Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Regeringens naturindsats - fra røven af 4. til 5. division?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I 2008 blev der slået alarm over en miserabel dansk natur- og miljøpolitik. Professor i makroøkologi Carsten Rahbek tog bladet fra munden og fastslog: »I modsætning til, hvad mange måske går rundt og tror om indsatsen, så er den danske miljøindsats røven af fjerde division. Politikerne i Danmark har i de sidste mange år overhovedet intet gjort for miljøet. Alt er gået i stå. Det ser man konsekvenserne af nu, hvor 20 procent af alle dyrearter i Danmark er truet.« (Information, 2.7.2008).

I dag ser det naturligvis helt anderledes ud, for vi har fået en GRØN regering, ikke sandt? En regering, der har en del interne brudflader, men hvis politik på ét punkt altid har flugtet hinanden, netop i forhold til naturen - så hvad er der sket på dette område?

Praktisk talt ingenting.

Den biologiske mangfoldighed - eller den såkaldte biodiversitet - er fortsat på retur med faretruende hastighed: »Biodiversitetskrisen er langt mere alvorlig end klimakrisen,« påpegede professor Rahbek tidligere på året, og tilføjede: »Den videnskabelige konsensus fastslår, at udryddelsen foregår 100-1.000 gange så hurtigt som den naturlige rate for arters uddøen. Vi er midt i den sjette masseuddøen af arter i jordens mange milliarder år gamle historie. Den første, der er forårsaget af en anden art - mennesket.« (Uniavisen, 12.4.2013).

Intet mindre.

Det er et globalt problem, men Danmark er altså ALT ANDET end et foregangsland i den henseende, og professor emeritus og tidligere såkaldt naturovervismand Peder Agger har siden konstateret uden omsvøb: »Biodiversiteten i Danmark har det ad helvede til.« (Information, 15.7.2013).

I den meget anbefalelsesværdige bog med den enkle titel 'Natur', skriver en tredje af landets fremmeste eksperter, seniorforsker Rasmus Ejrnæs: »Tabet af biologisk mangfoldighed er en af de mest afgørende forandringer af Jorden, vi mennesker har forårsaget. (...) Moderne masseuddøen skyldes, at naturen mangler plads. På dette afgørende punkt adskiller vores epokes masseuddøen sig fra de tidlgere globale katastrofer, der frigjorde en herlig masse plads og skabte grobund for nye livsformer.« ('Natur', s 17-18).

Derfor har naturen især brug for mere plads, ikke mindst i Danmark, hvor vi har MEGET LIDT natur i forhold til landets areal.

Men i Danmark har man endnu ikke hørt regeringen tage ordet »biodiversitet« i brug, endsige gøre det til omdrejningspunkt for en gennemtænkt naturpolitik.

I september fik regeringen ellers læst og påtalt af en række natureksperter, der var rystet over den manglende indsats på det naturpolitiske område. Peder Agger udtalte ved den lejlighed, at »de første to år har været skuffende. Flere oplagte ideer er blevet droppet, andre udskudt, og de nødvendige bevillinger har været alt, alt for små«.

Museumsinspektør og naturformidler Morten D.D. Hansen måtte erkende, at regeringen var gået helt i stå, mens De Konservative som de eneste havde meldt konstruktivt ud. Det er ved at være sidste udkald, og vi må håbe på et »smash« fra baglinjen: »Vi kan stadig håbe, at der pludselig bliver smashet fra baglinjen og gennemført en visionær naturpolitik, men indtil videre er det ikke regeringen, men derimod De Konservative, der har snakket offentligt om en national naturfond med 300 årlige millioner.«

En måned senere er der fortsat intet sket.

Det er et halvt år siden, at Natur- og Landbrugskommissionen afsluttede sit arbejde med 144 forslag, heriblandt den meget roste idé om en Naturfond, der med 300 millioner statskroner om året skal opkøbe landbrugsjord for netop at udvide naturarealet - et beløb, som Veluxfonden allerede har meddelt, at man er parat til at fordoble.

Med lidt kreativitet er det næppe umuligt at nå op på en årlig milliard. Men i stedet for at haste ud på banen og gribe De Konservatives udmelding, takke ja til Veluxfondens 300 milioner og få søsat en visionær naturfond, der kan arbejde for større og mere sammenhængende naturområder til gavn for truede arter, har regeringen intet gjort.

Nu er landets store naturorganisationer så gået sammen om en annoncekampagne i et efterhånden smådesperat forsøg på at råbe regeringen op. Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening, Økologisk Landsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dyrenes Beskyttelse og Friluftsrådet (der dækker over 91 foreninger) indrykker en fælles helsidesannonce i tre dagblade for at få regeringen på banen.

Naturfredningsforeningens præsident Ella Maria Bisshop-Larsen udtaler f.eks.: »Vi er urolige over de udmeldinger, vi på det seneste har hørt fra for eksempel fødevareminister Karen Hækkerup og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, om hvor meget regeringen vil gøre for at redde dansk landbrug. Politikerne glemmer, at en rig natur, rent drikkevand og et sundt miljø er hele forudsætningen for vores liv og velfærd. Natur og miljø er ikke noget, man lige kan fikse, når man har taget hånd om finanskrise og arbejdsløshed, og det er det åbenbart nødvendigt at minde dem om.« (DN.dk, 11.10.2013).

Efter to år ved magten, »har vi endnu ikke set en eneste konkret beslutning, der for alvor vil ændre naturens tilstand,« tilføjer hun og peger på, at et stort flertal af regeringens vælgere prioriterer både miljø, klima og natur meget højt.

Ritzau kalder det »en syngende grøn lussing« og »en mavepumper til en regering, som har lovet et løft for en hårdt presset natur«.

Dansk natur venter altså stadig på smashet fra baglinjen - til en begyndelse kunne det være tiltrængt, om en minister i det mindste trådte ind på banen.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 11.10.2013