Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Høj himmel og vid horisont

Boganmeldelse af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Henrik Scheel Andersen med digte af Knud Sørensen: Nordjyske horisonter. Forlaget Tjaldur, 72 sider, indbundet. 198,- kroner. Anmeldt i Politiken: ♥ ♥ ♥ ♥


Inderst inde i hvert billede
skjuler sig nogle ord
inderst inde i alle ord
skjuler sig et billede
sådan er det
at nye dimensioner
skabes

Træffende ord af Knud Sørensen fra »Måske et forord« - ét af ni digte, der ledsager et halvt hundrede malerier af Henrik Scheel Andersen i kunstbogen Nordjyske horisonter.

Under de himmelske højder på de nordjyske vidder har mange danske ord- og billedkunstnere fremmanet store værker, og de bedste af Scheel Andersens malerier føjer nye dimensioner til det såkaldte udkantsdanmarks kunstneriske naturpalet.

Også bygninger og teknik præger landskaberne under de vilde horisonters kræfter i Scheel Andersens penselstrøg. En ensom vindmølle får en sjælden skulpturel skønhed bag nøgne træer mod en lilla vinterhimmel i et af mine favorit-værker, »Vinterlandskab med træer«.

I andre motiver er bunkers rullet ud på vesterhavskysten som klodsede betonterninger med krigserindringer og graffitidekorationer som fascinerende Gøgeunger i såvel natur som kultur. Over dem er himlen på én gang en anden og den samme; som altid foranderligt genkendelig, uanfægtet af tidens rokader på jorden.

Der er en særlig dynamik i mødet mellem efterårshimlen og den forliste beton, som jeg savner lidt i de motiver, hvor landbrugets rulleballer og landevejens asfalt dominerer. Men det siger naturligvis også noget om mine egne landskabspræferencer.

I mine øjne er Scheel Andersens himmeldrama derfor mest gribende, når det udfolder sig over kystlandskabernes natur. Her kan man høre Vesterhavet og mærke vinden i ansigtet hviske sin poesi, og her får man lyst til at gå på opdagelse, både i værkerne og i den natur, de fortolker.

Eller som Knud Sørensen skriver om en januarmorgen, hvor dagen materialiserer sig i baggrundens dis, og han pålægger sig at gå ud i den

og blive én af dem
der trækker et spor
gennem billedet.

Nordjyske horisonter er en fin og stemningsmættet udgivelse, hvor skyer med karakter er den bærende kulisse i værk efter værk, der giver himlens forbigående landskaber en nærværende og fortællende materialitet. Men den er også et inspirerende portræt af en del af Danmark, hvor landskaberne sprænger rammerne for de frimærkeudsnit af jord og himmel, så mange af os er henvist til i storbyens firkantede rum.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 29.12.2012