Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Rød blok blottet for grøn naturpolitik?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Mange har gjort status over regeringen efter de første to år, og meningsmålingerne, der tegner sort, fortæller jo deres egen historie om, at det ser mindre lovende ud for et genvalg.

Blandt de områder, hvor en del nok havde regnet med, at SSFRV-regeringen som minimum ville brage visionært igennem, var vel naturpolitikken. Her skulle man tro efter de mange års grønne oppositionspolitik, at den røde blok i hvert fald ville være så entydigt grøn, at NATURen stod foran en gennemgribende opprioriering.

Flere og flere røster i naturforeningerne og blandt eksperterne mener imidlertid, at det nærmest er gået i den modsatte retning - eller i hvert fald er gået i stå.

Der er heller ikke megen begejstring at spore blandt en række eksperter, som Danmarks Naturfredningsforening for nylig har bedt vurdere regeringens indsats.

Peder Agger, der er professor i miljøplanlægning, hæfter sig f.eks. ved, at regeringsgrundlaget ganske vist viser en bedre forståelse for natur- og miljøproblemer end den forrige regering, men ordene er ikke blevet omsat i handling: »... de første to år har været skuffende. Flere oplagte ideer er blevet droppet, andre udskudt, og de nødvendige bevillinger har været alt, alt for små.«

Natur- og Landbrugskommissionens rapport er ikke engang fulgt op af et politisk udspil endnu, og præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, konstaterer skuffet: »Regeringens naturpolitik er helt usynlig og opgjort dags dato, er der intet konkret sket i eller for naturen. Den tidligere regering talte om Grøn Vækst. Den nuværende taler kun om Vækst. Men vi vil have naturen tilbage på den politiske dagsorden.«

Museumsinspektør og naturformidler Morten D.D. Hansen, som en del sikkert husker fra DR's natur-programmer 'Bidt af naturen' i 2011, skriver opgivende på Facebook: »Vi kan stadig håbe, at der pludselig bliver smashet fra baglinjen og gennemført en visionær naturpolitik, men indtil videre er det ikke regeringen, men derimod De Konservative, der har snakket offentligt om en national naturfond med 300 årlige millioner.«

Ja, ikke alle ville for få år siden have troet, at man skulle kunne konstatere noget sådant under et folketingsflertal bestående af partier, der i årevis har luftet deres 'grønne' profil ved at være stærkt kritiske over for VK-regeringens naturpolitik.

Men kendsgerningen er, at mens De Konservative i det mindste er kommet på banen, snorksover regeringen og Enhedslisten.

Der gøres intet som helst for at få naturen på den politiske dagsorden - og hvad værre er: de færreste politikere ANER åbenbart, at naturpolitik ikke bare kan spises af med et lille underforstået og underprioriteret hjørne af klima- og miljøpolitikken. Men natur og biodiversitet kræver en målrettet og øremærket NATURpolitisk indsats.

Miljøminister Ida Auken demonstrerer desværre også i en kommentar til kritikken, at naturen ligger så langt nede på prioriteringslisten, at det slet ikke falder hende ind at nævne hverken natur eller biodiversitet: »Vi [er] i fuld gang med at skabe et langtidsholdbart Danmark: vi omstiller energiforsyningen, vi investerer milliarder fra nordsøolien i bedre kollektiv trafik, og vi vil gøre landbruget økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt.« (Jp.dk, 17.9.2013).

Jo, regeringen gør noget for klimaet og miljøet, og den forhøjede beskatning af Nordsøolien til gavn for en bedre kollektiv trafik er et glimrende nyt plus i min bog - men hvad der glimrer ved sit næsten totale fravær, er og bliver prioriteringen af natur og biodiversitet.

Det er bestemt ikke for meget sagt, at det går hastigt ned ad bakke for mange dyre-, plante- og svampearter herhjemme, og derfor hjælper det ret beset ikke en skid naturpolitisk, at nogle tog kører hurtigere og renere i 2028.

Ida Auken siger ikke et ord om, hvad regeringen vil gøre for at vende den dramatiske tilbagegang for biodiversiteten. Ikke et ord om den nationale naturfond. Ikke et ord om de mange truede naturtyper eller behovet for større og mere sammenhængende natur. Det falder som nævnt end ikke miljøministeren ind at tage ordet »natur« i sin mund i sin kommentar til kritikkerne.

Måske foregår der nogle intense forhandlinger bag lukkede døre i regeringen om et visionært naturudspil, men i så fald skjuler de det godt - og har i givet fald trukket det ud i meget, meget lang tid. En del af tiden kunne de dække sig ind under Natur- og landbrugskommissionens arbejde, men det er nu for længst overstået.

Med Morten D.D. Hansens ord er alt, vi efterhånden kan håbe på, et smash fra regeringens baglinje, der pludselig sætter den visionære naturpolitik på dagsordenen.

Men foreløbig er der desværre ikke rigtig skyggen af en grøn tennisbold at skimte på den røde regerings naturpolitiske banehalvdel.

APROPOS

> Samtlige partier svigter natur og biodiversitet fælt

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 19.9.2013