Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danskerne er verdens lykkeligste - på piller ...

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Med jævne mellemrum roser politikere og medier os selv og hinanden for at være »verdens lykkeligste«, fordi en undersøgelse placerer danskerne i toppen (enhver oplagt kritik af undersøgelsens præmisser ufortalt).

Der er imidlertid også en anden liste, vi topper: forbruget (eller misbruget, om man vil) af lykkepiller og anden antidepressiv medicin, hvor danskernes position er bemærkelsesværdigt stigende.

I 2000 lå vi i midterfeltet, fremgår det af tal fra OECD, mens vi for fem år siden var avanceret til en 4. plads. Målestokken er antal dagsdoser antidepressiv medicin pr. 1.000 borgere, og dengang nåede danskerne op på 60 dagsdoser.

I dag er vi allerede oppe på 84 og har dermed allerede indtaget den olympiske medaljeskammel, hvor vi kan prale af en flot sølvmedalje, kun overgået af guldvinderne fra Island, der scorer 101.

Men danskerne har altså et forbrug af antidepressiv medicin, der er dobbelt så højt som tjekkerne (42) og næsten tre gange så højt som slovakkerne (29). Til yderligere sammenligning lander svenskerne på 76, briterne på 66 og tyskerne på 47.

Der er med andre ord også temmelig dramatiske forskelle mellem lande, vi normalt sammenligner os med.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at depression og stress vil være verdens næstmest omkostningskrævende lidelse i 2020 - en tendens, som altså ikke mindst danskerne trækker op.

Måske skulle vi spørge os selv og vore politikere, om der kan være en sammenhæng mellem denne udvikling og den overgearede fokus på mere og mere arbejde?

Naturligvis må årsagskomplekset være forgrenet, men stress og depression er indlysende en tiltagende risiko, hvor fritiden begrænses og tilværelsens 'lykke' i stigende grad italesættes som afhængig af et forøget forbrug, der igen afhænger af forøget arbejdstid - der igen er nøglen til vækstdogmet.

Måske kunne der være andre visionære parametre for samfundets positive udvikling end blot at knokle hårdere og hårdere i længere og længere tid? Måske fører det politiske mantra om forøget arbejdstid, senere pensionsalder og skrappere tvangsforanstaltninger over for ledige ikke nødvendigvis til forøget lykke og velbefindende for den enkelte? Måske knækker det tværtimod flere og flere familier og forarmer tilværelsen - både for mange af dem, der pisker vildere og vildere afsted i en stadig mere presset hverdag, og for mange af dem, der simpelthen bukker under, fordi de ikke kan klare ræset?

Er vækstens urørlige dogme og arbejdspiskens 'fornuft' nødvendigvis prisen værd?

Eller kunne der tænkes andre værdifulde samfundsgevinster ved i stedet at tilbyde længere og lettere orlovsordninger, længere ferier, flere fridage og/eller kortere arbejdstid - så vi DELER det arbejde (og udtynder den stress), der ER?

Ja, gisp, nu har jeg skrevet det kontroversielle, ekstremistiske, yderligtgående, kætterske og tidsånds-konfronterende: Kære politikere - lad os dog geare lidt NED.

For den enkeltes velbefindendes skyld. For vore familiers skyld. For vore efterkommeres skyld. For naturens skyld. For bæredygtighedens skyld. For arbejdsdelingens skyld. For frihedens skyld.

Det er jo dét, politikere i hobetal bliver ved med at glemme: Frihed er også fritid.

Men selvfølgelig: Hvorfor gøre noget ved årsagerne til depressioner og stress og de 117 negative følgevirkninger, det har for familielivet, arbejdslivet og ledighedslivet, når vi er verdensmestre i LYKKE? Skidevære med, at folket er dopet af forbløffende mængder af alkohol og piller for at klare sig på medaljeskamlen ...

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 11.12.2012