Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Newton - en gigant på skuldrene af giganter

Boganmeldelse af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Carl Henrik Koch: Isaac Newton - geniet og mennesket. Lindhardt og Ringhof, 768 sider, indbundet. 399,95 kroner. Anmeldt i Politiken:
♥ ♥ ♥ ♥ ♥


»Nature and nature's laws lay hid in night; / God said 'Let Newton be' and all was light,« skrev den engelske digter Alexander Pope panegyrisk om en af videnskabshistoriens største ånder, Isaac Newton (1642-1727). »Manden, der opfandt den moderne verden,« hedder det ikke mindre storladent på bagsiden af Carl Henrik Kochs monumentale biografi, der over 768 sider opruller dybderne i geniets virke. Det er ikke en side for lidt, hvis alt skal med - og Koch, der tidligere har indført os i centrale kapitler og kæmper i filosofi- og videnskabshistorien, er et oplagt valg, når alt skal med om tyngdekraftens fader, matematikeren, fysikeren, teologen, filosoffen og alkymisten Newton.

Der er ingen opløftende romantik eller et afvæbnende lune at krydre fremstillingen af Newtons liv og karakter med, og selv om der er en slags uventet 'action' at hente i hans virke som møntmester gennem 27 år, hvor han effektivt eftersporede falskmøntere, var og blev det selvfølgelig tidens naturvidenskabelige drama, som var alfa og omega i hans liv og skæbne. Den uhyre temperamentsfulde og ikke videre udadvendte videnskabsmand var en utrættelig arbejdsmaskine, og vi kommer ikke privatmennesket Newton ret meget tættere end det, hans egne skrifter og manuskripter fortæller: »Newton forbliver en gådefuld sfinks,« konstaterer Koch.

Alligevel formår forfatteren at levendegøre bondedrengens spektakulære vej fra landsbyen Woolsthorpe og hans banebrydende erkendelser som 23-24-årig over udgivelsen af hovedværket Principia et par årtier senere, og til hans ubestridte position som tidens største videnskabsmand frem til gravlæggelsen i Westminister Abbey i 1727. Og det fortæller noget om Kochs grundighed, at vi skal frem til side 333, før vi når frem til udgivelsen af Principia.

Ikke alene får vi et ualmindelig detaljeret indblik i det omfangsrige livsværk af den klassiske fysiks grundlægger, men også i hans samtid og de afgørende brudflader i 1600-tallet, en af naturvidenskabens mest revolutionerende epoker. Et århundrede, der foruden Newton selv talte nøglepersoner som Kepler, Descartes, Galilei og Leibniz, og hvor også nogle af Danmarks mest berømte internationale videnskabsmænd virkede, fra Tycho Brahe, der døde i 1601, til Niels Stensen og Ole Rømer, hvilken sidste muligvis har mødt Newton i 1679.

Om sin egen indsats genbrugte Newton en velkendt metafor i et brev til naturforskeren Robert Hooke: »Hvis jeg har set længere, er det fordi, jeg har stået på skuldrene af giganter.« Ved første øjekast en slags beskedenhed, som dog naturligvis vidner om en titanisk selvbevidsthed. Og han nøjedes skam heller ikke med at stå på skuldrene af dem, der kom før, for giganten Newton bekæmpede indædt arven fra giganten Descartes, mens han sloges i en årelang og uskøn strid med giganten Leibniz om æren for integral- og differentialregningen (som de udviklede uafhængigt af hinanden).

»Også store ånder som Newton og Leibniz opførte sig undertiden som små mennesker,« bemærker Koch.

De allerfærreste videnskabsmænd har som Newton betydet så meget for hele den måde, vi anskuer verdens grundlæggende struktur og arkitektur på. Og det er selvfølgelig en væsentlig del af udfordringen for forfatteren og fascinationskraften for læseren, at vi er i et luftlag, hvor historiske paradigmer fældes og fødes, og hvor kun ganske få andre moderne videnskabskoryfæer som f.eks. Darwin, Einstein og Bohr har befundet sig.

Den imponerende rækkevidde af Newtons videnskabelige værk udfoldes i nøgtern detalje, men det er en yderligere kvalitet ved fremstillingen, at forfatteren kompletterer billedet af den store fysiker med Newtons stærkt religiøse sider, herunder forventningen om en nært forestående dommedag såvel som optagetheden af at bevare Gud som aktiv del af skaberværket.

Langtfra alt hos nytænkeren Newton pegede 'fremad' - men næsten alt er interessant i et kompetent videnskabs- og filosofihistorisk perspektiv.

Der er således noget opmuntrende og betryggende ved det faktum, at der i den danske forlagsverden stadig er mennesker, som tager formidlingsdelen af kulturarven så seriøst som fagredaktør Sune de Souza Schmidt-Madsen fra Lindhardt og Ringhof, der foreslog Koch at påtage sig denne herkuliske opgave. Resultatet er blevet et værk, der udfylder et tomrum, og som givetvis vil blive stående som standardværket herhjemme om en af Vestens største ånder.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 23.3.2013Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 68

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 68

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 68

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 72

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 72

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2013/0323-01.php on line 72