have, at de kom til orde. Jeg ved, at de også laver ting for landbruget, men jeg tror på, at de kan skille tingene ad.« (BT, 16.11.2013).

Hvilket fantastisk relevant og begavet ræsonnement: Jyder med »benene i staldene« laver god tv om landbruget, københavnere den »sædvanlige vinkel«? Og hvorfor kan jyder med »benene i staldene« kun komme til orde, når de kommer til orde uimodsagt?

Ville Peter Gren Larsen mon også lade Coca Colas foretrukne produktionsselskab producere en times Temalørdag om sodavand til DR2? Eller Dagbladet Arbejderen levere en times Temalørdag om kommunisme? Og måske Lars Løkke Rasmussen kunne være tv-vært på en hyggelig udsendelse om GGGI?

Ellers får vi jo bare »den sædvanlige vinkel«, ikke sandt?

Også DR's egen Lytter- og seerredaktør Jacob Mollerup kalder det »et væsentligt problem«, at DR2 sender et program, der er lavet af et produktionsselskab med tætte økonomiske forbindelser til Landbrug & Fødevarer, og som anlægger en »anprisende« tone over for svineindustrien (BT, 22.11.2013).

Men først efter massiv kritik erkender den vrangvillige DR2-redaktør Peter Gren Larsen over for BT, at man skulle have valgt en anden producent. Akkurat samme dag har han imidlertid også et læserbrev i Politiken, der atter understreger, hvor lidt han har forstået af den principielle kritik: »Pointen var således at give seerne flere indgange til 'den danske gris'« (Politiken, 22.11.2013).

Javel - den Søren Gade-promoverende »indgang« efterlod altså ingen plads til en supplerende kritisk indgang?

Helt ekstraordinært har DR's Lytter- og seerredaktør nu pålagt DR2 at droppe den planlagte genudsendelse - men dermed er der jo ikke rådet bod på skandalen.

Eftersom vi har fået ét langt partsindlæg, hvor Landbrug & Fødevarer fik en times fri reklame-tv om svineriet, så må Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse selvsagt tilbydes det samme. Og med frit valg af eget produktionsselskab.

På anden måde kan der ikke komme journalistisk balance i DR2's fremlæggelse af sagen.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 22.11.2013Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 78

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 78

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 78

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 82

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 82

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/1122-01.php on line 82